2016. december 28., szerda

Ahol ott van Jézus ...



E
z a zsoltár is az Úr magasztalásával kezdődik, és így egy új szemlélettel ismerkedünk meg (Zsolt 30,1-13). Ez pedig az Úr neve dicsőítésének az első helyre kerülése. Isten magasztalásával kezd a szentíró, és ezzel kezdhetek én is. Bár mi annyira szeretünk panaszkodni, legtöbbször mi és a bajaink kerülnek első helyre még az imádságban is. A zsoltáros rámutat, kezdjük az Úrral. Szólítsuk meg Őt elsőnek minden ébredés után, és ez a szó legyen a hála, a köszönet szava. Annyi mindent köszönhetünk Neki, már az is kegyelem, hogy felnyílik a szemünk, és egy új napot kezdhetünk meg. Legyünk hálásak érte, hányan nem kezdhetnek már új napot. Dávid magasztaló szavai a Úrnak szólnak és az Ő megismeréséből származnak, Neki örül. Aki megismeri az Úr kegyelmét és szeretetét, az Neki magának örül, magasztalja az Urat, amiért Ő van, és amiért kijelentette magát a számunkra. El is rejtőzhetne, magunkra is hagyhatna, de nem így tesz, mindennap van ránk ideje. Várja, hogy felkeressük Őt.
Egy megtapasztalás után száll a magasztalás az Úr felé, betegségben, reménytelennek látszó helyzetben, a halál közelségét érezve kiáltott az Úrhoz a zsoltáros. Isten a biztos pont az életében, és amikor lemondanak róla, tudja, Isten nem mond le, van még lehetőség, és kiált. Az Úrhoz mindig kiálthatunk, nincs olyan probléma, amivel ne kereshetnénk meg, mert nagyobb Ő minden bajnál. Ő hatalmasabb a bűnnél, ami szétrágja életünket, és legyőzte a halált is. Ami minket rémít, azt Ő legyőzte.
Az Úr kegyelme egész életen át tart. Aki átéli az Úr kegyelmét, az mindvégig tapasztalni fogja. Nem vonja azt vissza az Úr, ezért biztos pont. Ha nagy mélységekbe jutunk, mert erőt vett rajtunk a bűn, ne csüggedjünk, mert ha bűnbánatra jutottunk, jöhetünk. A kegyelem nem csupán egyszeri megnyilvánulása Urunknak, hanem ebből élünk mindennap. Nincs nekünk érdemünk, amire hivatkozhatnánk, de kegyelemből megkönyörül, mert azt akarja, hogy a bűnös ember megtérjen és éljen.
Az életben jöhetnek fájdalmas időszakok, van, amikor sírunk, de soha ne feledjük, van kegyelem. Ha sötét felhők gyűlnek is életünk ege fölött, mögötte ott ragyog Isten kegyelmének a napja. Ma is ott süt a kegyelem napja feletted, ne félj, bízz Benne. Ne engedj a sötéten látásnak, hanem hallgass az ige szavára. Az ige azt üzeni, hogy a baj, a sírás rövid időszak, jön és megy, felváltja az Úrban való öröm. Ez azt is jelenti, amikor úgy tűnik, nincs megoldás, és elkeseredünk, az ige rámutat, van megoldás. Este még csüggedt vagy és fáradt, de reggel itt az ujjongás, mert az Úr maga a megoldás. Ahol Ő megjelenik, onnan a sötétség, a reménytelenség távozik. Ezt látjuk az evangéliumokban is, ahol Jézus megjelent, ott távozott a betegség, a félelem, a bűn, a démoni megkötözöttség sok ember életéből. Ahol ott a Jézus, mindenütt, mindenütt, ott a nap ragyogva süt.
Van itt egy ránk jellemző gondolat: amíg jó dolgom volt. Igen, amíg jól mennek a dolgok, nem igazán keressük az Urat. Megyünk a magunk útján, és mivel minden jól alakul, elhisszük, hogy nincs Istenre szükségünk. Kevesebb ige is elég, nem kell sűrűn istentiszteletre sem járni, mert minden megy magától. Hányszor Istent csak gyorssegélynek látjuk, ha baj van, jöjjön és segítsen, amikor pedig megteszi, ismét elfordulunk Tőle. Az óember belecsöpögteti a szívünkbe: nem fogunk elbotlani soha, erős lábakon állunk. Azonban Isten szeret, Ő nem gyors mentőszolgálat akar lenni, hanem Atya és gyermek kapcsolatot kíván kialakítani. Mindennap beszélni akar velünk, vár ránk, sőt, állandóan kapcsolatban kíván lenni gyermekeivel, mert Számára öröm, amikor él a vonal, amikor gondolataink Nála járnak, és szívják magunkba az Ő szavát. Azért, hogy rádöbbenjünk, Nélküle félelmetes a világ, van, hogy enged nehéz helyzeteket, próbákat, de ne csüggedjünk, mert ott van Ő, és várja, hogy hívjuk.
Újra azt látjuk, a tanítványi élet tanulás, az Úr iskolájába való beiratkozás (Tit 3,12-15). Pál adja tovább a tananyagot Titusz számára, ő pedig közvetíti a gyülekezetnek. Mi azt gondoljuk, egy vallás, egy felekezet szokásainak az ápolásáról van szó, de nem, hanem Isten országáról, és azt meg kell ismerni. Amikor kapcsolatba kerülünk az Úrral, megkezdjük az első osztályt, mert nem ismerjük az Isten akarata szerinti életet. Urunk azonban az ige által tanít. Bizony, rossz tanulók vagyunk, nem akarunk leckét, nem akarunk tanulni, és különösen nem akarjuk azt, amit az Úr mond. Mi mindig mást szeretnénk, a világot akarjuk utánozni, az Úr azonban az életre kíván vezérelni.
Sok tanulnivalónk van, az egyik a zúgolódásmentes élet. A hívő ember sem mentes a természet, az éghajlat változásaitól, de Pál nem panaszkodik, csak elmondja, hol kívánja tölteni a telet. Sőt, őt a tél sem akadályozza az evangélium továbbadásában. Ne engedjünk a test lehúzó erejének, hanem győzedelmeskedjünk felette, és vigyük a jó hírt. Ne kösse le a figyelmünket az időjárás, a közlekedés viszontagságai, hanem figyeljünk az Úrra.
A gyülekezetnek a szolgálattevők és az egymás iránti felelősséget is meg kell tanulniuk. Meg kell tanulni meglátni, ha a gyülekezetben, a testvérek közt valakinek sürgős segítségre van szüksége. Ne csak magunkra figyeljünk, hanem lássuk meg egymást. Ebben benne van az elfogadás elsajátítása, azt is meg kell tanulnunk.
A kegyelem legyen mindnyájatokkal! Pál nem lehet mindig velük, mi nem lehetünk mindig a másik sarkában, de Isten kegyelme jelen van, biztos segítség, rá lehet támaszkodni. Isten kegyelme itt van, Ő maga ma is elérhető, maradjunk meg a kegyelemben, maradjunk meg közelségében.

 Ahol ott van Jézus

Ahol ott van Jézus,
Ott bizton vagyok,
Mindenütt, hol ott van Ő,
Tűnnek a bajok.
Bárhol, ahol Jézus nincs,
Nincs öröm, se´ fény,
Mindenütt, hol Ő van,
Boldog vagyok én.

Ahol ott van Jézus,
Mindenütt, mindenütt,
Ahol ott van Jézus,
A nap ragyogva süt.

Ahol ott van Jézus,
Nem leszel magad,
Ha mindenki elhagy is,
Jézus hű marad.
Lakj a pusztaságba´ bár,
Elhagyott helyen,
Ahol ott van Jézus,
Nincsen félelem.
Ahol ott van ...

Ahol ott van Jézus,
Alszom édesen,
Bár dühöngjön vad vihar,
S zúgjon vészesen,
Mert tudom, hogy hű keze
Biztos oltalom,
Ahol Jézus ott van,
Ott az otthonom.
Ahol ott van …

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése