2014. szeptember 21., vasárnap

Önmagát adó szeretet

T
ovább gyűlnek a tapasztalatok, és általuk rádöbbenünk, hogy az élet értelmét az Istennel való élő kapcsolat adja (Préd 6,1-12). Amit ez a világ nyújt, nem elégíti meg a szívünkben található űrt. Mindig többre, valami másra vágyunk. Azonban, aki átéli az Úr kegyelmét, megelégedik. Már nem rohan a világ hívságai után, nem a földi javakat hajtja, hanem felismeri: a kapcsolat mindennél értékesebb. Mert mit használ, ha az ember az egész világot megnyeri, csak épp nem él, mert nincs rá ideje. Hajt, rohan, de nem tud megállni, és mire megállna, elszalad az élet, és átlép az örökkévalóságba. Isten azt akarja, hogy álljunk meg és éljünk, éljünk kapcsolatban Jézussal. Mert az életünket a Vele való élő és állandó összeköttetés teszi teljessé. Az igazi, az emberhez méltó élet Általa lesz részünkké.
Fontos meglátás, hogy az Istentől való javak soha nem helyettesítik azt, Akitől kaptuk. Bizony, ma gyakran egymás felé is anyagi javakkal akarjuk pótolni a törődést, szeretetet, az odafigyelést. Pedig elsősorban arra van szükségünk, hogy ezeket adjuk meg egymásnak. Ne virtuális kapcsolatokba meneküljünk, hanem élő kapcsolatokat alakítsunk ki, és azokat ápoljuk is.
János apostol megtapasztalásból beszél, amiről írt, azt átélte (1Jn 4,7-21). Isten szeretete átformálta az életét. Jézust követve más emberré, szeretett tanítvánnyá lett. Rámutat, hogy a szeretet nem mi, hanem ki. Isten lénye a szeretet, mégpedig agapé szeretet, ami azt jelenti, hogy szereti azt is, aki még nem szeretetreméltó, sőt, már akkor szeret, amikor semmi szeretni való nincs rajtunk.
János elmondja, hogy Isten szeretete mindig mások felé, a világ és az ember felé irányul. Ő teremtett mindeneket, és Ő szereti azt, amit létrehozott. Szeretetből törődik velünk, és mindent megtesz, hogy segítsen rajtunk. Ő régen látja, hogy magunk képtelenek vagyunk megoldani dolgainkat, de elküldte saját Fiát, hogy Általa megmentsen.
Jézusban Isten önmagát adja nekünk, ezzel megmutatja, hogy az igazi, az agapé szeretet nem elvár, hanem ad. És nem is akármit ad, hanem önmagát. Ez a lényege, az igazi tartalma a szeretetnek:önmagamat adni. A kapcsolatok is azért romlanak meg, mert nem magunkat, hanem magunk helyett valami mást akarunk adni. Ha azonban magunkat kezdjük el belevinni kapcsolatainkba, szánunk egymásra időt, elkezdünk foglalkozni egymással, javulás áll be.
Ő előbb szeretett - tehát nem mi kapaszkodunk fel Istenhez, nem mi válunk szeretetre méltókká, hanem Ő jön elénk. Úgy fut elénk, mint az atya hazafelé tartó tékozló fia elé. Ez a megelőlegező, elénk futó szeretet vonz haza. A tékozló fiú is azért indult haza, mert atyja szeretete vonzotta. A mi elindulásunk a válasz az Atya vonzására. Adjunk hálát, hogy már akkor szeretett és vonzott vissza, amikor még elfelé tartottunk; az Ő agapé szeretete nélkül elvesztünk volna. Igen, Isten szereti a bűnös embert. És ezt honnan tudjuk? Hát a Bibliánkból. Aki olvassa, átélheti, aki félreteszi, az tovább hitetlenkedik és keresi az igazi szeretetet.
 Amikor megismerjük Istent, és befogadjuk Őt az életünkbe, megszűnik a félelmünk. Megszűnik a Tőle való félelmünk, mert aki rátekint a keresztre, és meglátja, így szeret Isten, Fiát adta oda értem, az már nem fog Tőle félni. Mert aki saját fiát értem adja, az nem ellenség, hanem megmentőm, az szeret engem, attól félni nem kell. Isten szeretet - kiűzi a félelmet, mindennemű félelemtől Ő szabadít meg. Csakis akkor nem félek, ha jelen van. Magamban mindentől megijedek. Saul és csapata félt Góliáttól és a filiszteusoktól, mert nem ismerték személyesen az Urat. Ismerd Isten Krisztusban nekünk adott szeretetét, és megszabadulsz a félelemtől. Istennel együtt, az Ő nevében bízva győzhetek önmagam és félelmeim fölött is. Az Ő teljes szeretete kiűzi a félelmet - vegyük komolyan ezt, és éljünk ennek a felszabadító valóságában.



Engem szeret Jézusom

Engem szeret Jézusom
Bibliámból jól tudom
Mind Övé a kisgyermek
Erőt ád a gyengéknek

Úgy van, Ő szeret
Ő szeret nagyon
Úgy van, Ő szeret
Igéjéből tudom



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése