2016. július 22., péntek

Az élet Jézus



N
agyon szép és megható jelenet: az egész nép leborult az Úr elé (1Krón 29,20-30). És áldotta Őt. Ez egy hitvallás, mert elismerik, hogy atyáik Istene élő Isten, és ők is Őt dicsőítik, királyként tisztelik. Mert a leborulás üzenete ez: van ugyan királyunk, azonban számunkra az Úr az igazi király, Ő az első az életünkben. Újítsuk meg az Úrral való kapcsolatunkat, fejezzük ki, hogy Ő a mi királyunk. Azonban ez ne csak elméleti szinten, hitvallásként valósuljon meg, hanem engedelmességben is. Mindez örömből fakadt, nem kényszer hatja át őket, nem kötelező részt venni, nem parancsra ünnepelnek, és ezt jó látni. Szívből jön az öröm, a leborulás, mert szeretik az Urat. Meglátták, hogy létük mögött Isten áll, és mindent Neki köszönhetnek. Látom-e az Urat életem mögött, látom-e, mit tett értem? Aki látja Jézust, és átéli a kereszt csodáját, tud örülni Istennek, annak a hite nem mesterkélt, hanem belső megtapasztalásból fakad.
Salamon elfoglalja a trónt, és egy eredményes uralkodás veszi kezdetét. Az egyik, hogy Salamon élete, uralkodása eredményes. De ezt nem ő mondja el magáról, hanem az utána következő nemzedék. Tehát az eredmény tartós. De mi az eredményes élet? Mikor mondhatjuk, hogy eredményes az életünk? Mivel lehet ezt mérni? Az Úr méri életünket, és az mércéje nem anyagikban mér. Nem a vagyontól függ az eredményesség, hanem az élet minőségétől. A lelkek mentésében, az evangélium továbbadásában nyilvánul meg az eredményesség. Pál apostol eredményessége a gyülekezetek létrejöttében, a megtérésekben, az életek megváltozásában mutatkozott meg. Ma is a megtérések, szabadulások, a gyülekezet minőségi változása jelzi az eredményt. Mi gyakran külsőségekben mérjük az eredményt, pedig a szívben való változásra kellene figyelni. Mert a legnagyobb esemény mindig az ember megváltozása, amikor valaki a távoli vidékről visszaköltözik az Atyához. A mennyben is az ilyen változások váltanak ki örömöt.
Dávid is meghalt, mert a királyok is meghalnak, lejár mindenki ideje. Ezért az a fontos, hogyan használom fel az időt. Dávid Istennek szentelte életét. Már gyermekkorában megismerte és Rá figyelt. Megismertem-e már? Keresem-e az Urat? Rádöbbentél már, hogy az élet arra adatott, hogy megismerd Istent, és Őt szolgáld? Az élet lehetőség az Istenhez való visszatérésre. Bár mind meglátnánk ezt, és elkezdenénk keresni Őt. Természetesen nem mindegy, hol keressük, az Igében jelenti ki magát. De aki őszintén keres, az találni is fog. Rátalál az életre, mert Jézus az élet. Jézusban mi is beteljesedett életet élhetünk. A beteljesedés az Isten akaratával való összecsengést, akaratának megvalósítását jelenti. Jézus a kereszten mondta: elvégeztetett. Beteljesedett az élete, mert elvégezte, amiért jött. Végezzük el, amiért az Úr küld. Miért küld? Azért, hogy vigyük a jó hírt, és éljük bele a világba Isten országának erejét.
A farizeusok Isten országa eljöveteléről érdeklődtek (Lk 17,20-37). Jézus eljövetelét nem lehet kiszámítani, senki nem mondhatja, majd ekkor jön el, tudom a dátumot, különösen nem a jövőben, hogy azt mondhassuk, engem ez nem érint. Az Isten országát Jézus hozta el, ott van köztük, csak fel kellene ismerni, és be kellene lépni. Igen, Isten országa jelen van, de meglátom-e? Hol van jelen? Ott, ahol Jézus tartózkodik. Ahol hirdettetik az ige, ahol az Ő nevében összegyűlnek, és ahol befogadják, jelen van. Ő ma is itt van, csak meg kell látni. Isten országába be lehet lépni, de Jézus az ajtó, csakis Általa juthatunk be. Az is fontos, hogy minden nem juthat oda, a bűn nem fér át az ajtón. Így azután azokat le kell tenni a kereszt tövébe. Isten országába bűnbánattal léphetünk be. Azt jelzi, eddigi életem kész vagyok elhagyni, és most már Jézus uralma alatt élek.
Jó végiggondolni, valóban közöttünk van-e Isten országa? Vagyis látható-e ereje, tapasztalható-e hatása a mai hívő emberek közt? Amikor az egyházat figyelik, látják-e az Úr jelenlétét? El lehet-e mondani, köztük van Jézus, tapasztaljuk kegyelmét, erejét, szeretetét? Bizony, nem mindig tapasztalható, gyakran olyan tehetetlenek vagyunk, mint a tanítványok. Urunk könyörüljön, hogy tudják országát képviselni ebben a világban.
Jézus idejében előbb a kereszt következett, majd a feltámadás és a mennybemenetel, ezt követően az Úr népe várja vissza Megváltóját. Amíg ez megtörténik, szolgáljunk, adjuk tovább, amit kaptunk, és közben figyeljük a jeleket. Figyeljünk felfelé, hogy bele ne avuljunk a világba, el ne kényelmesedjünk, mert a jólét olyan könnyen elveszi a figyelmünket.
Mi a jel? Ahogyan Noé és Lót napjaiban volt. Az fog ismét bekövetkezni. De mi? Olyan mentalitással élnek az emberek, mint abban a korban. Eltompulnak, és csak a földi életre, a minél jobb életre koncentrálnak, és nem lesznek érzékenyek Isten szavára. Hiába szólt Noé és Lót, csak akkor eszméltek, amikor késő volt. Mintha a mai világ is ilyen vakon, az élvezetekbe elmerülve haladna a vég, az ítélet felé. Felébredtem már? Látom, hogy mindennél nagyobb kincs Jézus? De nem elég felébredni, hanem az éberséget fenn kell tartani. Nagyon fontos, hogy a szívünk ne a vagyonon, a földi értékeken csüngjön, hanem Jézuson. Lót felesége a múltjához, Sodomához, annak értékeihez kötődött, így nem tudott elszakadni, és hátratekintett. A hátratekintés pusztulás. Azonban akinek a szíve Isten országhoz kötődik, az látja az eljövendő országot, és örömmel indul, ha jön az Úr.
Bár szívünkbe vésnénk Urunk szavait, és nem ragaszkodnánk görcsösen a világhoz, mert mi nem tudjuk megmenteni magunkat és az életet sem. Azért jött Jézus, hogy megkeresse és megmentse az elveszettet. Aki felismeri, hogy elveszett, és segítségül hívja Őt, az megmenekül. Ő a Megmentő. Aki Jézusért kész elveszíteni mindazt, amit a világ kínál, az életet, üdvösséget nyer. Mert örök élet egyedül Jézusban van. Jézus az élet!



 Örök élet reggele


1. Örök élet reggele, Fény a véghetetlen fényből, Egy sugárt küldj ránk te le, Kik új napra ébredénk föl; Fényed lelkünk éjjelét Űzze szét.
2. Jóságodnak harmata Gyarló életünkre hulljon, :/: Szívünk, mely kiszárada, Vigaszodtól felviduljon, S híveid közt légy jelen Szüntelen.
3. Bűn ruháját vessük el A szövetség vére által, :/: Vétkeink fedezzük el Tőled nyert fehér ruhánkkal, Hogy hitünk legyőzze majd Mind a bajt.
4. S majd vezess az égbe föl, Irgalomnak napvilága, :/: Könnyek gyászos völgyiből Üdvösségnek szép honába, Hol az üdv és béke majd Egyre tart.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése