2016. február 28., vasárnap

Tárd ki a szíved, tárd ki hát!



M
a még a kegyelem idejét éljük, olyan időszakot, amikor kereshetjük az Urat, megtapasztalhatjuk a Vele való új élet lehetőségét (JerSir 2,1-22).  Isten szeretetét mutatja, hogy lehetővé teszi a számunkra Jézus megismerését és a Vele való életet. Mert azért keres, szól hozzánk, mert látja, hogy segítségre van szükségünk. Nem jól mennek dolgaink, mert Nélküle, az ige vezetése nélkül alakítjuk életünket. Azonban amikor Ő az igén keresztül szól, bűnbánatra hív, jelzi, ha szeretnék újat kezdeni, ha szabadulni akarok a bűn hatalma alól, ez lehetséges. Azért jött el az Úr Jézus, hogy szelíd szavával hívogasson, de ezt meg kell hallani, és engednünk kell neki.
Izráel népe, amikor figyelt az Úr szavára és engedelmeskedett neki, az élet magaslatain járt. Megtapasztalta csodáit, átélte lehajló szeretetét; elég, ha az egyiptomi szabadulásra, a pusztai vándorlásra és a legnagyobb királyok idejére gondolunk. Isten ott volt köztük, mindig számíthattak Rá, akár ellenség támadása vagy ínséges időszakok során. Milyen hatalmas szabadítást adott Dávid által a filiszteusok általi fenyegetettségből, amikor ez a pásztorfiú legyőzte Góliátot. Dávid pásztor volt, de szíve egybeforrt Istennel, így sok élethelyzetben megtapasztalta Isten hatalmát. A pásztorfiút trónra emelte, ő lett Isten népének pásztora - micsoda magaslat, milyen felelősség, Isten népét vezetni az élet útján, vezetni a friss és üdítő forrásvizekhez. Amennyiben halljuk a hívást, mint Dávid, és rábízzuk életünket Urunkra, sok csodálatos dolgot tapasztalhatunk meg. Az Úr Jézus követése idején gyógyul az életünk, nincs nagyszerűbb barát, hűségesebb társ, mint Ő. Induljunk el követni, ha még nem tettük ezt meg, Jézus nyomában élet, a bűn alóli felszabadulás fakad, hiszen Ő eltörli bűneinket, és elvégzi bennünk, hogy mi is képesek legyünk megbocsátani. A megbocsátás gyógyítja a kapcsolatokat.
Isten népe azonban nem figyelt az Úrra, nem engedelmeskedett Neki. Hűtlenné váltak. Jól indultak, de eltértek az Úrtól, bálványokhoz fordultak. Ennek meg is lett a következménye, megtapasztalták a fogságot, az élet mélységeit. Bizony, könnyen juthatunk ma magasba, lehetünk népszerűek, szerepelhetünk a sajtóban, és sok pénzre is szert tehetünk. Látszólag az élet napos oldalát járjuk, ám mi van a szívünkben? Van-e békességünk, örömünk? Pál azt írja: Örüljetek az Úrban, ismét mondom, örüljetek! De van-e az Úrban való öröm a szívemben? Neki örülök-e, amikor felébredek, Őt köszöntöm-e, vagy már tele van a szívem a világ dolgaival? Igyekezzünk mindig Őt keresni, legyen örömünk forrása, mert ha elhagyjuk, lelkileg mélységbe kerülünk, válságba jutunk. Azért hangsúlyozom, hogy lelkileg, mert Izráel is, amikor a hűtlenség útján járt, külsőleg jól élt. Megvolt mindenük, azonban Istennel való kapcsolatuk megromlott. Így van ez gyakran ma is, mindenünk megvan, de van-e még beszélgetés a házastársak között, megértjük-e még egymást? Van-e békességünk? Ismerjük-e még Istent, vágyunk-e Vele lenni?
Izráel a magasságból mélységbe jutott, mert bizony, az élet bármikor megváltozhat, akinek ma munkája van, holnap munkanélkülivé válhat, aki örül a háznak, holnap hajléktalan lehet, vagy egy betegség véget vet az egészségnek, és ott fekszünk egy ágyon magatehetetlenül. Egyikőnk sincs ezek ellen bebiztosítva, de mindezekben átélhetjük, hogy jelen van az Úr. Isten a mélység Istene is, nem hagy magunkra, mint ahogy a fogságban élőket sem hagyta magukra. Küldte számukra a prófétákat, így küldte el Hozzánk Fiát, Jézust, Általa a mélységből is van felemelkedés, mert az Úr karja erős. Ragadjuk meg e kezet, és engedjük, hogy talpra állítson minket.
A próféta feltárja előttünk az életfordulat lényegét. Le kell leplezni az Úr előtt a bűnt. Izráel erre nem volt hajlandó. Nem álltak meg bűnbánattal: Urunk, vétkeztünk, mert elhagytunk téged, az élő víz forrását. Mivel ezt nem tették meg, fogságba jutottak. Isten megítélte őket. Tehát nem véletlen tartanak ott, ahol vannak. A bűneik és bálványimádásuk miatt. A mi nyomorúságunk is abból fakad, hogy nem nézünk őszintén szembe bűneinkkel, és nem kérjük Urunk kegyelmét. Pedig most a kegyelem esztendeje tart, élhetünk vele.
Jeremiás jajgatásra szólít fel, a bűn miatti sírásra. Menjünk a kereszt tövébe, vigyük oda bűnös szívünket, és öntsük ki az Úr előtt. Tárjuk ki nagyra az Úr előtt szívünk ajtaját, ne hagyjuk, hogy kívül maradjon, hanem hívjuk be Őt. Minden bűnt, bajt, gondot, sérelmet kiönthetünk, és az Úr vére eltörli. A megüresedett szívbe pedig engedjük be Jézust. Üres szívben tud helyet foglalni, amíg telve a szívünk, nem fér oda be.
A most következő történetben is fontos szerepet kap az egyedüllét, az imádkozás (Mt 14,22-20). Jézus bemutatja, hogy az elcsendesedés és az imádkozás nélkülözhetetlen a lelki egészség és az Istennel való élő kapcsolat szempontjából. Számunkra is irányt mutat, kövessük példáját, és hozzunk érte áldozatot. Ez bizony enélkül nem megy. Jézus is meghozta ezt. Alvás nélkül töltötte az éjszakát, és konfliktusba került a tanítványaival.
A csendesség idején a hegyen töltekezett, illetve hordozta tanítványait. Mert ha nem is volt velük a hajóban, ott voltak a szívében és az imádságában. Jézus nélkül hányódik az életünk, egy helyben toporgunk, nem jutunk előbbre. Ha úgy érzed, csak hányódsz, vizsgáld meg, Jézus a hajódban van-e?
A hányódás idején Jézus elindul feléd és megszólít: Bízzatok, én vagyok, ne féljetek! Olyan jó, hogy mindig a megfelelő pillanatban szól, de meghallom-e, hogy nem kell félni és eljött a bizalom ideje? A Pásztor szól, és ha felismerem a hangját, elmúlik a félelem. Péter szívében elmosódott a hang, nem ismeri fel, hogy a Pásztor szól, és ezért akar járni a vízen. Amíg Jézusra néz, minden rendben van, de mihelyst leveszi Róla a tekintetét, süllyedni kezd. Ha süllyedőben vagy, az azért történik, mert levetted Róla a tekinteted. A szélre, a vízre, a problémákra nézel, és nagyobbnak látod Jézusnál. Lásd meg, Ő a nagyobb!
Ha süllyedsz is, ne veszítsd el a fejed, még most is lehet kiáltani. Sőt, ez az egyetlen megoldás, kiálts: Uram, ments meg! Ez a megoldás: Uram, ments meg. Ne szégyellj kiáltani. Az Úr pedig megragad, kiragad a pusztulás verméből, erős a keze, ne félj. Ott vagyunk biztonságban, erős kezében.
Amikor Jézus beszáll Páterrel a hajóba, megszűnik a vihar. Jézus jelenléte csendesíti el a vihart. Engedd be életed hajójába, ha azt akarod, hogy lecsendesedjen a szél.
A farizeusokkal való beszédből fontos a szívünkre irányuló megjegyzést kiemelni. Vizsgáljuk meg: szívünk közel van-e az Úrhoz? Nem elég csak a szánkkal tisztelni az Urat, Ő a szívünket keresi.
Az a hangsúlyos, mi van a szívünkben, mert onnan származnak megnyilvánulásaink. Ha Ő van benne, akkor áldás, az igazi élet fog kiáradni belőle.


Istenre bízom magamat


1. Istenre bízom magamat, Magamban nem bízhatom; Ő formált, tudja dolgomat, Lelkem ezzel biztatom. E világ szép formája Az ő keze munkája. Mit félek? - mondom merészen: Istenem és Atyám lészen. -
2. Öröktől fogva ismerte, Hogy mire lesz szükségem, :/: Éltem határát kimérte, Szükségem s elégségem. Lelkem, hát ne süllyedezz, A hitben ne csüggedezz! Egy kis bajt nem győznél-e meg? Hogy tántorítana ez meg?
3. Tudja Isten kívánságod, Ád is, mert csak ő adhat, :/: De bölcs, Uram, te jóságod, Tudod, sok elmaradhat. Tudom: gondod reám nagy, Mivel édes Atyám vagy; Mint akarod, hát úgy légyen! Másként hinnem volna szégyen.
4. A valóságos igaz jót Az Úr meg nem tagadja; :/: Nagy gazdagság és rakott bolt Nem fő jó, ritkán adja. Ki az Isten tanácsát, Megszívleli mondását, Azt ő Lelkével serkenti, Gondját is megédesíti.
5. E világnak dicsősége Igen hamar elmarad, :/: Kit ma gondok sújtnak, végre Holnap diadalt arat. Csak Atyámban bízhatom, Ő megsegít, jól tudom, Mert az igazaknak Atyja Hű szolgáját el nem hagyja.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése