2019. április 5., péntek

A Lélek vezet


Ö
rülök, ezzel a szóval kezdődik a mai zsoltárunk (Zsolt 122,1-9). Ki tudom mondani már reggel: örülök? Örülök az Úrnak, hogy Vele kezdhetem a napot! Mert kegyelem, hogy reggel igét vehetek a kezembe és beszélgethetek Vele. Az Úr nem kötelezhető erre, mégis vár, mert szeret. Hogyne várna és akarna velünk lenni az, Aki meghalt értünk a kereszten? Örömmel indulok-e ezen a napon is? A zsoltáros öröme nem testi állapotától vagy reggeli hangulatától függ, hanem azért örül, mert az Úrral lehet. Istennek örül. Örülhetek én is az Úrnak, igéjén keresztül megtapasztalhatom jelenlétét. Amikor olvasom a Bibliát, Ő szól hozzám, és ha így fogadom az igét, akkor örülni fog a szívem, hisz mennyei Atyám szavát hallom. Jó az Úr Jézus közelében lenni. Örülök, mert ma is van szava hozzám. A legrosszabb az, amikor nem szólnak hozzánk, és nincs nyomorultabb állapot, amikor Isten nem szól. Nélküle teljesen kiszolgáltatott, tehetetlen emberek vagyunk. Azonban Ő még mindig szól, így fontos, ha ma az Ő szavát halljuk, ne keményítsük meg a szívünket.
Az Úr háza a templom, Jeruzsálemben van, a zsoltáros pedig vidéken él. Otthon rendszeresen részt vesz az istentiszteleten, de ott nincs áldozatbemutatás, csak a templomban. És ő, amikor csoportok indulnak, szabaddá teszi magát, és megy velük az Úr házába. S ez örömöt jelent neki. Örül, ha az Úr házába megy. Ott éli át igazán a bűnei bocsánatát, mivel az áldozati állat halála ezt szimbolizálja. A mi áldozati bárányunk, az Úr Krisztus örökre feláldoztatott, nem kell ismételni, így az ige által, Lélekben mindig a keresztnél lehetünk. Ott tisztulunk meg bűneinkből, és erősödünk meg abban a hitben, hogy Krisztusért el van rendezve minden adósságunk. Sőt, Krisztussal együtt keresztre feszíttetünk, hogy Vele és Általa egy új életre támadjunk fel. 
Örülök-e, amikor istentiszteletre mehetek? Örömet jelent-e, amikor hallom a harangot, amely jelzi: nyitva van az Úr rendelője? Mert az istentisztelet alatt Ő tart rendelést, várja a lelki betegeket, a bűnösöket, akik a maguk erejéből képtelenek helyreállni. Örömmel megyek az Úr házába, mert ott Vele találkozom. Átélhetem, hogy a szívemben összeér a menny a földdel. A szent és élő Isten lehajol hozzám, és Krisztusért magához ölel. Ebben az ölelésben leszek más emberré. Megértem, hogy megbocsátja és eltörli a múltamat, és új lehetőséget kínál.
Békét kívánnak Jeruzsálemnek, legyen béke a falain belül, az Úr oltalmazza meg az ellenségtől. Legyen békesség falaidon belül - mi van a falainkon belül? Mi van a szívünkben, a lakásunkban a falakon belül, ahová más nem lát be? Békesség? Az Úr békessége jár át mindent, amit nem tud semmi kibillenteni? Az Úr békességét az ellenség sem tudja megingatni, mert az Úr erősebb nála. A tegnapi zsoltárban is azt láttuk, hogy nem inog, vagy nem tántorodik meg a hívő lába, nehéz helyzetben sem. Miért? Mert szilárd a hitbeli meggyőződése. A békesség az Úr ismeretéből és a Vele való élő kapcsolatból fakad.
A zsoltáros békességet és jót kíván a másik zarándoknak, a másik embernek. Mit kívánok én a  másiknak, a környezetemnek? Békességet kérek az életére? Kérem, hogy ismerje meg az Urat, mert Őáltala van békességünk az Atyával? Isten Krisztusban békélteti meg önmagával a világot. És akinek békessége van Istennel, az békességre jut önmagával és a másik emberrel is.
A tanítványok felkészítése nincs befejezve, még nem készek, sok mindent kell még megismerniük az Úr Jézusból (Jn 16,12-15). Azonban ezt az ismeretet nem tudják azonnal és egyszerre befogadni. Jézus nem zúdítja rájuk ismeretének teljességét, nem akarja, hogy összeroppanjanak. Odafigyel övéinek befogadóképességére. Soha nem terhel feljebb, mint amit el tudunk hordozni. Ma is látja, mit tudunk elviselni, mert nem akar kárt okozni nekünk. Kísértésben is annyit enged, amit el tudunk viselni, sőt, már közben készíti a szabadulás útját.
Azonban a mostani állapotuk nem jelenti azt, hogy akkor be is fejezte a velük való foglalkozást. Elküldi a Szentlelket, Aki folyamatosan vezeti őket, egyre mélyebbre az igazságba. A teljes igazságra elvezet, ez a Lélek feladata, és ez az Úr célja is, eljussunk Isten igazságának a teljes megismerésére. Az igazság: bűnös ember vagyok, de Jézusért van bűnbocsánat, kegyelemben részesülök.
A vezetés lépésről-lépésre történik. Az igének mindig újabb és újabb mélységét ismerteti meg velünk a Szentlélek Isten. Azt adja át, amit az Úr Jézustól hall. Az Úr Jézus a Lélek által közli üzenetét. Elmondja az Úr tervét, erőt ad a megvalósításához. Tulajdonképpen mindent az Úr munkál bennünk.
Isten Lelke folyamatosan munkálkodik, érzékeny a gyülekezet mindennapi életére, és mindig az adott helyzet szerint jelenti ki az Atya akaratát. Kijelenti az eljövendő dolgokat, felkészít a nehéz időkre. Kijelenti: Isten gyermekeinek sok nyomorúságon át kell Isten országába jutniuk.
A Lélek Jézust dicsőíti, nem embereket magasztal és emel ki, hanem mindig az Úrra mutat! A Szentlélek Isten jelzi: minden Jézusról szól. Ő a középpont, Ő cselekszik mindent az életünkben, mert Nélküle képtelenek vagyunk Isten akaratát cselekedni. Engedjük, hogy a Lélek vezessen. Ne ragaszkodjunk görcsösen a saját elképzeléseinkhez, hanem hagyjuk Rá magunkat. Úgy vezet Ő, mint ahogy az Úr vezette népét a pusztában. Határozottan és biztonságosan vezet. Igazi védelem és oltalom Ő. 


Isten élő Lelke jöjj

1. Isten élő Lelke, jöjj, Áldva szállj le rám, Égi lángod járja át szívem és a szám! Oldj fel,
küldj el, Tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, áldva szállj le rám!

2. Isten élő Lelke, jöjj, légy vezérem itt, Ó, segíts, hogy hagyjam el bűnök útjait! Oldj fel,
küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, légy vezérem itt!

3. Isten élő Lelke, jöjj, hadd lehessek szent, S Jézusommal légyek egy már e földön
lent! Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, hadd lehessek szent!

4. Isten élő Lelke, jöjj, győzedelmet adj, S majd a végső harcon át mennybe fölragadj!
Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, győzedelmet adj!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése