2014. szeptember 18., csütörtök

Az Úr vár Rád

E
zen a földön, ebben a bűnnel megterhelt világban önmagában nincs haszna és értelme semminek (Préd 3,9-22). Minden az Istennel való kapcsolat által nyeri el értelmét. A munka is az Úr igéjének fegyelme alatt kerül a helyére, akkor, ha minden dolgunkat Őneki, az Ő dicsőségére végezzük. Ha nem így történik, bálvánnyá válik, a munka rabjai leszünk. Pedig Isten mindent szépen alkotott, tesz bizonyságot a prédikátor. Minden az Ő ajándéka, azonban minden el is romolhat a mi kezünkben. Fogadjuk az életet, és ennek minden lehetőségét, a munkát, családunk tagjait, a gyülekezetet ajándékként. Álljunk úgy a dolgokhoz, hogy mindent Tőle kaptunk, nem mi szereztük meg, hanem csak kinyújtjuk a kezünket és elfogadhatjuk Tőle. A teremtett világ minden kincse, minden java ajándék, nem nekünk kell megszerezni belőle semmit, hanem Ő adja azt Övéinek. Tudja, mire van szükségünk, és meg is adja, de csak azt, amire igazán szükségünk van. Gyakran vágyakozunk olyan dolgok után, amire valójában nincs is szükségünk, és nagyon jól ellennénk nélküle is.
Mire is van szükségünk? Igénk szerint élő kapcsolatra a mennyel. Isten a szívünkbe helyezte az Utána való vágyat. Nem lehet lényünkből kitörölni, hogy Hozzá tartozunk. Azonban annyi minden igyekszik előlünk Istent eltakarni. A gonosz mindent megtesz, hogy az örökkévalóságtól elvonja figyelmünket. A világ javaival akarja megelégíteni szívünket, azonban csakis az Istennel való élő kapcsolat töltheti be a lényünkben lévő űrt. Igazi békességet csakis az Úrral való találkozás, a kegyelem megtapasztalása adhat. Figyelek-e az örökkévalóságra? Látom-e, hogy az ige túlmutat a földi életen és rámutat a láthatatlan világra, ahová hit által, a kegyelemből léphetek be? Az Úr Jézus tette lehetővé számunkra a belépést, azonban a kapun át bűnbánat, megtérés vezet. Oda semmi nem juthat be, ami a bűnből való, ezért meg kell tisztulni, a megtisztulást pedig Jézus Krisztus kiontott vére viszi végbe.
Aki felismeri, hogy egy a szükséges dolog, annak minden a helyére kerül az életében. Az a munkát, minden dolgát ajándékként fogadja el, így tud hálás szívvel élni. Aki hálás, annak a szíve örömmel is tele van, megelégszik azzal, amije van, nincs benne elégedetlenség és félelem.
A prédikátor látja, hogy Isten munkája örökre megáll, amit Ő tesz, azt nem kell kiegészíteni, ahhoz  nem kell hozzátenni. Isten nem szorul rá a segítségünkre. Minden munkája tökéletes. Így azután nyugodtan bízhatunk Benne, higgyük, Ő jól végzi a dolgát, Krisztusban megmentett a kárhozattól, és mindent megtesz, hogy örök életre jussunk. Isten munkái is az Ő dicsőségét hirdetik. Azt a célt szolgálják, hogy az alkotás mögött felismerjük az Alkotót, és meghódoljunk Előtte. Csodálatos, hogy az egész teremtett világ rámutat: lássuk meg szeretetét és irgalmát, és imádjuk Őt. Ha a teremtés nem késztet meghódolásra, tekintsünk a keresztre, mert ott tárul fel igazán előttünk Isten lénye. A kereszten értünk meghaló Jézus által szeretete árad felénk, minden, ami ott történt, értünk ment végbe. Szemléljük a bűneinkért meghaló Jézust, és mondjuk ki hittel és megrendülve: Bizony, ez az ember valóban Isten Fia volt. Isten Fia halt meg azért, hogy én élhessek. Boruljunk hát le a kereszt alatt, és imádjuk Őt.
Boruljunk le most bűnbánattal a kereszt alatt, mert Isten egyszer megítéli mindenki életét - boldog, aki már most átéli az ítéletet, megtapasztalja, hogy az Úr Jézus kifizette minden adósságát, elrendezte bűneit az Atyával. Áldott legyen az Úr, hogy kész volt értem magára venni minden bűnömet, az Atya pedig azért, mert Fia haláláért eltörölte vétkeimet. Fel kell ismernünk, hogy szükségünk van Istenre, Nélküle nem boldogulunk. De igazán így gondoljuk-e? Vagy egyszerűen úgy vagyunk vele, hogy mi már mindent megoldunk magunkban. Nincs szükségünk senkire. Ezt gondolta a laodiceai gyülekezet is, ám ezzel már rá is léptek a hanyatlás felé vezető útra. Amikor nem tartunk Istenre igényt, megindul a hanyatlás. Ha Isten helyére valami mást teszünk, hanyatlik az életünk, akkor is, ha ez esetleg még nem így látszik. Azonban az Úr még mindig itt áll az ajtónk előtt, és zörget, ajtónyitásra vár. Ne várjon hiába.
Az idős apostol határozottan fogalmaz: Isten gyermekei vagyunk (1Jn 3,1-12). Igen, megvallja mindenki előtt, hogy aki hisz Jézus Krisztusban, aki átélte a kegyelmet, az Isten gyermeke. Nem hagy minket az Úr bizonytalanságban. Nem úgy van ez, hogy nem lehet azt tudni. Mert mindazt, amit az Isten kijelentett, tudjuk az életről, az üdvösségről.
János már idős, egyre közeledik elköltözésének napja, nem csapja be sem magát, sem tanítványait. Meg van győződve, hogy Istenhez tartozik Jézus által. Tudja a célt is: oda megyünk, ahol Ő van. És hasonlókká leszünk az Úrhoz, és látni fogjuk, Vele leszünk. Ez a nagyszerű reménység, csodálatos cél, látni Őt, Vele lenni, örökkön örökké. Aki hitben jár, úgy tekinthet a meghalása napjára, mint a hazautazás időpontjára. Hazamehetek a földi vándorlásból mennyei Atyámhoz, és örökké az Úrral lehetek, azzal, Aki eljött a világba, hogy elvegye bűneinket.
Amíg itt vagyunk e földi világban, maradjunk mindvégig Őbenne, ne hajoljunk el szeretetétől, ne kövessünk mást, csak Őt. Az ördög meg akar téveszteni, de ne engedjük, mert a Krisztus követőit életük hitelesíti. A tanítás és az élet összhangban van. Isten gyermekeit az életük minősíti, látható, hogy krisztusi életformát gyakorolnak. Számunkra Krisztus a minta.



Jézus, vigasságom! Esdekelve várom


1. Jézus, vigasságom! Esdekelve várom Áldó szavadat! A te jelenléted Megvidámít, éltet, Bátor szívet ad. Légy velem, Ó, mindenem! Nálad nélkül nem is élek: Te vagy örök élet!
2. Jézus, menedékem! Hű oltalmam nékem Te vagy egyedül! :/: Lelkem a viharból, Bűnből, minden bajból Hozzád menekül. Bár a föld Mind romba dőlt, S ha a pokol hada hány tőrt: Jézus maga áll őrt!
3. Jézus, üdvösségem! Te vagy földön-égen Örök örömem! :/: Kik szeretjük Istent, Zengjünk neki itt lent S otthon: odafenn! Lelkem esd, Hogy Te vezesd! S hazahívó szavad várom, Jézus, Vigasságom!



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése