2014. szeptember 10., szerda

Jézus örökre ugyanaz

T
ovább emlékezik a zsoltáros Istennek népe életében elvégzett munkáira (Zsolt 105,26-45). Látja, amint az Úr lehajol elnyomott népéhez, küld számukra szabadítót Mózes személyében és hatalmas jeleket visz végbe szemük láttára. Ezek a jelek, a tíz csapás szóltak a fáraó és a nép számára is. Nekik is meg kellett bizonyosodniuk, hogy Isten hatalmasabb a fáraónál, nyugodtan Rábízhatják magukat. Ezekből merítettek reménységet és általuk jutottak el oda, hogy nem kell félni, mert Isten nem feledkezik meg róluk.
Jó megemlékezni Isten munkáiról, hiszen erőt és reményt adnak a számunkra. A régebbi megtapasztalások és a Szentírás történetei egy alapot képeznek, amire ráállva bizonyosak lehetünk abban, hogy az Úr ma is ugyanaz. Ahogyan régebben megsegített, ahogy legyőzte az elénk álló problémát, úgy fog ma is hatalmasan cselekedni. Ne veszítsük el bizalmunkat, ezt írta a Zsidókhoz írt levél szerzője, és ez fontos. Ne engedjük, hogy az Úr iránti bizalom elmúljon, hanem inkább erősítsük azt, bibliaolvasás által. Erősödjünk meg abban, hogy az Úrban érdemes bízni, és megéri Rá várni. Igen, megéri várni arra, amikor az Úr kezd el cselekedni. Mindig akkor bonyolódnak a dolgok, amikor türelmetlenül mi kezdünk akcióba és siettetjük az ügyeket.
Az egyiptomiak látták Isten hatalmát, mégsem engedelmeskedtek Neki. A csodák azért vannak, hogy meglássuk, Isten az Úr, és komolyan vegyük szavát. Az egyiptomiak nem engedelmeskedtek a jelek ellenére sem. Minket már sok bizonyság vesz körül, de engedünk-e az Úrnak? Az a sok minden, amit tett értünk az Úr, meggyőzte-e már konok szívünket? A kereszten omlott drága vér megrendített-e már? Meggyőzött-e engem az Úr irántam való szeretete arról, hogy hátat fordítsak eddigi életemnek és elinduljak követni Őt? Ne tétovázzak, hanem induljak el Vele. Jézussal járni az élet útját jó.
A zsoltáros megemlékezik arról is, hogyan vezette és oltalmazta az Úr övéit. Tudja, hogy ő is bízhat Isten védelmében, vezetésében és gondoskodásában. Ahogyan a pusztában vándorló népet kenyérrel és hússal elégítette meg, úgy elégíti meg a mi szívünket és életünket is. De vajon meg tudok-e elégedni? Vagy hajt a többre vágyás? Népét örömmel és vigassággal hozta ki az Úr. Tehát ha rábízzuk magunkat és hiszünk Benne, örömöt élünk át. Mert a keskeny úton való vándorlás nem keserű, hanem örömteli. Miért? Mert Isten országába tartozni örömöt jelent, abban az országban minden megvan, amire szükségünk van. A mi feladatunk szolgálni a királyt, Vele lenni, figyelni szavára.
Zeng az ige, hirdeti: Jézus Krisztus tegnap és ma és örökké ugyanaz (Zsid 13,7-17). Zengjük mi is, erősítsük ezzel a szívünket a mai nap folyamán is. Vegyük elő és idézzük fel ezt többször, és ha így teszünk, nem kerekedik fölénk a csüggedés, hanem győzhetünk rajta. Jézus Krisztus ugyanaz, Ő nem változik, így ma is lehet Rá számítani. Ez az ige azt üzeni, bátran bízzunk Benne, mert mindazt, amit testi élete folyamán megtett, azt ma is képes megcselekedni. Felkereshetjük a ránk nehezedett depresszió komorságával, odavihetjük szenvedélybetegségünket, elromlott életünket, reménytelen szívünket. Ahogyan a bibliai időkben helyreállította, megszabadította a Hozzá fordulókat, megteszi ma is.
Tehát mindenkor Őreá figyeljünk, mert szükségünk van arra is, hogy az előttünk járó testvérek hitére odafigyeljünk, bizonyságtételüket komolyan vegyük, azonban lehetnek a hívők életében is olyan dolgok, amik nem követendő példák. Jézust azonban bátran követhetjük, az Ő élete hiteles élet. Nemcsak az élete hiteles Jézusnak, hanem a tanítása is megáll mindenkor. Az Ő szavaira lehet építeni, bár a világ azt sugallja, eljárt felettük az idő. A gonosz el akarja hitetni, hogy nem lehet úgy élni, ahogyan Jézus mondja és mutatja. Azonban azt látjuk, hogy csak így lehet igazán élni és jól élni.
A sátán mindig támad, le akar téríteni a jó útról, de ellen lehet állni neki. Ne hagyjuk magunkat, írja a szentíró. Ne hagyjam magam a gonosztól, a világtól befolyásolni, hanem a rendszeres kapcsolat által kapaszkodjam még erősebben Jézusba. Mert Jézussal meg lehet maradni a keskeny úton. És az is erőt ad a számunkra, hogy van eljövendő város, ahová tartunk. Nincs itt maradandó városunk, ne itt rendezkedjünk be. Ne itt akarjunk minél jobban élni, mert a jobb ezután következik. Légy hű mindhalálig, és neked adom az élet koronáját - mondja az Úr (Jel 2,10).


Mind jó, amit Isten tészen


1. Mind jó, amit Isten tészen, Szent az ő akaratja, Ő énvélem is úgy tégyen, Mint kedve néki tartja. Ő az Isten, Ki ínségben Az övéit megtart -ja, Hát légyen, mint akarja.
2. Mind jó, amit Isten tészen, Ő engemet meg nem csal, :/: De igaz ösvényen viszen, Én megelégszem azzal, Hogy kedvében, Kegyelmében Ő forgatja dolgomat, Csak rá hagyom magamat.
3. Mind jó, amit Isten tészen, Ő engem meg nem utál, :/: Mint jó orvosom, úgy tészen, És mérget ő nem kínál. Orvosságot, Boldogságot Énnékem készít, tudom, Azért csak benne bízom.
4. Mind jó, amit Isten tészen, Ő az én idvességem, :/: Ő velem rosszul nem tészen, Rábízom egész éltem. Örömömben, Keresztemben Mind nyilván megmutatja, Hogy javamat akarja.
5. Mind jó, amit Isten tészen: Ha oly pohárt innék is, :/: Amelynek íze szívemnek Nagy-keserűn esnék is, De eltűröm, Mert víg öröm Felváltja ezt végtére, Sok búm enyhítésére.
6. Mind jó, amit Isten tészen, Mind örökké ezt vallom, :/: Ha rajtam bú, bánat lészen S kell bosszúságot látnom. Mindazáltal Megvigasztal, Mint édes Atyám, engem, Mert csak ő segítségem.


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése