2016. február 16., kedd

Füstölgő mécsest nem olt ki



A
 csüggedt és megfáradt embereknek szól ma igénk által az Úr (Ézs 59,1-21). Nem rövid az Ő keze, nem ér véget hatalma, korlátlanok a lehetőségei, mert Ő mindenekfelett való Úr. Ez az egész világ az Ő teremtése, ezért mindennel Ő rendelkezik, és hatalma van mindenek felett. Nincs olyan probléma, ami előtt Ő megtorpanna, ami Őt feltartóztathatná. Mi gyakran azt gondoljuk, Isten nem képes cselekedni, Ő sem tudja megoldani problémánkat. Pedig nem így van. Az ige megesősít bennünket Isten ma is valóságos hatalmában. Ha mi is odaállunk a Vörös-tenger partjára, kétségbe esünk, úgy gondoljuk, itt a vég, itt már nem lehet mit tenni, előttünk a roppant víz, mögöttünk az egyiptomi hadsereg. Mit lehet tenni? Várni a biztos halált, esetleg a rabszolgaság folytatását. Mi így gondolkodunk. Elönt a félelem, megzavarodnak gondolataink, és ekkor meghalljuk az Úr szavát: maradjatok veszteg, és meglátjátok az Úr szabadítását. Igen, maradj veszteg, és figyeld Őt, ne gondold, hogy ha tehetetlen vagy, akkor már Ő sem tud tenni semmit. Isten lehetőségei mindig megmaradnak. És hány hasonló történetet olvasunk a Bibliában és hallunk mások bizonyságtételéből: Isten akkor cselekedett, amikor emberileg nem volt már esély. Az Úr Jézushoz is reménytelen helyzetben lévő emberek sokasága ment, és megtapasztalták, hogy az Ő számára nincs lehetetlen.
Ha mégis úgy látjuk, távol van tőlünk az Úr, akkor az nem azt jelenti, hogy Ő nem tud segíteni, hanem azt, hogy közénk állt a bűn. Van valami, amit nem rendeztünk, gyakran nem figyelünk arra, hogy az Úr elé bűnbánattal kell jönnünk. Ő nem a bűnös életben akar megerősíteni, hanem a bűntől megszabadítva egy új életben akar előbbre vinni. Izráel azonban nem akart a bűneitől szabadulni, ragaszkodott bálványaihoz és a pogányok által kínált élethez. A bűn útját járták, ami a társadalmi visszaélésekben, igazságtalanságokban, hatalom és pénz utáni vágyban nyilvánult meg. A haszonért mindenre készek voltak, csak az számított, nekik mindig több legyen, és nem figyeltek oda a másik emberre. Vér is tapadt kezükhöz.
A próféta felismeri a bűnt, nem menti fel magát és a népet sem, megvallja: bűnösök vagyunk, megtagadtuk az Urat. Bár mi is eljutnánk ide, őszintén és mélyről fakadóan vallanánk meg: bűnösök vagyunk. Hányszor megtagadtuk az Urat, mert nem akaratát követtük, hanem bűnös ösztöneinket, vágyainkat. A bűnt Isten mindig rossznak ítéli, nincs kompromisszum, csak szabadítás. Amikor látjuk nyomorult, bűnös voltunkat, és Hozzá kiáltunk, Ő elindul, hogy megszabadítson. Mert ez az egyetlen megoldás. Isten kész szabadításunkra, a szabadítás sisakját már fejére tette, jön, mert tudja, hogy mi a bűn rabszolgaláncától képtelenek vagyunk megszabadulni, de szava elvágja a legerősebb bilincset is.
Akit az Úr megszabadít, Szentlelkével feltölti, igéit szájába adja. Csodás ígéret ez, hiszen csak akkor tudunk vallást tenni Róla, ha megadja a mondanivalót. Az ige mindig itt van, és ez olyan muníció, amely soha nem fogy ki, amely nem veszíti el erejét. Vegyük igénybe, használjuk az Úr szavát a gonosszal szemben, és legyen iránytűnk az élet útján haladva.
Az Úr nagyon jól látja, milyen indulattal vesszük Őt körül, mi van a szívünkben (Mt 12,9-21). Tudja, hogy képmutatók vagyunk, mert amikor pénzről, anyagi értékeinkről van szó, semmi nem számít. A farizeusok megbotránkoztak, mert Jézus szombaton meggyógyította a sorvadt kezű embert, közben ők saját értékeikért, jószágaikért mindent megtettek, akkor is mentették vagyonukat, ha az a törvény megszegésével járt. Urunk rámutat: a legfőbb érték az ember. Mindent meg kell tenni megmentéséért. Az ember megmentése mindennél fontosabb és többet ér.
Igénk üzeni. hogy ne keseredjünk el, mert a mi életünkre is így tekint az Úr: többet ér. Igen, többet ér a szórakozásnál, néhány percnyi örömnél. Ne engedjük magunkat megtéveszteni, és ne hagyjuk, hogy a sátán értéktelennek tüntesse fel a saját életünket. Lehetünk testileg sérültek, mint ez az ember, és mégis értékesek vagyunk. Mert az Úr a teljes embert nézi, a belső értékre figyel. Mivel értékesek vagyunk, saját életét is kész volt odaadni, hogy megmentsen. Sőt, itt a konfliktust is vállalja. Merjük mindig vállalni az életet, akkor is, ha konfliktusba kerülünk miatta. Az Úr nem lép a hamis kegyesség csapdájába, hanem éli az igét, és menti az embert. Te is érték vagy a számára. Bár megtanulnánk, hogy minden emberi fejlődésnél többet ér maga az ember. Soha nem lehetne kísérleti alany, mert mindenki élete egyszeri ezen a földön. Inkább segíteni kell, hogy megtalálja Krisztust, és Benne élete értelmét és kiteljesedését minden ember.
Urunk számára a megrepedt, a sérült élet is érték. Nem tart senkit csökkentértékűnek, hanem mindent megtesz, hogy kibontsa a benne lévő értékeket. A füstölgő mécsest sem oltja ki, hanem megtisztítja. Igen, Ő meg tud tisztítani, és az addig kormos üveg tisztán világít és hirdeti az Úr dicsőségét. A megrepedt nád is tud dicsőíteni, bizonyságot tenni. Az Úr Jézus felelősséget vállal a megtört életekért, azokért, akiket mások nem tekintenek értéknek. Ő soha nem olt ki életet, számára nem az a megoldás, hanem az életre segítés. Az Ő neve mindenki számára reménység. Forduljunk Hozzá a mai napon is bátran és bizalommal. Ő szeret, értéknek tart. Nem a testi állapotunk alapján kezel minket, hanem látja rajtunk Isten képmását, és ezért megbecsül és megment. Örök életre ment meg. Ő senkit nem küld el és nem rekeszt ki az életből.


Jehova, csak néked éneklek

1. Jehova, csak néked éneklek, ki volna más tehozzád fogható? Dícséretet csak néked zengek, csak téged áldlak, ó Mindenható! Jövel, segíts, én édes Jézusom, hogy könyörgésem mennybe feljusson!
2. Ó vonj, Atyám, Fiadhoz engem, Hogy szent Fiad is hozzád elvigyen; :/: S mig jóvoltodat áldva. zengem, Keblem Szentlelked hajléka legyen; Add békességed ízét érzeni és dicséreted vígan zengeni!
3. Ha semmi mást nem kérek tőled, Csak amit Lelked által kérhetek, :/: Te szükségim beteljesited, Mert Jézus hozzád útat készített, Ki gyötrelmével értem áldozott, És üdvösséget jussomul hozott.
4. Jó tudnom azt, hogy közbenjáróm Hű Jézusom, ki jobbod felől ül; :/: Ő általa, ha hitből várom, Kérésem nálad bizton teljesül ; Jó nékem, hogy mig tart ez életem, Szent neved vígan, áldva zenghetem!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése