2016. február 3., szerda

Akarom



A
 próféta bizonyságot tesz: csak az Úrnál van igazság, és Általa boldogul Izráel minden utóda (Ézs 46,1-13). Jó ezt hallani, csak Általa boldogulhatunk. Hányszor megfeledkezünk erről, és elhisszük, Isten nélkül is boldogulhatunk. Itt-ott még csak elfogadjuk segítségét, azonban Vele nem számolunk, hosszútávon nem Rá bízzuk magunkat. Csák Általa boldogulunk, mert Ő mindenek felett való Úr, nincsenek Számára legyőzhetetlen akadályok, a korábbi fejezetekben is láttuk, hogy még a természetet is átrendezi népe biztonságos hazautazása érdekében. Ahol tegnap még völgyek voltak, ma út található. Így munkálkodik a mi időnkben is. Utat készít az evangélium számára.
Ézsaiás úgy is erősíti az Istenbe vetett bizalmat, hogy rámutat: a bálványok tehetetlenek. Izráel maga is látta, hogy ezek a szobrok emberek által készülnek, és mindenben az emberek segítségére van szükségük. Miért? Mert nem élőlények, csak emberi alkotások. A bálványok mindenkor tehetetlenek, imádóikkal együtt fogságba kerültek. Bár meglátnánk, hogy minden, amit istennek nevez az ember, hatalom nélküli báb, csak eszköz, ami az ember segítségére szorul. Azonban az élő Isten, Jézus Krisztus Atyja élő valóság, nem szorul emberi kéz segítségére, Ő soha nem szorul ránk, nem kéri segítségünket. De felajánlja számunkra az Ő segítségét. Azért Teremtett meg, hogy élő kapcsolatban legyen velünk, hogy közel kerüljön szívünkhöz, és szeressük Őt.  Isten ma is ezt akarja, nem az erőnket, pénzünket, hanem a szívünk szeretetét.  Mindent megtett értünk, megmentett a bűn hatalmából, és várja, hogy elinduljunk Felé. Várja, hogy végre Benne bízzunk.
Így szól ma is: „Hallgass rám!” Annyi mindenkire hallgatunk, ha elakadunk valamiben, szakértőktől kérünk tanácsot, és megfogadjuk, amit mondanak. Isten azt kéri, hallgassunk Rá, fogadjuk meg szavát. Merjünk Hozzá fordulni, és amit mond nekünk, amit tanácsol életünkre nézve, azt cselekedjük. Mert elolvassuk az igét, de nem mindig tesszük is, amit az Úr mond. Gyakran megfontoljuk a Biblia szavait, töprengünk, mit vegyünk belőle komolyan, ahelyett, hogy azonnal cselekednénk. Isten mindig jót akar nekünk, Ő mindig teremt, és amit létrehoz, az jó. Sőt, Ő az, aki a gonosz szétromboló munkája után helyreállít. Ennek ellenére nem akarunk Istenre hallgatni. Izráel népét is annyit hívta az Úr, ellátta őket tanáccsal, de nem hallgattak rá. A fogság is ezért történt. Nem vették komolyan az Úr szavát, és fogságra jutottak.
Az Úrra lehet számítani, nem bontja fel a kapcsolatot, ők is tudják, mennyi idő telt el, amióta Isten Ábrahámot elhívta, és azóta hordozza őket. Lenne oka Neki elhagyni őket, de nem teszi, sőt, a nép hűtlensége ellenére Ő hű marad. Csodálatos Urunk van, boruljunk le Előtte, dicsőítsük szent nevét. Mennyi ideje hordoz már, és nem hagyott magunkra. Oka lenne rá, mint ahogy mi is találunk mindig okot a hűtlenségre, kapcsolataink felbontására, ennek ellenére nem hagy magunkra. Sőt, amikor az emberek elhagynak, Ő mindig ott van mellettünk, ahogyan Pál apostol is megtapasztalta.
Azt ígéri, nem csak egy darabig jön velünk, hanem végigkíséri életünket. Fogja kezünket, és még vénségünkben is számíthatunk Rá. Ez is sokat jelent, hisz ma pont idős korban tapasztalják meg sokan, hogy magukra hagyják őket. Már nem kellenek, mivel nem tudnak termelni, segíteni, csak a gond van velük. Az Úr azt ígéri, ebben az állapotunkban is ott lesz, Ő fog hordozni. Láttuk, hogy az Úr Jézus működése idején felkarolta a magukra hagyottakat, megállt a koldus és a tehetetlen béna mellett is. Aki arról vallott, hogy nincs embere, annak Ő lett a segítsége, talpra állította.
Istent senkihez sem lehet hasonlítani, ezt sokszor megtapasztalhatjuk. Senki nincs Hozzá hasonló, nincs Isten rajta kívül. Ígéretei valóságok és beteljesednek. Ma is ez ad reményt és erőt. Szabadításom nem késik, közel van. Bármi szorongat, és tűnjön bár úgy, hogy nincs remény, ne hallgassunk a negatív gondolatokra, hanem kapaszkodjunk az Úr szavába hittel, közel van igazságom, szabadításom nem késik. Várjuk az Úr Jézust, keressük Őt, mert Isten szabadítása Benne érkezik hozzánk.
Az Úr Jézus lejött a hegyről, nem maradt ott fenn, távol az emberektől, a problémáktól, hanem közéjük jön, mivel eleve hozzájuk érkezett (Mt 8,1-4). Átadta tanítványainak Isten országának működési szabályzatát, és most elindul, és eszerint él. Viszi az Atya helyreállító hatalmát, viszi a bűnös ember iránti szeretetét.
Követik a tanítványok és nagy sokaság is. Mi is kövessük, menjünk Vele, de ne csak lent csapódjunk Hozzá, hanem már a hegyen is üljünk a lábaihoz, hallgassuk szavait, és majd így induljunk Vele az életbe. Mert azt akarja, hogy Vele együtt menjünk tovább, figyeljük Őt, és képviseljük. A tanítványság, a hívő keresztyén élet erről szól, járom a Jézus lábnyomát. Megyek mindig utána, és Ő az élet mélységeibe ereszkedik, Ő mindig és mindenki számára a szabadulás, a bűnbocsánat, az új élet lehetőségét kínálja. Ha a nyomában haladunk, akkor mi is mindig ott leszünk, ahol várják, vágyják Isten kegyelmét.
Most egy leprás várja Jézust, és Benne az új élet lehetőségét. Már hallott Róla, és hiszi, képes meggyógyítani. Ez az ember hiszi, hogy véget ért leprás korszaka, és most egy új kezdődhet el Jézussal. Nem hiába várt rá, te sem hiába várod, mert érkezik ma is. Azonban neked kell leborulni, mert nem mindegy, hogyan megyünk Hozzá. Ez a leprás Úrnak szólítja. Igen, Ő Úr, én nyomorult bűnös ember vagyok. Ő életem Királya, csak leborulva jöhetek. Leborulva és hittel jön. Hogyan jövünk az Úrhoz? Van hit a szívünkben? Hisszük, hogy képes megtisztítani? Bármilyen formája kínoz a bűnnek, Ő meg tud tisztítani. Akkor is, ha az emberi vonal tehetetlennek bizonyult. Ez az ember mennyi kudarcot tapasztalhatott, hányszor csalódott, mert gyógyulást remélt kora orvosaitól, ám mindig továbbra is leprás maradt. Ennek ellenére hit van a szívében. Jöjj te is hittel, ne figyelj az eddigi eredménytelenségre, csak jöjj.
Ha akarod, megtisztíthatsz. Micsoda hit: megtisztíthatsz. Te boldogulsz azzal, amivel sok ember nem tudott mit kezdeni. Boldogulsz, Uram, ott, ahol az emberi tudomány véget ér. Abban volt kételye, hogy akarja-e meggyógyítani őt. Hiszen a leprás tisztátalannak számított. A választ Jézus érintése által kapja meg, senki nem mert egy leprást megérinteni, csak egyedül. Jézus megteszi, áttöri mind a félelmet, mind a szokásokat. Így érinti meg bűnös szívünket is. Majd szavával megerősíti: akarom. Ó, ha kétségeid vannak, halld meg az Úr szavát: akarom. Igen, Ő mindig akarja a szabadulásunkat, gyógyulásunkat, lelki talpra állásunkat. Akarja, hogy megtisztulva Vele induljuk tovább. Jézusnak ez a szava kísérjen ma is, ha elbizonytalanodtunk, akarja Ő az életünket, fontosak vagyunk Neki, itt a válasz: akarom.
Csodás erő van Jézus szavában, azonnal megtisztult az ember, újjá lett kívül és belül. Jézus szava ma is megújít és talpra állít. Hallgasd a szavát ma is.
Talán furcsálljuk Jézus tiltó szavait, de mindezt azért mondja, hogy előbb a papok mondják ki hivatalosan, hogy meggyógyult. Másrészt ez a papok felé is bizonyságtétel lesz, mert megvallhatja gyógyítója nevét. Mindig az a fontos, hogy megvalljuk, Jézus gyógyított meg, akkor is, ha közben még orvosok is közreműködtek benne.


Az áldott orvos közeleg


1. Az áldott orvos közeleg, A drága főpap: Jézus; Szava szívünk enyhíti meg, Egyetlen üdvünk: Jézus. Halld, mint zeng az égi kar Édes visszhangjaival! Szívemben is zeng e dal: Jézus, Jézus, Jézus!

2. Ki minden vétket megbocsát S bűnünk eltörli: Jézus. :/: Megnyitja a menny kapuját S vezérel minket Jézus. Halld, mint zeng az égi kar Édes visszhangjaival! Szívemben is zeng e dal: Jézus, Jézus, Jézus!

3. Kiszenvedt Bárány, tisztelet S dicséret néked, Jézus! :/: Te vagy a legfőbb szeretet, Csak érted égek, Jézus. Halld, mint zeng az égi kar Édes visszhangjaival! Szívemben is zeng e dal: Jézus, Jézus, Jézus!

4. Elmúlik minden fájdalom E drága névtől: Jézus! Édes örömmel hallgatom A te nevedet, Jézus! Halld, mint zeng az égi kar Édes visszhangjaival! Szívemben is zeng e dal: Jézus, Jézus, Jézus!

5. Testvéreim, ó, jöjjetek, Áldjuk e nevet: Jézus! Dicsérve énekeljetek: Megváltó, drága Jézus! Halld, mint zeng az égi kar Édes visszhangjaival! Szívemben is zeng e dal: Jézus, Jézus, Jézus!

6. Ti gyermekek, kicsik, nagyok, A tietek is Jézus. Csak az ő útján járjatok, És veletek lesz Jézus. Halld, mint zeng az égi kar Édes visszhangjaival! Szívemben is zeng e dal: Jézus, Jézus, Jézus!

7. S ha egykor égbe térhetünk, Előttünk lesz majd Jézus. Trónjánál zendül énekünk E drága névtől: Jézus! Halld, mint zeng az égi kar Édes visszhangjaival! Szívemben is zeng e dal: Jézus, Jézus, Jézus!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése