2016. december 17., szombat

Győztes hit



D
ávid kilép a természetbe, vagy talán ott is tartózkodik, hiszen sokszor menekült és a pusztaságban, vagy a hegyek között talált menedéket (Zsolt 19,1-15). És ő az ilyen időszakokat nem sorsa fölötti kesergéssel töltötte, hanem feltekintett az égre és dicsőítette Istent. Meglátta, hogy az egész teremtés a nappal és az éjszaka váltakozása, a csillagos ég felettünk Istenről tesz bizonyságot. Ők a szavak nélküli hitvallók. Ezredévek óta Istenre, Teremtőjükre mutatnak. Az emberek váltják egymást a földön, de a természet marad, most nekünk vallanak az Úrról.  Ehhez ki kell lépnünk a falak közül és meg is kell állnunk. Ma gyakran az a problémánk, nem tudunk megállni, és nincs időnk szemlélődni. Nincs időnk arra, hogy a minket körülvevő világ szépségét megfigyeljük és hálát adjunk értük Istennek. Minden Isten dicsőségét hirdeti, ezt látja és hallja Dávid, de a mai ember, már nem akarja meglátni a csillagos ég mögött a Teremtőt. Mindent megmagyarázunk, tudományos válaszokat gyártunk, pedig ezeken keresztül is az Úr keresi nyugtalan szívünket. Nézzünk fel az égre, álljunk meg egy virág mellett és adjunk hálát az Úrnak.
Annyit meg kell látnunk, a zsoltáros szavak nélküli bizonyságtételre bukkant, fogja a beszéd nélküli üzenetet. Arra gondoltam, néha nekünk is elég, ha szavak nélkül teszünk bizonyságot. Van amikor nem kell, vagy nem lehet beszélni, de a lényünk, az életünk szavak nélkül is vallhat az Úr munkájáról. Nagyon sokszor a szavak nélküli bizonyságtételnek van nagy hatása, a megélt ige többet jelent, mint a sok beszéd, ami mögött nincs ott a cselekedetek, az élet fedezete. Mert minden szónak az élet, a megélt ige adja a fedezetét.
A természet bizonyságtételét ismerve sem teszi félre az Úr igéjét Dávid, mert Isten elsősorban ezen keresztül beszél velünk.  Az igét nem lehet félretenni, mert ebben jelenti ki magát az Úr számunkra, belőle ismerjük meg akaratát, és tárul fel előttünk az életünkre szóló terve is. Az ige mélységei Isten szeretetét, Jézusban megjelent kegyelmét hozzák elénk. Az ige tárja fel előttünk a golgotai kereszt áldozatát, és az ige által vezeti övéit az Úr. Isten szavát nem semmivel helyettesíteni. Az ige felüdíti a lelket. Ha folyamatosan olvassuk az evangéliumokat, vagy más bibliai könyvet gyógyítja lelkünket. Mert Isten szava gyógyító erő. Ha rendszeresen félrevonulunk egy bibliai könyvvel, vagy naponta többször elolvasunk egy zsoltárt, megtapasztaljuk lelki görcsoldó hatását is. Isten Lelkének jelenléte nyugtatólag hat belső világunkra.  Az ige bölccsé tesz. Mit jelent bölcsnek lenni? Nem azonos ez a tudással, hanem a helyes életvezetést jelenti. A bölcs ember Isten Lelke által képes jó döntéseket hozni. Az ige határozottan mutatja meg az Úrtól való utat, és erőt a rajta való haladáshoz.
Dávid felismerte, Isten a törvényeit érdekünkben adta. Segíteni akar vele az embernek. Magunktól nem tudjuk mi a helyes, de az ige megmutatja. A törvény védelmet is nyújt, mert vannak tévutak, és veszélyes útszakaszok. A korlát nemcsak akadály, hanem védelem is. Urunk adja meg, hogy a védelmet, a kapaszkodót lássuk meg bennük. Sokan azért nem veszik kézbe a Bibliát mert akadályt látnak benne, az Úr nyissa meg szemünket, hogy meglássuk benne a segítséget.
Dávid számára Isten döntései kívánatosak voltak, várta őket, mert szüksége volt rájuk. Királyként is figyelt az Úr tanácsára. Nem mondta, én vagyok a legfelsőbb vezető, nincs szükségem tanácsra, senki ne szóljon bele dolgaimba. Mi hányszor így gondolkodunk, ne szóljon bele Isten az életünkbe, pedig bele akar szólni. Ő nem karácsonyi dísz kíván lenni, hanem azért jött, hogy érdekünkben beleszóljon az életünkbe. Jézus által követésére hív, mert látja rossz irányba, a pusztulás felé tartunk. Isten meg akar menteni, ezért szól, és mutatja meg a helyes utat. Rajtunk áll elfogadjuk-e tanácsát, vagy tovább rohanunk a vesztünk felé. Karácsony azt üzeni, állj meg ember, eljött a Megváltó, Neked született Jézus, engedd be életed ajtaján, és figyelj Rá. Mert Jézusra figyelve jó irányt vehetünk.
János apostol azt kéri, tartsunk önvizsgálatot, és kérdezzük meg belső szobánkban magunktól, kiben is hiszek. Vagy mit is is hiszek? Mert nem valamit elhinni kell, nem tantételek elfogadásáról van szó, hanem annak a felismeréséről, hogy a názáreti Jézus a Krisztus, vagyis Isten Fia. Ezt az hiszi, aki találkozott Vele és átformálódott általa.  Aki a bűnei alatt roskadozva jött Jézushoz megtapasztalta a bűnbocsánatot, felszabadult és tudja, hogy mindez Jézus halálért történt.  A kereszten értem meghalt Jézus az Isten Fia, Aki egem újjá formált az élő valóság.  Istentől született, írja az apostol. Mert nem elég testileg megszületni, Isten Lelke által is meg kell születnünk. És aki így megszületett, új emberré lett, az ismeri lelki szüleit, ismeri az Urat.
Isten iránti szeretetünk engedelmese életben nyilvánul meg, ez mutatja mások felé, hogy igazán szeretjük Urunkat. Mert akit igazán szeretünk, arra rábízzuk magunkat, és készek vagyunk megtenni, amit mond.  Aki szereti az Urat, cselekszi azt, amit mond, mert tudja, hogy ez jó, ez az élet Jézus szava az élet, minőségi élet.
Aki Istentől született legyőzte a világot. Harc van, a világ és Isten gyermekei között. A világ integrálódni akar a hívők életébe, el akarja nyomni Jézust. Ne engedjünk neki, mert lehet győzni Jézus által. Nem fegyverekkel, hanem élő hittel, az evangélium felvállalásával, és megélésével harcolunk. Azért van jelen Isten népe, hogy Jézus felé irányítsa az embereket, és ezt nem erőszakkal, hanem az Ő szelídségével, Lelkével végezzük. A Jézusban való hit győztes hit, és ebből ne engedjünk. Nem idejétmúlt, hanem nagyon is időszerű a krisztusi élet. Ebben a sok sebből vérző világban Jézus Krisztus élete, a kegyelem munkája jelent megoldást.


Fenn a mennyben az Úr minden győztesnek ád


1. Fenn a mennyben az Úr minden győztesnek ád, Aki Jézussal járt, s benne hitt, Aranyból koronát, fehér égi ruhát, Hárfa húrjait pengethetik. R.: Igen, ott minden kész, Igen ott minden kész. Minden győztesnek jár örök rész. Boldog véghetetlen öröm vár odafenn, Jézusért én is elnyerhetem. R.: Igen, ott minden kész, Igen ott minden kész. Minden győztesnek jár örökrész. Boldog véghetetlen öröm vár odafenn, Jézusért én is elnyerhetem.
2. Vígan lépkedünk színarany utcákon át, Halljuk angyalok dicséretét, Szemünk láthatja Jézus szent ábrázatát, Aki vért ontott bűneinkért. :/: Igen, ott minden kész, Igen, ott minden kész. Minden győztesnek jár örök rész. Boldog, véghetetlen öröm vár odafenn, Jézusért én is elnyerhetem.
3. Élet forrása kínálja élő vizét, Tiszta, hűs vizét bőségesen, Fényt az Úr maga áraszt és hint szerteszét, Halál nem lesz ott, éjszaka sem. :/: Igen, ott minden kész, Igen, ott minden kész. Minden győztesnek jár örök rész. Boldog, véghetetlen öröm vár odafenn, Jézusért én is elnyerhetem.
4. Minden gyötrelmet, bánatot elfeledünk, Ha ő bennünket keblére von, Jézus szívére hajthatjuk fáradt fejünk, Nála béke vár és nyugalom. :/: Igen, ott minden kész, Igen, ott minden kész. Minden győztesnek jár örök rész. Boldog, véghetetlen öröm vár odafenn, Jézusért én is elnyerhetem.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése