2019. április 10., szerda

Ad eleget

I
zráel többször volt nehéz, emberileg reménytelen helyzetben (Zsolt 126,1-6). Leigázták és elnyomták őket. Mert Isten népét a gonosz nehezen tudja elviselni. Azonban Isten nem hagyja magára. Amikor úgy gondolták, nincs segítség, akkor az Úr hatalmasan cselekedett. Megmutatta, hogy Neki semmi sem lehetetlen. A zsoltáros álomként élte meg a szabadítás pillanatát, hihetetlen volt, hogy még onnan is van felfelé vezető út. De nem maguknak vagy a szerencsének tulajdonítja mindezt, hanem az Úrnak egyedül. Ő fordította jóra Sion sorsát. Nem én változtattam meg az életem, hanem az Úr fordította azt meg. Ebben hálaadás is van. Hála az Úrnak. Így tekintsünk vissza mi is Urunk munkájára, hálával és örömmel. Vállaljuk fel, hogy Ő változtatta jóra az életünket.
Benne van az a reménység is, hogy ma is bízhatunk Benne. Ez a csodálatos életváltozás ma is megtapasztalható. Csak forduljunk Hozzá hit által. Ne féljünk senkitől, csak bízzunk Benne egyedül. Újra Hozzá könyörög a szentíró, fordítsd jóra sorsunkat. Ezután is Tőle várja az élet áldását, a jobbra fordulást. Hiszi, hogy van megoldás, a kiszáradt életeket is élővé tudja tenni. Mert, aki meghallja a hívást, és Hozzá megy, annak ad élő vizet, és belsejéből élő víz folyamai áradnak. Ő tud megújítani.
A zsoltáros nagyon látja a lényeget, azt, amit ma nem igazán vesznek észre az emberek (127,1-5). Isten nélkül, az Ő jelenléte, a Belé vetett élő hit nélkül, minden hiába. Hiábavaló kifulladásig rohanni és hajtani. Ha nem Vele és nem a dicsőségére tesszük mindazt, amit teszünk, nem ér semmit. A világ nagyra értékelheti törekvésünket, de Isten nélkül semmit nem ér, amit elérünk vagy megszerzünk. Ő adja meg mindennek az igazi értékét. Az élet értéke Isten. Hiába korán kelni és későn feküdni. Hiába a munkának élni, mert az embert nem a munka teszi emberré, hanem az élő Istennel való élő kapcsolat.
Egy egészen más életvezetést ajánl a zsoltár, mint amit ma gyakorlunk. Akit szeret az Úr, annak álmában is ad eleget. Nem tétlenségre bátorít, hanem élettapasztalatot közöl. Mindennél többet jelent, ha szeretjük az Urat, ha gyermekévé válok, mert Ő gondoskodik a gyermekeiről. Hasonló ez, mint majd az Úr Jézus tanít: keressétek először Isten országát és igazságát, és majd ezek is ráadásul megadatnak nektek. Isten országában, ami szükséges, az adatik. Az Atya gondoskodik. Hisszük-e mi ezt igazán? Gyermeki bizalommal várjuk-e, hogy Ő gondoskodjon rólunk is? Szabad Tőle kérni az élethez szükséges dolgokat. Bátran feltárhatjuk Előtte szívünket, és ami valóban kell, azt megadja. Isten azt akarja, hogy ne rokkanjunk bele a megélhetésbe, és az élet ne arról szóljon csupán, mit eszünk, iszunk, mibe ruházkodjunk. Hanem örüljünk Neki és egymásnak. Isten boldog életet kínál, azonban ezt megszerezni nem tudjuk, de megkaphatjuk kegyelemből. Ad eleget, igen, Ő eleget ad. Nem többet és nem kevesebbet. Áldott legyen a Neve.
Ajándékról is beszél, ide sorolja a gyermekáldást. Igen, a gyermek is ajándék. De minden ajándék. Isten drága ajándéka. Adjunk a gyermekeinkért is hálát. Ő adja, nem a mieink ők. Azonban azt is látni kell, hogy nem kap meg mindenki minden ajándékot. És aki nem kap gyermekáldást, az sem kevesebb, mert a Fiút mindenkinek adja az Úr.
Az Úr, mielőtt a keresztre megy, hatalmas imában járul az Atya elé (Jn 17,1-15). Nem magára teszi a hangsúlyt, hanem a tanítványaiért jár közben. Őket teszi Isten kezébe. Azt kéri, hogy Isten őrizze meg az övéit ebben a világban. Nem a bajoktól, hanem a gonosztól kéri az őrizetet. Nem azt jelenti ez, hogy minden mindig jól fog menni, hanem azt, hogy a gonosz nem akadályozhatja meg az evangélium hirdetését. A gonosz le van győzve. A tanítványok nem a világból valók, azért gyűlöli őket a világ. De az Atyának gondja van ránk. Isten őrizete alatt él az egyház. Amíg betölti küldetését, amíg a feladatára koncentrál, nem szűnik meg, és nem távolíthatják el a földről. Amíg világít a lámpa, addig itt lehet, és amíg a só ízt ad, addig itt a helye. Mert ezekért a tulajdonságokért állít a világba az Úr. Tegyünk bizonyságot az emberek között Őróla.
Az életünk lényege: megismerni Istent és az Ő Fiát, az Úr Jézus Krisztust. Ezért élünk, ez ad értelmet a létezésünknek. Nem céltalanul bolyongunk a világban, nem más lények üzenetére kell várnunk, hanem kereshetjük Őt. Keresed már? Ez a törekvésed: mindennél jobban meg akarom ismerni Istent? Hogyan ismerhetem meg? Ha megismerem Jézust. Őbenne lett emberré, és aki Hozzá megy, az Benne az élettel fog találkozni. Jézus által örök életet nyerünk.
Olyan csodálatos, hogy az Úr könyörög értünk. És ere a közbenjárásra nagy szükségünk van. Nélküle olyan tehetetlenek vagyunk. Szinte semmit sem érünk. Mert a világ nem akar az Úrról hallani. Azonban Ő könyörög a tanítványokért, és ennek eredménye a hatékony élet. Igéjét adta nekünk, bízta ránk. Az a dolgunk, hogy hirdessük, hogy belejuttassuk a vetőmagot a talajba. A többi az Úr dolga.


Lelki próbáimban, Jézus légy velem

1. Lelki próbáimban, Jézus légy velem, El ne tántorodjék tőled életem. Félelem ha bánt,
vagy nyereség kísért, Tőled elszakadnom ne hagyj semmiért.

2. Ha e világ bája engem hívogat, Nagy csalárdul kínál hitványságokat: Szemem elé ál-
lítsd szenvedésidet, Vérrel koronázott, szent keresztedet.

3. Tisztogass bár bajjal olykor engemet: Kegyelmeddel szenteld szenvedésemet; Bár e
test erőtlen: te oltárodon Keserű pohárral, hittel áldozom.

4. Ha halálra válik testem egykoron: Ragyogjon fel lelked e hitvány poron; Ama végső
harcon rád bízom magam: Örök hajlékodba fogadj be, Uram!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése