2016. december 12., hétfő

Jézus lerombolja az ördög munkáit



A
mikor az emberek úgy tesznek, mintha nem volna Isten, az meglátszik a társadalmon (Zsolt 14,1-7). Meglátszik az egyéni életeken és az egészség életvitelén. Azt gondolja magában - de én mit gondolok? Nem gondoljuk néha úgy, hogy nincs Isten? Vagy legalábbis kihagyjuk döntéseinkből, nem vesszük Őt figyelembe? Azonban a mi gondolataink Istenre nincsenek hatással, Ő örökkévaló Úr, Ő teremtette a világot és mindent, ami rajta van, amivel élünk. Keze munkája a saját életünk is. Ezen semmi nem változtat, mindegy, mit gondol az ember, Ő él, és kijelenti magát. Annak ellenére, hogy tagadjuk, Ő keres minket, igét ad a számunkra, amiben megtalálhatjuk.
A Zsoltáros bolondnak nevezi azt, aki azt mondja, nincs Isten. Tehát ő nem figyel a divatokra, tudományos köntösbe öltöztetett véleményekre. Dávidnak tapasztalat az Isten, élő valóság, Akivel beszélget, és Akinek a segítségét megtapasztalja. Hogyan is gondolhatná ő azt, hogy nincs Isten, amikor az Úr nevét hívta segítségül Góliát ellen, és megtapasztalta az Úr hatalmát. Aki személyes kapcsolatban van az Úrral, azt nem lehet megtéveszteni, az mindig tudja, hogy Isten valóság. Ő személy, Akivel kapcsolatba kerülhetek, Akivel beszélgethetek. A Biblia olvasása során halljuk az Úr válaszát, mert nem csak én beszélhetek Hozzá, hanem Ő is szól. 
Felülnézetből másképp fest a világ, mint ahogy mi látjuk. Isten számára ott kezdődik az értelem, amikor valaki keresi Őt.  Mi pedig a puszta tudásra tettük a hangsúlyt. Azt ismerjük el, aki rengeteg ismerettel, tudományos fokozattal rendelkezik. Mindegy, mit kutat, és ha Isten létének cáfolását helyezi kutatása középpontjába, még nagyobb sikere van. Azonban Isten másképp látja, nem a puszta információhalmaz fontos Neki, hanem az, hogy mire használjuk tudásunkat. Mert a tudást Isten megismerésére is felhasználhatjuk. Azonban a bűneset után a tudomány is félrement, nem Istent akarjuk megismerni, nem Őt keressük, hanem az ember akar istenné válni. A tudomány is lehet bálvány, mára nagy bálvány lett, mindent tőle várunk, és nem az Úrtól.
Szomorúan állapítja meg Dávid: mindnyájan elfordultak Tőle. Ma sem más a helyzet, egyre többen fordulnak el az Úrtól. Bedőlnek sátán csábításának, az ige nem kell, a kegyelemre nem tartanak igényt. Mert nem személyes Istent keresnek, csak szolgáltatóközpontra vágynak. Isten minden kívánságot elégítsen ki, óvjon meg a bajtól, de ne szóljon bele az életünkbe, ne mondja meg, mit és hogyan tegyünk. A romlottság ezt jelenti, a bűn van a szívünkben, nem kell Isten. Nagy propagandája van az emberi jóságnak, a jótékonykodásnak, pedig az ige azt mondja, senki sem tesz jót, egyetlen ember sem. Ez a keserű valóság, a röntgen képe.  Mert a jónak beállított programjaink is rólunk szólnak. Bármilyen fájdalmas, fogadjuk el, mert van gyógyulás, de csak a kereszt tövében. Beteg szívünket a kegyelem gyógyítja meg.
A Zsoltáros is az Úrban bízik, hiszi, hogy eljön a szabadulás, amikor végre felnyílik a szemünk, és meglátjuk az Urat. A hitetlenségből is van szabadulás. Jézus azért jött, hogy meggyógyítsa lelki látásunkat, levegye szemünkről a hályogot.
János szíve tele van az Úrral, az Ő nagy és kimondhatatlan szeretetével (1Jn 3,1-12). Belerendül abba, hogy Isten gyermeke lehet. Igen, mert ez nem természetes, nem így születünk, de Isten mindent megtett, hogy gyermekek lehessünk. Ő már akkor szeretett, amikor még meg sem születtünk, amikor még a bűn útján jártunk. Az Ő szeretete vonzotta szívünket Krisztushoz. Mert csak az mehet az Úrhoz, akit vonz az Atya. Engedjünk vonzásának, engedjük, hogy ma is Hozzá kerüljünk egyre közelebb. Mivel van tele a szívem? Boldog, akinek az Úr tölti be a lényét, aki Vele van tele.
A krisztusi hitnek csodálatos távlata van, meglátjuk Őt annak, Aki. Egyszer találkozni fogunk Vele, ott leszünk, ahol Ő van. Ennél több nem kell, látni, csodálni, dicsőíteni az Urat. János ott volt a hegyen, amikor az Úr elváltozott, és egy kicsit megmutatott az Ő dicsőségéből. Eljön az idő, amikor nem csak egy rövid időre, hanem örökre Vele lehetünk, Lényéből erőt meríthetünk.
A bűnt az ördög cselekszi. János tudja, hogy az ördög célja a bűn, vagyis Istentől elszakadt élet. Azt akarja, hogy az ember lázadjon Isten ellen, felhasználja céljai elérésére. Az ördög nem az emberért, hanem annak pusztulásért tevékenykedik. Az Úr az, Aki életre segít, aki Jézust követi, annak az élete gyógyul a bűn okozta sebekből. A bűn fájdalmat, sebeket okoz, a gonosz tönkre akar tenni, de Jézus mindig gyógyít. Azért jött, hogy kiemeljen a gonosz hatalmából, és amit az tönkretett, azt az Úr Jézus helyre tudja állítani.
Isten Fia azért jelent meg a világunkban, hogy lerontsa az ördög munkáit. Isten látta, hogy mi tehetetlenek vagyunk sátánnal szemben, ezért jött Jézus. Ő lerombolja mindazt, amit bennünk vagy a világban felépített. Jézus Isten országát építi ki bennünk. Mert ott talál otthonra, békességre, igazi szeretetre és önmagára az ember. Amíg sátánra hallgatunk, a pusztulás felé rohanunk. És ma mintha ezt látnánk, óriási tempóban haladunk a pusztulás felé. Minden jónak látszó felfedezés mögött megjelenik a rossz hatalma. Ami jónak indul, olyan könnyen pusztítóvá válik. Amit ma jónak gondolunk, arról holnap kiderül, hogy mennyire káros, milyen súlyos betegségeket okoz. Sátán így akarja, de eljött Jézus, és harcba szállt vele, és legyőzte. A kereszten diadalt aratott. Nem sátán győzött, még ha nekünk így is tálalja, hanem Jézus, mert megmentette a bűnös embert, elvégezte a szabadítást. Ez azt jelenti, hogy ki lehet szabadulni az ördög csapdájából. Jézus meghalt ugyan a kereszten, de harmadik napon feltámadt, és él örökké. Az ördög el akarja hitetni, hogy Jézus nem támadt fel. Neki az volna a jó, de Jézus él, és ez tapasztalat. János is megtapasztalta, hiszen találkozott a Feltámadottal, és azóta rengetegen átélték a Vele való találkozást, kezének munkáját.
Járjunk Jézus nyomában, Ő ma is a gonosz munkáit rombolja, és építi az ember és Isten kapcsolatát. Ahol ez az új kapcsolat kiépült, ott a másik ember felé is elindul a kapcsolatépítés. Építsük mi is a kapcsolatokat, segítsük az Úr felé az embereket, mert Őbenne találhatják meg életük értelmét és célját.
Jézus a győztes, ne feledjük el, bajaink közepette sem. Ne féljünk, mert bármilyen sötét felhők vonulnak is életünk egén, Jézus él, győzött az ördög és a bűn, sőt, a halál felett is. Nézzünk fel győztes Urunkra, kövessük Őt, és akkor nem vétkezünk. Maradjunk meg Őbenne állandóan.


ÁLDÓ HATALMAK

1.  
Áldó hatalmak oltalmába rejtve
Csak várjuk békén mindazt, ami jő.
Mert Isten őriz híven reggel, este,
Ő hű lesz, bármit hozzon a jövő.
2.  
Ha gyötri, bántja szívünket a régi,
És múlt napoknak terhe ránk szakad,
Megrettent lelkünk vigaszodat kéri,
Mit nékünk szerzett, Atyánk, szent Fiad.
3.  
S ha szenvedések kelyhét adod inni,
Mely színig töltött, keserű s nehéz,
Te segíts békén, hálával elvenni,
Hisz áldva nyújtja hű atyai kéz!
4.  
És ha az úton örömöt adsz nékünk,
Ha szép napod ragyogva ránk nevet,
Biztasson, intsen sok nehéz emlékünk,
Hogy életünket szenteljük Neked!
5.  
A csend köröttünk mélyen szerteárad.
Hadd halljuk azt a tiszta éneket,
Amely betölti rejtett, szép világod,
Hol téged dicsér minden gyermeked!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése