2019. április 4., csütörtök

Segítség az Úrtól!


Gy
akran mi is feltesszük a kérdést, honnan jön segítségem (Zsolt 121,1-8)? Sok nehéz helyzetben látjuk úgy, tehetetlenek vagyunk, de segítséget sem találunk, vagy úgy alakulnak dolgaink, hogy nem is gondoljuk, bárki is segíthet rajtunk. A bűnökkel, a szenvedélyekkel való viaskodás is ezt végzi el, add  fel, nincs már, aki rajtad segítsen, menthetetlen vagy. Gondoljunk a harmincnyolc éve bénára, ő is úgy látta, nincs segítség, mert nincs embere. Nem fontos ő senkinek, pedig ez nem volt igaz, hisz ha senki sem törődött volna vele, ennyi időt magatehetetlenül bajosan élt volna meg. Ez az ember ennyire magába fordult, hogy amikor az úr Jézus megáll mellette, akkor sem gyullad reménység a szívében. Totálisan el van keseredve, és csak azt hajtogatja, nincs emberem. Nem szoktunk ilyen sötéten látni?
A zsoltáros nem enged a lehúzó erőknek, hanem igyekszik hit által kapaszkodni. Zarándokúton van Jeruzsálembe. A templomi istentiszteleten akar részt venni. És közben jönnek a gonosz hangok, nincs értelme, minek mész. Ki segítene rajtad? Isten? Hát eddig sem segített. Talán nincs is. A gonosz igyekszik lehangolni, Istentől elfordítani, és a Hozzá való fordulást hiábavalóságként beállítani. Ez az ember nem hagyja magát leállítani. Határozottan kijelenti: „Segítségem az Úrtól jön!” Biztos benne, hogy ha senki nem tud rajta segíteni, az Úr igen. Honnan ez a határozottság? A zarándokok messziről látják a Sion hegyét, és rajta a templomot, és ez a látvány üzeni, onnan, Istentől jön a segítség. Honnan is jöhetne, ha nem Tőle. Ne várjak másra, hanem forduljak Hozzá, hívjam Őt! Mi is mindennap elmegyünk templom mellett, vagy látunk egy istentiszteleti helyet, vagy messziről csillog egy kereszt, vagy egy csillag.  Jusson eszünkbe, hogy ezek Istenre mutatnak. Azt jelzik, nem vagyunk magunkra hagyatva, van segítség. De ezt a segítséget igénybe kell venni. Ne menjünk el vakon ezen szimbólumok, vagy épületek előtt, vegyük észre az Úr jelzését. Gyere, még itt vagyok, és várlak. Ne gyötrődj egyedül, ne engedd, hogy a világ sokféle plakátja megtévesszen, Én tudok rajta segíteni.
Ki az, aki jelez, akitől a zsoltáros várja a segítséget? A Teremtő Isten. Sőt mi már többet tudunk, a Megváltó Isten, Aki rálépett Jézusban erre a földre. Itt van, és személyesen keres, mint elveszett juhát, és haza akar vinni. Helyre akar állítani.
Isten nem szunnyad, akkor sem, ha mi néha úgy gondoljuk. Mindent jól időzít. Ott van az övéi élete mellett a bajban is.  Ő az, Aki meg tud oltalmazni. Jelenléte erővel és reménységgel tölt el.  Mert nem azt jelenti ez az ige, hogy nem ér minket semmi baj.  Hanem azt, hogy a problémák közt is jelen van, és semmi nem árthat, mert Ő a rosszból is tud jót kihozni. Akik az Urat szeretik, azoknak minden a javukra szolgál.
Vannak dolgok, amikre nincs szükségük a tanítványoknak, amíg Jézus velük van. Benne mindent megkaptak, ami az élethez, és a tanítványsághoz szükséges.  Jézusnál többre nincs szükség, kevesebb pedig nem segít.  Jézusban az élet lépett a szívükbe, maga Isten van közöttük, így másra nincs szükség. Ki adhatna többet hozzá az életükhöz, mint maga Isten? Megtapasztalták életveszélyes helyzetekben, reménytelennek látszó esetekben, Jézus a segítség. Hatalmasabb Ő a bűn, a betegség, de még az ördög erőinél is. Nincs Hozzá fogható. A három év alatt az volt a feladatuk, hogy minél jobban megismerjék Őt, és erősödjön a hitük, kialakuljon a Jézus iránti bizalom. Meg kell látniuk,bármi történjen velük, vagy körülöttük, Jézus az egyedüli segítség.
A Szentlélekről addig nem beszélt nekik, amíg velük volt. Mert Benne a Lélek is ereje is jelen volt. Isten Lelke által űzte ki az ördögöket, és ez a munka hirdette, elközelített az Isten országa. Isten országa Jézusban jelen van, és minden ereje elérhető. Azonban, most, mivel közel az Úr elmenetele, aktuálissá vált a Lélek eljöveteléről beszélni.  A tanítványokat erősíti ezzel, rámutat, igaz nem lesz velük fizikailag, de eljön majd a Pártfogó, Aki segíti őket a szolgálatban. Nemcsak segít, képessé is tesz az Úr szolgálatára.  A Pártfogót az Úr küldi el, tudja szükségük van Rá. Ilyen csodálatosan segíti övéit. A Szentlélek Isten jelen van ma is, hívjuk Őr segítségül, igényeljük Pártfogását, bízzuk Rá magunkat. Isten Szentlelke munkálkodik a szívekben, Ő nyitja fel szemünket meglátni Jézusban az Istent. A Szentlélek ismerteti meg velünk az igét, és mélyíti el azt bennünk.
A Szentlélek leleplezi le a világ előtt, hogy mi a bűn. Az Ő munkája nélkül szemeink el vannak fátyolozva, nem jól látjuk a világot. Sátán eltorzít mindent. A bűnt jónak mondja, a  jót, Isten dolgait pedig rossznak. A bűnesetkor a bűn az volt, hogy elvetették Isten szavát, nem engedelmeskedtek Neki. Most pedig a bűn, hogy nem hisz az ember az Isten Fiában. Nem hisznek Jézusban. Isten ide adta a Fiút, és az ember nem akar hinni Benne. Neki nem kell ilyen Megváltó. Ő valami hőst, vagy gazdag nagybácsit akar, akii anyagiakkal mindent elintéz. Az Úr Jézus azonban nem a látszatra hozott megoldást, hanem az igazi problémára. Megbocsátja bűneinket, és eltörölte adósságainkat a kereszten. Aki hisz Benne, megtapasztalja, eltöröltettek a bűnei, adós levele keresztre van feszítve, és ott a vérrel odakanyarított írás: Fizetve! Ez az igazi megoldás! Eltörölve a bűn. A kereszten elhangzott, elvégeztetett. És valóban el van végezve a megmentésünk. Minden tökéletesen el lett rendezve, ezt nem kell kiegészíteni semmivel.
A világ fejedelme megítéltetett, Jézus legyőzte őt. Nem kell félnünk tőle, mert Jézus a győztes. Ne engedjük magunkat megtéveszteni. A gonosz legyőzetett, Jézus feltámadt és él örökkön örökké. A teljes győzelem Jézus feltámadása által ment végbe. A legnagyobb segítség az ember számára, Jézus. Őt küldte az Atya, és nincs más. Minden problémára egyedüli megoldás.


Szívem csendben az Úrra figyel

Szívem csendben az Úrra figyel, ki segít,
Szívem csendben az Úrra figyel, ki segít,
Szívem csendben az Úrra figyel.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése