2016. július 19., kedd

Az ige meggyőző ereje



S
alamon átveszi apjától a templom épületeinek tervrajzát, ami alapján hozzáfoghat majd az építéshez (1Krón 28,11-21). Isten nem engedte Dávid számára a munkát, ám ő nem sértődött meg, hanem meglátta, mivel járulhat hozzá ő is. Félrevonulhatott volna duzzogva, nem érdekel, semmi közöm az egészhez. De ő az Urat szolgálta, duzzogás helyett előkészült. Elkészíttette a különféle eszközök terveit, és pontosan megadta azoknak a súlyát. Valóban mindent az Úr neve tiszteletére végzett. Benne volt a szíve mindezekben, és nem a maga bölcsességének tulajdonította mindezt, rámutat, hogy az Úrtól származnak az adatok. Dávid most is kapcsolatban van Istennel, erre a munkára is imádságban készül, Istentől kéri el a tervet, a méreteket. Az egyszerűnek tűnő szolgálatokat, mindennapi dolgainkat is vigyük az Úr elé. Kérjük el Tőle, hogyan kell csinálnunk. Tanuljunk meg alázatos szívvel tanulni az Úrtól. Van-e készség bennem tanulni az igéből?
Dávid mindezeket a terveket áldás kíséretében nyújtja át fiának. Azt kéri, legyen erős és bátor, és fogjon hozzá. Arra ösztönzi, legyen bátorsága halogatás nélkül Isten házának építéséhez fogni. Legyen első számára az Úr ügye, a templom építése. Sőt, azt kéri, fogj hozzá. Talán úgy gondolta Salamon, ráér az épület, még nem jött el az ideje, vagy még nem adottak a feltételek. A sátán állandóan ügyködik, mindent megtesz, annak érdekében, hogy ne Isten dolgai legyenek az elsők. Saját ügyeinket, kényelmünket előbbre helyezi a szolgálatnál.
Salamonnak sem volt egyszerű, az ő szívében is megjelent a félelem, Dávid azonban biztatja: ne a félelemre, hanem Istenre nézzen, mert az Úr vele van. Mindig ez a lényeg, velem van-e az Úr abban, amit tenni szándékozom. Ha igen, akkor a körülmények nem jelenthetnek akadályt. Isten jelenléte mindenért kárpótol, megnyitja a bezárt ajtókat, megsegít a problémák idején, oltalmazza övéit. Az Úrra lehet számítani, nem hagy el és nem hagy cserben. Talán el sem hisszük mindezt, hiszen a mi világunkra a hűség, a kitartás nem jellemző. Inkább azt látjuk, hogy az emberek cserbenhagyják egymást. Gyakran még súlyos esetekben is továbbmennek és nem törődnek a segítségre szorulóval. Isten azonban nem olyan, mint mi, Ő az Úr Jézusban akkor jelenik meg életünk mellett, amikor úgy gondoljuk, mindenki magunkra hagyott, egyedül vagyunk, nincs remény. A harmincnyolc éve béna ember is ezt élte át, Jézus megállt mellette, amikor már mindent feladott, és lemondott a gyógyulásról, mert úgy látta, nincs embere, nincs, aki tenne érte valamit. És kiderül, hogy van embere, az Emberfia. Talán el vagyunk keseredve, ilyen reménytelennek látjuk magunkat, emeljük fel fejünket, és lássuk meg életünk mellett az Emberfiát. Benne új lehetőségek érkeznek, a lehetetlen is lehetségessé válik.
Mai példázatunkban is egy olyan embert látunk, akivel senki nem törődik, a gazdag ember is részvétlen iránta, még a lehulló morzsákat sem juttatja el hozzá (Lk 16,19-36). Csak a kutyák enyhítik fájdalmát. Néha az állatokban több a segítőkészség, az együttérzés, mint bennünk, emberekben. Nagyon érzéketlenné, önzővé tud tenni minket a bűn. Ám ennek a szegény Lázárnak nem oldódik meg a földi életben a helyzete. Nem gyógyul meg, nem kerül valamilyen állami szociális háló védelme alá, hanem meghal. Ezzel az Úr rámutat: nem mindenki élete oldódik meg, rendeződik vagy vesz kedvező fordulatot a földi világban. Nem minden beteg fog meggyógyulni, vagy kerüli el a betegség, csupán azért, mert hisz vagy az Úr nevét segítségül hívja. 
 Urunk az örökkévalóságra akarja irányítani figyelmünket. Ne a mindenáron való gyógyulásra, a jobb életre koncentráljunk, hanem váljon kérdéssé: hol töltöm az örökkévalóságot? Gondoljak idejében Istenre, mert a jólét, a kiváló anyagi helyzet sem segíthet rajtunk a halállal szemben. A halált nem lehet megvesztegetni, egyszer megérkezik, és Isten elé kell állni. Mindezen nem változtat az sem, hogy hiszek-e ebben vagy sem. Elvégzett dolog, hogy az emberek meghaljanak, és azután jön az ítélet.
Istent sem lehet lefizetni, az ige alapján kerül mérlegre az életünk. A Szentírás bizonyságtétele szerint sem arany, sem ezüst nem egyenlíti ki a számlát. Azért jött el Jézus, mert egyedül a vér törli el a bűnöket, az Ő élete egyenlíti ki az adósságot, és Ő adóslevelünket a keresztre szögezte. És mindez akkor lép érvénybe, ha bűnbánattal megvallom vétkeimet és segítségül hívom szent Nevét.
Istennel a földi élet során kell rendezni életünket, a halál után nincs mód a változtatásra. A gazdag embernek is ezzel kell szembesülnie. Amíg élt, kereshette volna Istent, de nem tette. Számára a pénz és a nagy lakoma, a szórakozás, evés, ivás jelentette az életet. Jusson eszedbe, mondta Ábrahám neki. Igen, ott elénk kerül az életünk, ott már nem lehet másokra mutogatni, vállalni kell, igen, ez vagyok én. Isten üzenete számunkra, hogy mindez megtörténhet még most. A kereszt tövében szembesülhetek magammal, és kimondhatom: bűnös ember vagyok, de Uram, könyörülj rajtam.
Az is lényeges, hogy nincs visszajárás a halál után, Isten az igét adta számunkra, és benne minden megtalálható, ami az üdvösséghez és a krisztusi élethez szükséges. Aki nem fogadja hittel az ige szavát, más forrásnak sem fog hinni. Az Úr Jézus feltámadt a halálból, mégis nagyon sokan azt vallják, hogy nem jött onnan vissza még senki. Bár megnyílna a szívünk az Úr szava és Lénye előtt, és meglátnánk, Ő az egyedüli élő Úr, és nekünk Őreá van szükségünk. Az Úr ma is igéjén keresztül győzi meg a szívünket. Az Ő eszköze a Szentírás, boldog, aki hittel fogadja szavait, és nem kételkedik benne.


IGÉJE SZÓL, IGÉJE HÍV


1.  
Igéje szól, Igéje hív,
Szívünkben kétséget csöndesít.
Kegyelme kész, áldása vár,
Tárd ki a szíved, ó, tárd ki már!

2.  
Igéje szól, Igéje hív,
Urunkat követni megtanít.
Kegyelme kész, áldása vár,
Tárd ki a szíved, ó, tárd ki már!

3.  
Igéje szól, Igéje hív,
Nagy és szent munkára lelkesít.
Kegyelme kész, áldása vár,
Tárd ki a szíved, ó, tárd ki már!

4.  
Igéje szól, Igéje hív,
Mondjon hát hálát a száj s a szív.
Kegyelme kész, áldása vár,
Tárd ki a szíved, ó, tárd ki már!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése