2016. február 17., szerda

Börtönöd ajtaja nyitva van



N
incs nagyszerűbb pillanat annál, mit amikor bűnös emberként átélem, hogy eljött a világosság, és az Úr dicsősége felragyog az életemben (Ézs 60,1-22). Elmondhatatlan, mit is jelent megismerni Istent. Igazán csak az tudja, aki sokáig nem hallott Róla, nem ismerte tetteit, és egyszer nyomorult bűnösként Elébe rogy és átéli: megbocsáttattak bűneim, az Úr elfogad. Amikor ez megtörténik, egy új élet kezdődik el. Romos életem felett felsüt a kegyelem napja, és innentől kezdve észre lehet venni, hogy valami történt. Nem is akármi: az Úr átvette életem irányítását.
Ézsaiás így írja: dicsősége meglátszik rajtad. Igen, Isten munkája mindig látható, nincs elrejtve senki elől. Sokszor mondják, nem lehet tudni azt, hogy megbocsáttattak a bűneim és örök életem van. Az ige arról beszél, hogy meglátszik, vagyis aki hitre jutott, megtért, annak az látszik az életén. Miben látszik? Igeolvasó és ahhoz igazodó ember lesz. Most már nem a szokások, a környezet hagyományai, hanem Isten igéje vezeti, minden dolgát ahhoz igazítja. Világosan látja, mi Isten előtt a bűn, és azt elutasítja. Akiben ott van az Úr, az képessé válik nemet mondani a bűnre. Mert nem a világ változik meg körülöttünk, hanem mi leszünk mások. Az Úr gyermeke szívében öröm van, és ezt szeretné másokkal is megosztani. Fel kell tenni a kérdést: Látszik-e rajtam az Úr dicsősége? Meglátszik-e a hitem? Van-e különbség az én életem és a nem hívők között? Látszik-e ma az egyházon, hogy ki a Feje?
Sötétben a fény mindig látszik, és akik a sötétben botorkálnak, keresik a világosságot. Ahol fényt, tüzet látnak, oda igyekeznek. De vajon látják-e a bennünk lévő világosságot? Jönnek-e ma az egyházban tündöklő fényhez, Krisztushoz? Vonz-e a bennünk élő Világosság? Vagy talán már nem is látszik, csak pislog? Bekormozódott lámpásunk üvege? Mert bizony, a világ füstje rárakódhat az üvegre. Jó, ha vigyázunk és mindig tisztogatjuk lámpásunkat. Hogyan? Imádság és az Úr Jézus vére által. A megvallott bűnt megbocsátja és Úr, és vére tisztulást hoz. A meg nem vallott bűnök elzárják a fény.
Isten népe gyakran tapasztal elhagyatottságot, tulajdonképpen pont ez a jó, mert amikor háborítatlanul élünk a világban, senki nem törődik velünk, nem akadnak fenn rajtunk, akkor az baj. Az azt jelzi, halottak vagyunk. Az élő Isten népe hatást fejt ki, az élet árad rajta keresztül, és ezt nem mindenki szívleli, így a hívőket gyakran lenézik, üldözik, és magukra maradnak. Az Úr megvigasztal, és elmondja, felfelé nézzünk, mert eljön az a nap, amikor már megérkezünk és mindig az Úrral leszünk. Ez a mi jövőképünk. Nem az egyre jobbá váló emberiség, nem a jólét, a siker, a békesség, hanem a mennybe való megérkezés. Milyen csodálatos is lesz, amikor a mennyei Jeruzsálemben járhatunk, és már az Úr lesz a Világosság.
Az Úr lesz a békesség, a szabadítás, Ő lesz az erősség. Aki átadja az életét az Úr Jézusnak, ezt már most tapasztalhatja. Ő lesz a Szabadítónk, már nem a világtól, hanem kizárólag Tőle várjuk a segítséget, a megoldást. A békét sem pótszerek nyújtják, hanem az Úr a mi békességünk. Isten országában rend és törvényesség uralkodik. Ami a világra jellemző, ott már nincs jelen. Híre sem lesz az erőszaknak, romlásnak. Bűnbánattal kell magunkba tekinteni és feltenni a kérdést: valóban ez látszik? Valóban nincs már híre erőszaknak, igazságtalanságnak, elnyomásnak, kizsákmányolásnak a hívők között sem? Az Úr jár előttünk, és Ő nem a világ módszereit alkalmazza. Urunk Isten országának törvényét tárja elénk, azért jelenti ki az igét, hogy éljünk általa. Mi azt gondoljuk, hogy amit Jézus hozott és tanított, az nem élhető. De, igen, csak újjászületett szívvel. Kérjük, hogy formálja újjá szívünket.
Jézus élete, tettein keresztül megnyilvánuló isteni hatalma jelzi, elérkezett Isten országa. Őbenne és Őáltala itt van Isten országa. És ennek az országnak az erői működésben vannak, hatnak. Isten országa kiszorítja a gonoszt az életünkből. Jézus megjelenése visszakozásra készteti az ördögöt. Ahol Ő jelen van, onnan az ördögnek menni kell, mert Jézus azért jött, hogy az ördög munkáit lerontsa.
Bizony, elérkezett hozzánk Isten országa, ez azt jelenti, itt van, csak be kell lépnünk. Azért jelent meg, hogy a széles útról áttérjünk ennek az országnak az útjára, a keskeny útra. A belépő a megtérés, vagyis nemet mondok a bűnnek, a gonosznak, az eddigi életfelfogásomnak, és igent mondok Jézusnak. Ez teljes életváltozást jelent, szakítok mindennel, ami a régi, bűnös életem tartozéka, és most már Jézust követem, Isten országa törvényéhez igazodom.
Jézus az erős fegyveres, Aki a számunkra legyőzhetetlen gonoszt lefegyverzi, és kinyitja a börtön ajtót, és nekünk már csak ki kell sétálni, mert szabadok vagyunk. Vigyázat, nem szabadság az, ha Jézus kinyitotta az ajtót, de én továbbra is a börtönben maradok. A börtön nyitott ajtaja ellenére is börtön. Tehát jöjj ki az életre, a szabadságra, Krisztus nyomába.
A megszabadult életnek folytatása van, mégpedig az új élet, a gyümölcstermő élet. Aki megszabadult, újjászületett, annak a szíve új szív lett, és ő már jó kincseket tud előhozni. Most már a szánk is tud bizonyságot tenni, mert az Úrral van csordultig a szívünk. Az életünk, a beszédünk mutatja meg, mivel van tele a szívünk. Ha az Úrral, akkor élő víznek folyamai áradnak belőlünk. És ezek a folyamok mások életét is termővé formálják.


Jöjjetek Krisztust dicsérni

1. Jöjjetek Krisztust dicsérni, Bízó szívvel hozzá tér -ni, Énekekkel zengve kérni, Krisztus népe, jöjjetek.
2. Bűn, pokol már búban éljen, Ördögöt hadd ölje szégyen, Üdvösségünk szent ölében Már levetjük mind a bút.
3. Küldte Őt az Úr kegyelme Öröklétre, győzelemre, Hogy szívünket felemelje Boldogságos ég felé.
4. Irgalommal szánva minket, Nagy jósága ránk tekintett, S ördögcsalta bús szívünket Mennymagasból látni jött.
5. Áldott óra, boldog óra, Nagy hitünknek meghozója, Ajkunk zengő hálaszóra Nyílik, édes Jézusunk.
6. Jászol-ölben drága Gyermek, Ég felé vigyen kegyelmed, Hol dicsérve énekelnek Édes hangú angyalok.


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése