2014. szeptember 2., kedd

A hit emberei

Ú
jra felhangzik a határozott és meggyőző vallomás: az Úr uralkodik (Zsolt 99,1-9). Ez a bizonyságtétel indíthat ma útnak minket. Jó, ha azzal a hittel indulunk a napnak, hogy az Úr uralkodik, van, Aki kézben tartja az életünket. A minket körülvevő világ sem a zűrzavart árasztja így felénk, hanem meglátjuk az Úr által beépített rendet. Isten uralkodik, ez biztonságot áraszt a számunkra, irányítja az életet és megszabja törvényeit. De jó lenne, ha a zsoltároshoz hasonlóan mi is látnánk ezt, sőt, olyan határozottan látnánk, mint ő. A szentíró meg is tapasztalta népe és a saját életében is az Úr hatalmát. Visszatekint és látja, mi mindent tett övéiért az Úr. Sem a fáraó, sem a Vörös-tenger nem állhatta útját Izráelnek, mert az Úr vezette őket. A pusztai vándorlás és a letelepedés során is az Úr hatalmas csodáit élhették át. Mindez jelezte számukra, ne féljenek, mert a legnagyobb hatalomhoz, az ég és a föld Urához tartoznak. Erősítsenek minket is a bibliai történetek, lássuk meg, nem akárki hívott el bennünket, hanem az élő Isten. Vele, az Ő oltalma alatt élhetünk, Róla tehetünk bizonyságot mindennapjainkban.
A zsoltáros is Istenről tesz bizonyságot, az Ő hatalmát dicsőíti. Dicsérjük mi is az Urat, és vállaljuk Őt mindenhol. Amikor emberektől kapunk segítséget, hálánkat többféle módon kifejezzük, tudunk beszélni mindenről, ami segíti az életünket. De beszélünk-e az Úrról? El tudjuk-e mondani, mit tett velünk? Magasztaljuk-e csodáiért, áldásaiért?
Isten jelenléte, Igéjében adott kijelentése meghatározza életünk irányát. Ő szabja meg, mi a helyes, érdemes figyelni szavára, komolyan venni, amit mond. Mert Isten igazán azt mondja számunkra, ami helyes. Mi magunktól nem mindig látjuk, mi a jó és mi a helyes. Ezért mindig forduljunk bizalommal Őhozzá. Az Igét kutatva megkapjuk a választ, megtaláljuk a jó utat. A jó, a helyes út a keskeny, mert az vezet az életre. Járjunk rajta akkor is, ha valóban keskenynek tűnik, és azt látjuk, hogy kevesen járnak rajta. Ne engedjünk a széles út csábításának, hiszen azon rengeteg ember megy, ott vonzó a hangulat, ott nincsenek szabályok, mindenki úgy közlekedik, ahogy akar, de a kárhozatba visz. És egy útnál mindig a végcél a lényeges, az, ahová visz, ahová eljuthatunk rajta. Mi pedig életre akarunk jutni.
A szerző kiemeli, hogy a régiek segítségül hívták az Úr nevét, és megtapasztalták, hogy válaszolt és vezette őket. Ha hívjuk Őt, mindig válaszol, a mi részünk, hogy meghalljuk és komolyan vegyük, amit mond. Mert nem elég hallani az Úr szavát, meg is kell cselekedni. Akkor a legnehezebb hallgatni rá, amikor mást mond, mint amit várunk, vagy nem szól azonnal, és ezzel arra kér, hogy várjunk. Mert van, amikor várni kell, kivárni, amíg indul a felhőoszlop. Urunk adjon türelmet nekünk, hogy tudjunk várni, Rá várni, és ne legyünk türelmetlenek.
A gyülekezet helyzete nem könnyű, támadásokkal kell szembenéznie, a gonosz mindent megtesz, hogy Krisztus mellől eltántorítsa őket (Zsid 10,19-39). Meg akarják ezeket a tanítványokat győzni, hogy térjenek vissza az Ószövetséghez, mert Jézus áldozata nem elégséges. A szentíró bátorítja őket, hogy maradjanak meg meggyőződésük mellett. Ne engedjenek a kísértőnek, hanem vállalják tovább Jézust. Azt is kéri, hogy figyeljenek oda egymásra, és a hitben erősebbek bátorítsák a gyöngébbeket. Szükségünk van a hitben való bátorítására és erősítésre. A kitartáshoz az erőt Jézus visszajövetelének a tudata adja. Közeledik a nap, amikor az Úr megjelenik és lezárja majd a történelmet.
Azonban nemcsak őket, hanem minket is el akar az Úr Jézus mellől sodorni a gonosz. Ne gondoljuk, hogy mi biztonságban vagyunk. Csak akkor maradhatunk meg, ha hittel az Úrba fogózkodunk. Az író újra rámutat, hogy egyedül az Úr Jézus áldozata, Isten kegyelme az egyetlen megoldás a bűnnel szemben. Ha szándékosan megtagadjuk Őt, nincs, aki segítsen rajtunk. Ha az orvosságot nem fogadjuk el vagy nem vesszük be, akkor mitől várunk jobbulást? Aki egyszer megismerte Isten igazságát, és megvallotta, hogy Jézus a Krisztus, és ezt követően tudatosan megtagadja Őt, nehéz helyzetbe kerül.
Ne engedjünk csábító hatásoknak, hanem továbbra is bízzunk Urunkban. Csak Benne bízhatunk, Ő tud megtartani a kísértésekben is. Ezek a tanítványok korábban is támadásnak voltak kitéve, ám akkor mindent eltűrtek az Úrért. Még a gyötréseket is, sőt, vagyonuk elrablását is eltűrték, mert értékesebb és maradandóbb vagyonra tettek szert Krisztusban. Ma is itt dőlnek el a dolgok: mi az értékesebb számunkra? Az, amit a világ kínál vagy az, amit az Úr Jézus? Az tud vállalni lemondást, szenvedést, aki felismeri, hogy Jézus Krisztusban értékes kincsre talált. Mi a mi kincsünk?
Nekünk is állhatatosságra, vagyis kitartásra van szükségünk. A problémák nem biztos, hogy azonnal megszűnnek, vagy mindjárt jobbra fordul a helyzetünk, de bízzunk az Úrban továbbra is. Ő soha nem hagyja cserben övéit. Bízzunk Benne, el fog jönni, nem késik. Ő időben fog megérkezni, csak várjuk Őt türelemmel.
Mi nem a meghátrálás emberei vagyunk - igen, a hívő ember nem hátrál meg, mert látja a célt, az örök életet. Hátráljon meg a gonosz! Ne vonuljunk vissza előle, hanem merjük bátran vállalni a krisztusi életformát. Ragaszkodjunk ma is Úr tanításához. Az igaz ember hitből él - mindig is hitből éltek és hit által cselekedtek nagy dolgokat Isten gyermekei. Mi se maradjunk le tőlük, éljünk hitből, legyen a hit a forrás, amiből táplálkozunk. Ne feledjük, nem a meghátrálás emberei vagyunk, hanem a hitéi. Az Úr sem hátrált meg a Gecsemáné-kertben, hanem bátran továbbment értünk. Ne adjuk fel előre a küzdelmet, hanem hit által nézzünk szembe mai feladatainkkal is.



 Fel, barátim, drága Jézus zászlaja alatt


1. Fel, barátim, drága Jézus zászlaja alatt, Rajta, bátran! megsegít és győzedelmet ad. Bízzatok, mert Jézus eljön, ő a fővezér, Zengje ajkunk: hozzád esdünk győzedelemér'!
2. Lám, a Sátán serge talpon, szembetörni kész, A legbátrabb harcosoknak bátorsága vész. Bízzatok, mert Jézus eljön, ő a fővezér, Zengje ajkunk: hozzád esdünk győzedelemér'!
3. Szóljon a kürt, fenn lobogjon győzedelmi jel, Így előre Jézusunkkal: néki győzni kell! Bízzatok, mert Jézus eljön, ő a fővezér, Zengje ajkunk: hozzád esdünk győzedelemér'!
4. Harci zajban, küzdelemben oldalunkon áll, Benne higgyünk, ő segít meg szívünk harcinál. Bízzatok, mert Jézus eljön, ő a fővezér, Zengje ajkunk: hozzád esdünk győzedelemér'!



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése