2016. február 25., csütörtök

„Ne késs tovább, ma kérd Atyád bocsánatát!”



J
eremiás próféta könyvét olvassuk, ez az írás a nép fogságba menetele után született (JerSir 1,1-6). A próféta leírja az elpusztult Jeruzsálem szomorú látványát, és keresi a választ arra, hogy miért is történt mindez. A pusztulás mindig szomorúságot hoz, hiszen az élet természete a növekedés, de most nincs növekedés, mert a nép fogságba került. A szép város maga maradt, lakosai távolba kerültek, nincs, aki ünnepekre járjon, papjai sóhajtoznak. Nagyon lehangoló látvány ez, amit soha nem gondoltak, amit Jeremiásnak sem hittek el, pedig mennyit figyelmeztette őket, most valósággá lett. Az Istenére nem hallgató Izráelt Babilon fogságba hurcolta. Minden tragédia ott kezdődik, amikor elhagyjuk az igét, amikor nem fontos számunkra az Úr szava. Vegyük komolyan az igét, az Úr szavát, és higgyük el, nem magunk tartjuk meg magunkat, és ha nem tartunk bűnbánatot, nem oltalmaznak meg épületeink, kezeink alkotásai sem. Egyedül az Úrnál van a kegyelem, csakis Isten Lelke által születhetünk újjá és juthatunk új életre.
Ezek az emberek ragaszkodtak hazájukhoz, népükhöz, gyökereikhez, csakis otthon képzelték el az életet, otthon voltak boldogok, otthon volt békességük. Most idegenbe kerültek, és hiába nagy ország fogadta őket magába, nem találják helyüket, nem találják önmagukat. Pedig volt egy bizonyos szabadságuk, ott kellett élni, de dolgozhattak, és közösségként élhették meg napjaikat, mégis távol voltak az Istentől kapott földtől, a hazától, a templomtól, és így nem volt nyugalmuk. Az idegen föld nem helyettesítette Isten országát. Hányan hagyják el szülőföldjüket, adják fel gyökereiket a jobb életért, jobban mondva a jobb anyagi lehetőségért, de a belső nyugalom, a lélek jóléte nem biztos, hogy megtalálható. 
Hány ember hagyja el Isten országát, megy a maga útján, mert úgy véli, boldogul Isten nélkül is. Azonban sokan olyanná válnak, mint a legelőt nem találó szarvas. Erőtlenné válunk, mert a világ nem képes megelégíteni lelkünket, csak egyedül az Úr. Lelkünk egyetlen igazi tápláléka az ige, benne találjuk meg a friss forrásvizet, és az üde legelőt. Jöjj most el az élet vizéhez, jöjj, meríts belőle, és nyugtalan szíved lecsillapodik. Meríts az ige élő forrásából, és békességre találsz. Ne keress másfelé, ne bolyongj a nagyvilágban, Ő hív és vár. Jöjjetek énhozzám mindnyájan - és ebben a mindnyájanban te is benne vagy. Ilyen szeretettel hív, halld meg a hívást, indulj el Felé, és békességre lelsz. Az ígéretét is megtartja: fogad és leveszi a bűn igáját vállaidról. Ő azt adja, amit ígér, nem csap be. Mi is ha magunkhoz hívjuk a gyermekünket kenyeret ígérve neki, és nem követ adunk a kezébe. A gyermek egyetlen feladata, hogy jöjjön és átvegye a táplálékot. Ez a mi dolgunk, jöjjünk üres és nyitott kézzel, és vegyük át Isten ajándékát, a drága kegyelmet.
Jeremiás látja, hogy kiürült a város, nincs, aki ünnepekre járjon, üres a templom is. Ma is hasonlókat látunk, kevesen tartják az ünnepeket, minden fontos, de a karácsonyt követő ünnepek már kevésbé. Egyre kevesebben keresik az Úr jelenlétét, a világ csábít, sőt, már nem is csábít, hanem teljesen magához láncolta az embereket. Jeruzsálem azért volt üres, mert nem tartózkodott otthon a nép. Ők nem tudtak menni az Úr házába, mi mehetnénk, még sem igazán megyünk. Nem keressük az Urat, pedig szükségünk van Rá. A Vele való élő kapcsolat nélkül nincs igazán életünk. A bűn kizsákmányol és elpusztít. Az Úr tud alóla felszabadítani. Induljunk el Urunk felé, ne hagyjuk, hogy hiába várjon. Használjuk, hogy még mehetünk. Ne később sirassuk kárba veszett éveinket, a visszahozhatatlan időt. Most még jöhetünk, senki nem akadályoz, kereshetjük Isten országát és igazságát. Ne késs tovább, ne várj tovább, ma kérd Atyád bocsánatát.
Jézus munkásságának híre elterjedt, szinte mindenki hall róla, az is, aki talán nem is akar (Mt 14,1-12). Jézusról mindenkinek hallani kell, mert örök életünk függ Tőle. Isten megadja ezt a lehetőséget, valamilyen formában hozzánk is eljut a hír, mi is találkozunk Vele. Halljuk a nevét, vagy részt veszünk egy igehirdetésen, tanulunk Róla az iskolában, vagy halljuk, amit mások mondanak Róla, és látjuk a Benne való hit által megváltozott embereket. Mit kezdünk a Jézusról hallottakkal? Mennyire fontos, hogy igazán megismerjük Őt?
Heródes nyugtalan lett, mert a lelkiismerete megszólalt, előjöttek bűnei.  Megölette Keresztelő Jánost, és amikor Jézusról hall, azt gondolja, János támadt fel, és bosszút áll rajta. Isten célja, hogy meglássuk, kik vagyunk, döbbenjünk rá vétkeinkre, és fedezzük fel, hogy így is jöhetünk, gyilkos indulattal, vérző élettel, mert az Úr megbocsát. Csak annyi szükséges, hogy ismerjem fel, bűnös vagyok, valljam ezt meg az Úr előtt, és kérjem bocsánatát. És ekkor felragyog a kereszt titka, meglátom, hogy az én bűneim miatt halt meg Jézus. Azért adta oda Őt az Atya, hogy én élhessek Általa.  Áldott légy, Uram, hogy értem vállaltad a keresztet, és engem is vállaltál ott a Golgotán. Köszönöm, hogy ennyire szeretsz. Ha vádol a lelkiismereted, ne elhallgattatni akard, ne menekülj előle, hanem borulj le a kereszt alatt, és felszabadulsz, új életre jutsz. 
Keresztelő János bátran vállalta Isten akaratát, és ezt meg is mondta a fejedelemnek. Nem félt, és nem is szövetkezett vele, nem hallgatta el Isten igéjének igazságát egy kis támogatásért, előnyért, hanem rámutatott: nem szabad együtt élned vele. Heródes elszerette testvére feleségét, és ez az Úr szerint bűn, és János ezt vállalta. Ma már semmilyen területen sem merjük vállalni az igét, mert támogatóktól, gyülekezeti tagoktól esnénk el. Féltjük magunkat, a létszámot, és inkább elhallgatjuk és felhígítjuk az igét.
Heródes szerette volna megöletni Jánost, tehát el akarta távolítani ezt a kellemetlen hangot. De sokan gondolkodnak így, életük megváltoztatása helyett eltávolítják életükből az igét. Könnyebb megsértődni, távol maradni, mint megvallani vétkeinket, és kérni az Úr bocsánatát. Az eltávolítás nem megoldás. El lehet válni, el lehet költözni más országba, de ha én nem változom meg, minden marad a régiben. A megváltozást pedig Isten szava végzi el. Jézus nélkül, a Hozzá való megtérés nélkül nincs igazi változás.
Heródes félt megöletni Jánost, de mivel ezt gondolta megoldásnak, és nem tartott bűnbánatot, elérkezett a megfelelő idő. Mert az ördög elhozza a gonosz tettre, a bűnre való alkalmat. Heródes nem állt meg, nem hallotta meg az Úr szavát János hangja által, és gyilkossá vált. Az alkalom egy születésnapi bulin érkezett meg. Mennyire szeretjük a bulikat, azt gondoljuk, ott jó dolgok történnek, és kiderül: nem. Azonban meg kell látnunk, hogy az ilyen bulik által sok mindent el lehet érni, a gonosz sok mindent véghez tud vinni. Döbbenetes, hogy elég az ingyenes étel, ital, zene és a tánc, és már megtesszük, amit kérnek és várnak tőlünk. A tánc, és a mulatság elvakította Heródest, és engeded a gonosznak, teljesíti Heródiás lányának kérését. Heródes nem hallgatott az Úr szavára, nem szakított a bűnös kapcsolattal, és egyre lejjebb kerül. Mindig akkor álljunk meg, amikor az Úr szól, merjünk Tőle segítséget kérni.
A gonosz kezében jó eszköz az alkohol, hányszor érte már el, hogy hatása alatt olyat tett az ember, amire józan állapotban nem lett volna képes. Mennyi tragédia születik ma is a hatása alatt. Azonban az Úr Jézusnak az alkohol fölött is van hatalma, le tudja oldani a felrakott rabbilincset. Ő meg tud szabadítani évtizedes rabságból is. Ne félj, jöjj Hozzá, és kérd, szabadítson meg a bűn minden bilincsétől. Legyen akár ital, drog, számítógépfüggőség vagy tisztátalan vágyak függősége, van szabadulás, mert Jézus él. Minden függőségből lehetséges megszabadulni, hit által, mert az Úrtól jön a szabadulás (Jón 2,10)!


Siessetek, hamar lejár

Siessetek, hamar lejár,
Kegyelme már régóta vár!
Ma még lehet, ma még szabad,
Borulj le a kereszt alatt!
Ma még lehet, ma még szabad,
Borulj le a kereszt alatt!

2.
Ha késlekedsz, mi lesz veled?
Hogy mented meg a lelkedet?
Bezárul a kegyelmi út,
Lelked örök halálba jut.
Bezárul a kegyelmi út,
Lelked örök halálba jut.

3.
Elszáll a perc, az életed,
Ma még ha jössz, elérheted.
Ne késs tovább, ne várj tovább,
Ma kérd Atyád bocsánatát!
Ne késs tovább, ne várj tovább,
Ma kérd Atyád bocsánatát!

4.
A szűk kapu ma még nyitva,
Vár téged is Isten Fia!
Jézus szeret, vár tégedet,
Ne keményítsd meg szívedet!
Jézus szeret, vár tégedet,
Ne keményítsd meg szívedet!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése