2016. február 13., szombat

Jaj neked… !



A
z Úr szélesre tárja a kegyelem kapuját, a pogány népek is bemehetnek rajta (Ézs 56,1-12). Mindenki bemehet az életre, aki hallja az Úr hívását, és komolyan veszi azt. Mindenki előtt lehetővé válik az Úr megismerése, Ő nem rejtőzik el senki elől, nem tesz kivételt és nem rekeszt ki senkit az üdvösségből. Mindent megtesz, hogy az ember hazataláljon, hogy végre rádöbbenjünk: boldogtalanságunk, céltévesztésünk oka az élő Istentől való elszakadás. Azonban vissza lehet térni Hozzá. Ezért jött el az Úr Jézus, Ő is hívogat mindenkit, terheinket és az életbe való belefáradásunkat letehetjük keresztje alá.
Ha mindenkit hív az Úr, akkor miért Izráelt választotta ki? Azért, hogy rajtuk keresztül jusson el a fény a többi néphez. Isten népe mindig, a mai napig világosságként van jelen a világban. Nem mindegy, hogyan élnek a tanítványok. A keresztyén élet nem elmélet, hanem gyakorlat. Ez a mi felelősségünk, láttatni Jézust a mindennapokban. Az élet részleteiben is meg kell nyilvánulni, hogy Hozzá tartozunk és akarata szerint élünk, döntünk. Bizony, ez nem könnyű, ám lehetséges.
A szombat, vagyis a nyugalom napja az egyik fényforrás, mert ez az Úrral való találkozás napja. A nyugalomnap több, mint pihenőnap, nem arról szól, hogy pihenjünk, üdüljünk, hanem az Úrral legyünk. Arra kapjuk, hogy ezen a napon feltöltsük lelki üzemanyagtartályunkat, mert nemcsak a telefon merül le és válik használhatatlanná, hanem az életünk is. Ezért van egyre több betegség is, mert lemerülünk, és egyben ki is merülünk, nem bírjuk az élet feszültségeit. Hogyan tehetünk ez ellen? Úgy, ha komolyan vesszük a nyugalom napját, a vasárnapot, és feltöltekezünk. Isten igéje az, ami feltölthet bennünket.
Meglátjuk azt is, hogy nem kényszerről, egy vallás kötelező átvételéről van szó, hanem az Úr nevének megszeretéséről. Akik megszeretik az Úr nevét - szeretni egy élő személyt lehet, akit megismertünk, és akinek a szeretetére válaszolunk. A hit válasz Isten szeretetére, mert Ő előbb szeretett minket. Szeretem-e az Urat?
Azonban Izráel vezetői nem így gondolkodtak, ők nem akartak világító csillagok lenni, nem akartak különbözni, hanem inkább úgy szerettek volna élni, mint a pogány népek. Nagy kísértés, hogy mi is úgy akarunk élni, ahogyan mindenki, már nem a krisztusi élet a lényeg, hanem az vezérel, hogy ne különbözzünk mi se a világtól. Ugyanúgy akarunk szórakozni, mint ők. Számunkra is fontos az ital és az a zene, ami mellett a nem hívők szórakoznak. Isten azonban ezt a fajta gondolkodást és életvitelt megítéli. Megtérésre hív, és azt akarja, hogy mi másképp éljünk. Másfajta életmódot mutassunk fel, legyen világos mindenki számára, hogy az igazi élet a Krisztust követő élet.
Talán meglepődünk Jézus feddő szavain, megszoktuk, hogy az Újszövetségben hívogatás, bátorítás van (Mt 11,20-24). Itt csak gyógyulásról és szabadulásról szólnak a történetek, nincs törvény, nincs kemény szó. Pedig van, mert minden azért történik, hogy megtérjünk. Vagyis rádöbbenjünk: bűnös, kegyelemre szoruló emberek vagyunk. 
A gyógyítási történetek a csodák is ezt a célt szolgálják. Nem azért gyógyít Jézus, mert rendelőt nyit, és a betegségeket akarja felszámolni. Hanem ezek által akarja rádöbbenteni az embert arra a nagy csodára, hogy Isten eljött ebbe a világba. Jelenléte által keresi a Tőle elszakadt bűnös embert, és reménységet kíván nyújtani az ördög által tönkretettek, mélységbe taszítottak számára - van szabadulási lehetőség. A bűnből való szabadulást azonban Ő tudja megadni. Az istentisztelet nem kultúrműsor, és nem is szolgáltató központ, nem azért van, hogy jól érezzük magunkat, és minden maradjon a régiben. A gyülekezet bűnösök zarándokhelye, itt gyógyulhat az élet. Azért szól az ige, hogy az istentisztelet után változás álljon be az életünkben. Isten nem az eddigi életben akar megerősíteni, nem azt akarja, hogy pozitív érzelmi hatást éljünk át, hanem gyökeresen fel akarja forgatni az életünket. Isten újjá akar teremteni, ami azt jelenti, hogy a régiek elmúlnak, és újjá lesz minden. Ezért megyek én az alkalomra? Újjá akarok én lenni? Felismerem, hogy bűnös vagyok? Odaborultam magam megalázva az Úr elé úgy, mint a niniveiek? Jézus azért feddi meg Korazint és Bétsaidát, mert a sok csoda nem jelentett számukra semmit. Csak látványosság, amiről lehet majd beszélni, de nem rendítette meg a szívüket. Vajon engem megrendít-e? 
A „jaj” nekünk is szól. Rámutat: az igehallgatás felelősséggel jár, és Isten számon kéri, mit kezdtünk vele, hogyan hallgattuk. Isten megkérdezi, meghallottam-e szavát, ha hallgattam és olvastam, miért nem engedtem Neki? Minél több igét és bizonyságtételt hallunk, minél több megváltozott élet vesz minket körül, annál nehezebb lesz az ítélet napján, ha nem vettük komolyan. Az Úr elénk tárja, mindezt láttad, hallottad, miért nem tértél meg? Miért nem adtad át te is az életedet? Jézus azt mondja, könnyebb lesz azoknak, akik soha nem hallották az evangéliumot. Mi mindig azt gondoljuk, milyen jó, ha templomba járunk, elkerül Isten ítélete. Azonban ez csak akkor igaz, ha megbántam bűneimet és átéltem Isten kegyelmét, Jézus által. Isten azt akarja, hogy cselekedjük az igét, éljünk akarata szerint. Számon fogja kérni, hogy a sok hallott ige cselekedett igévé válik-e az életünkben. Cselekedni az Úr szavát csak újjászületett szívvel leszünk képesek. Azonban ma még tart a kegyelem ideje, még van lehetőségünk a kereszt elő borulni és kérni az Úr bocsánatát.


 Szívem megalázván, tehozzád megyek


1. Szívem megalázván, tehozzád megyek, Elődbe, Istenem, hál'adást viszek És szent Fiad által néked könyörgök.
2. Áldott légy, én Uram, hogy megtartottál, Bút és kárt ez éjjel rám nem bocsátál, Angyali sereggel oltalmam voltál.
3. E reggeli időt megadtad érnem, Melyben egészséges elmém és testem; Kérlek, minden jóra vezérelj engem.
4. Mai nap ezt velem cselekedd, Uram: Mindenféle bűntől magam óvhassam, Hitem jó gyümölcsét hogy el ne rontsam.
5. Ételem, italom mérsékelt legyen, Tobzódás, részegség ne nehezítsen, Rossz gondolat bennem erőt ne vegyen.
6. Lágyítsd meg énbennem az indulatot, Meg ne háborítsak soha másokat, És haragtartásra ne adjak okot.
7. Jól tudod, Istenem, mily gyarló vagyok, Különb-különb bűnre mily könnyen hajlok! Adjad: megtérhessek, mikor bűnt vallok!
8. Igaz ítéleted ne ostorozzon, Bűnből a Krisztusért ingyen oldozzon, Érdemem szerint rám átkot ne hozzon.
9. Magamat egészen neked szentelem: Kegyelmes oltalmad legyen mellettem, Szentlelked és Igéd legyen vezérem.
10. Külső károktól is ments meg engemet, Ne eméssze bánat és bú szívemet; Tartsd jó egészségben gyarló testemet!
11. Istenem, tenéked legyen dicsőség, A Szentháromságban ki vagy egy Felség: Csak tégedet illet minden tisztesség!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése