2014. szeptember 25., csütörtök

Szelídség

A
 prédikátor megfigyelései alapján arra jutott, hogy a szelídség és a higgadtság egészen más irányba terelhet egy konfliktusos helyzetet, mint az indulatos, meggondolatlan válasz (Préd 10,1-20). A szelídség fontos tulajdonság, az Úr Jézus is kiemeli szerepét. Úgy mutatja be Önmagát számunkra, mint aki szelíd és alázatos szívű. A szelídséget látjuk egész földi élete során, soha nem erővel oldotta meg feladatait, hanem szelídséggel, szavának nem hangerejével, hanem a Lélek általi töltésével. Szavában erő volt, dünamisz, ami által nagy dolgokat vitt végbe. Szólt egy szót, és meggyógyult a halálos beteg.
Az Úr szelídsége megnyilvánult a tanítványaival való kapcsolatában is. Hordozta őket szelíd és türelmes szeretettel. Bűneik, nyomorúságaik ellenére foglalkozott velük, formálta őket, és megmutatta számukra a járható, az életre vezető utat. Isten országa nem erőszakkal, hanem szelídséggel tör előre, pont azért fejt ki hatást, mert - más földi országokkal ellentétben - nem az erőre épít. A mai napig látjuk, hogy amikor egy ország terjeszkedik, hatást akar kifejteni más népek fölött, erőt alkalmaz. Ma is sok ember hal meg értelmetlenül, idő előtt. Isten országa Jézusban szelídséggel érkezik meg hozzánk. Nem fegyvert használ, hanem az igét, ami nem elpusztít, hanem életet ad.
Az Úr Jézus azt kéri, hogy a tanítványok tanulják meg Tőle a szelídséget. Bizony, nekem és mindnyájunknak be kell íratkozni az iskolába. Oda kell ülnünk Jézus lábai elé, hogy lénye és tanítása átformáljon bennünket. Lelke által válhatunk szelídekké, és alkalmazhatjuk a szelídséget a mindennapi problémák megoldásában hasznos eszközként. Arra is bátorít minket, hogy legyünk szelídek, mint a galambok.
Rámutat arra is a szentíró, hogy a bölcsesség minden dolog elintézésénél eredményre vezet. Tehát nem a meggondolatlanság, a kapkodás, hanem a bölcsesség hoz eredményt. A bölcsesség Istenre támaszkodik. Tőle kérhetjük, amennyiben nem rendelkezünk vele. S Ő készségesen ad annak, aki kéri. A bölcsesség több, mint a tudás, a bölcsesség felismeri az Úrtól elrendelt alkalmas időt, és aszerint cselekszik. A bölcsesség Istentől kapott látás szerint dönt és cselekszik. Ami az Úr szerint bölcsesség, az a világ szerint bolondság. A bölcsesség tudja, hogy a világ minden gondjára a kereszt a megoldás, a világ előtt ez bolondságnak tűnik. Mert keresztről szóló beszéd Isten ereje, általa visz végbe nagy dolgokat az Úr. Vállaljuk a keresztről szóló bizonyságtételt, és higgyük, nagy dolgok történhetnek általa.
A presbiter harmadik levélét is megírja, és így tesz bizonyságot az Úrról (3Jn 1-15). Az írást is felhasználja az örömhír terjesztésére és a tanítványok megerősítésére. Dicsér és bátorít, helytállásra, a Krisztushoz való ragaszkodásra ösztönöz. Jó látni, ahogyan az idős apostol meglátja és értékeli Gájusz hűséges szolgálatát. Jó, ha mi is nyitott szemmel járunk és meglátjuk mások értünk és az Úrért végzett munkáit. Szükséges ez a látás, az elismerés, mert további hűséges szolgálatra ösztönöz. Az elismerés nagy motiváció, mert általa megtapasztaljuk, hogy értékelik munkánkat, szolgálatunkat.
Gájusz hitben erős volt, jó dolga volt lelkének, azért, mert felismerte, hogy rendszeresen gondozni és ápolni kell lelkét is. Ezt a törődést az ige által végezte. A rendszeres és élő kapcsolat az Úrral belső karbantartást jelentett a számára. A csendességben igével élt. Mi se hanyagoljuk el belső világunkat, tápláljuk Isten szavával rendszeresen, és megtapasztaljuk, hogy nekünk is jó dolgunk lesz.
A testi egészsége nem volt olyan jó, mint a lelki egészsége. Mert nem a testre helyezte a hangsúlyt, hanem a lélek karbantartására. Azonban János rámutat, a testet sem hanyagolhatjuk el, vele is törődnünk kell. Bár a mai világban a test jóval nagyobb hangsúlyt kap, mint a lélek. Testünkkel, egészségünkkel sokat törődünk. Hasonlítsuk össze, mennyit költünk testünk fenntartására, egészségünk megóvására, és mennyit lelkünk ápolására. Így, a mai ember értékítélete szerint, a lélek nagyon keveset ér. Isten egész életünkért odaadta egyszülött Fiát a kereszten. Számára sokat érünk. Becsüljük hát meg mind testünket, mind lelkünket, és állítsuk magunkat az Úr szolgálatába.
Gájuszról jó hírek terjedtek. Meglátták és elismerték szeretetét, méltányolták szolgálatát. Mi terjed felőlünk? Szeretetünk és hűségünk híre? János azt kéri, hogy a jót kövesse, és ne a rosszat. Állandóan döntés elé állít az élet, fontos, hogy mindig az ige alapján döntsünk, és merjük vállalni azt, amit Isten jónak mond. Ehhez kell az Úr bölcsessége és a bátorság, ami által vállaljuk a felismert jót, akkor is, ha környezetünk másként látja. Ragaszkodjunk ma is az Úr Jézus által mutatott úthoz, mert az a számunkra a jó, amit Ő hozott el a világba. Kövessük mindenben Urunkat, mert így jó irányba fogunk haladni.



Szelíd szemed, Úr Jézus


1. Szelíd szemed, Úr Jézus, Jól látja minden vétkemet, Személyemet ne vesse meg Szelíd szemed, Úr Jézus.
2. Szelíd szemed, Úr Jézus, Tekintsen rám, ha roskadok, Adjon békét, bocsánatot Szelíd szemed, Úr Jézus.
3. Szelíd szemed, Úr Jézus, Tudom, hogy vádat is emel; Vétkeztem én, ítéljen el Szelíd szemed, Úr Jézus.
4. Szelíd szemed, Úr Jézus, Elítél bár, lásd, én megint Csak várom, hogy majd rám tekint Szelíd szemed, Úr Jézus.



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése