2016. december 24., szombat

Jöjj az Úrhoz!


A
 zsoltáros lelki gyötrelmeit viszi az Úr elé (Zsolt 26,1-12). Őszintén elmondja, ahogy látja magát, és kiönti szívéből a másoktól kapott támadást is. Az Úr gyermekeként él, mégis sok bántást kap, igaztalanul vádolják, pedig ő mindig az Úr akarata szerint él. Az Úr gyermeki ma is megtapasztalják a világ támadását, gyakran élik át, hogy ők, akik Krisztust követve igyekeznek élni, cselekedeteik mintája az Úr, bántást kapnak, mert a világ nem érti meg őket. A bűntől átitatott világ kifordult önmagából, és letért az Úr útjáról. Átértékelődnek a tettek, amit az ige jónak mond, az már nem jó sok ember számára. A világ más norma szerint él, és mivel az Úr gyermeke nem jár velük egy úton, kitaszítják maguk közül. A minta már nem a tiszta és becsületes élet, hanem tisztátalan, és a törtető, a másokból élő vagy önmagát pusztító életforma. Bizony, ez gyötri az Úr követőit, de Őt sem fogadták be. A tanítvány élete Krisztus-sors, nem lehet nagyobb a tanítvány a Mesterénél. És ez fontos látás, így kezelhetjük a támadást, az el nem fogadottságot.
Karácsony története is pont ezt mutatja, eljött Isten Fia a világba, de nem fogadták be. Peremvidékre szorult, Betlehembe, de még ott is egy egyszerű barlangistálló nyújtott Neki menedéket. Amikor pedig majd elkezdi szolgálatát, istenkáromlónak nevezik, és azt mondják, ördög van Benne, és személyes karrierjük végett beáldozzák. Emberi látószögből ezt mutatja az első karácsony, azonban nem az emberek, hanem Isten adta Őt áldozatul, hogy megmentse az embert.  Kifizette bűneink árát, és lehetővé tette a megbékélést az Atyával.
Azonban nem kellett a világosság, így ma sem kell az emberek többségének, de ne csüggedjünk, hanem örüljünk, mégpedig az Úrnak. Ne arra figyeljünk, mások mit mondanak, hanem ismerjük fel, hogy nekünk, nekem és Neked született az Úr. Érted jött el, és a te szívedet keresi, be akar térni hozzád, amint betért Zákeushoz is. Nálad akar megszállni. 
Azt is jelenti, megosztja magányodat, és így nem leszel magadban. Talán senki nem nyitja rád az ajtót, és nem szól egy jó szót sem hozzád, magadban fogyasztod el az ünnepi vacsorát, de az Úr be akar térni házadba, szívedbe, veled akar lenni. Az is lehet, hogy szegényes lesz az a vacsora, de az Úr Önmagát adja neked. Lelkével táplál és igéje által veled van.
A zsoltáros is az Úrral való élő kapcsolatban oldja fel szorongásait. Nem törődik másokkal, hanem keresi az Urat. Szeretem házadat, mondja a zsoltáríró, vagyis ő az Úr házba viszi magányát, keserűségét. Ez jó tanács, menjünk az Úr házába, a gyülekezetbe, örüljünk másokkal együtt az Úrnak. Mert a gyülekezet közösségében átéljük az egymáshoz való tartozást is. A templomban gyógyít az Úr szava, koncentráljunk rá, figyeljük, mit is mond személyesen nekünk mennyei Édesatyánk. És ha ez a szó a szívünkig jut, leoldóik a félelem és a depresszió is. Isten szava ír, s gyógyító erő. Ha nem vársz senkit, ha nincs kit felkeresni, keresd fel az Urat, indulj el a templomba, és engedd, hogy átöleljen az Úr. Az idős Simeon is a templomba indult, és ott találkozott az Úrral, Megváltójával. Öröm és békesség lett a szívében. Amit keresel, a lelki békét, Krisztusban fogod megtalálni.
Karácsony üzenete nem egy szép régi és kedves történet, hanem valóság (Tit 2,1-10). Krisztus ma is meg akar születni az életekben, és ha ez megtörténik, annak hatása van. Erről beszél az apostol Titusznak, vezesse a gyülekezetet ennek a hatásnak a megélése felé. Azt jelzi ez, hogy Krisztus és az élő hit ne maradjon a templomban, hanem engedjük behatolni mindennapi életünkbe. Hitben élni azt jelenti, belülről változok, és az eddig megszokott magtartás és cselekvés átalakul. Krétán megszokott volt a mértéktelenség, a tisztességtelen élet, nem volt igazi szeretet. Azonban megérkezett az evangélium, és azt be is fogadták néhányan, de tovább kell lépni, a befogadott igét meg is kell élni. Ahol Jézusban élő hittel hisznek, ott átalakulnak a régi szokások, Krisztus által mértékletessé, tisztességesekké, józanakká válhatnak. Az Úr pont azért jött, hogy megszabadítson minden megrögzött szokástól, és bemutassa általunk, hogy lehet másképp élni. Lehet példa az életünk.
Pál korában sem volt könnyű az időskort megélni, könnyen az ital jelentette a kivezető utat, vagy a mások életébe való beleavatkozás. Azonban Krisztus mindezektől megszabadít és tartalmat kínál. Taníthatják a fiatalokat, az életük lehet példa, bemutathatják, hogyan kell krisztusian élni a családban, hogyan dicsőíthetik Jézust a mindennapi feladatok között. Legyen a mi életünk is példa környezetünk számára.
Az ifjak felé is Titusz a példa, akár komolyan veszik, akár nem, de ő csak élje meg beszédében és tetteiben egyaránt az evangéliumot. A szolgák számára is az a lényeg, éljék gazdáik elé Isten kegyelmét, az új, minőségi életet. Legyenek megbízhatóak, akkor is, ha ennek nem lesz azonnal hatása rájuk. Azt látjuk, rabszolgák is elfogadták Isten kegyelmét, és így megtapasztalták szeretetét. De az állapotuk nem változott meg, továbbra is rabszolgák maradtak. Pedig a szabadságra vágytak a legjobban, megszabadulni a rabszolgaságtól, azonban a Krisztusba vetett hit nem hozott azonnal szabad életet. De mégis szabadok lettek, mert akiket a Fiú megszabadít, azok valóban, azok a lelkükben szabadok. Azt is jelenti ez, hogy szabadokká váltak arra, hogy rabszolgaként éljenek. Most már másképp állnak a helyzetükhöz, zúgolódás helyett engedelmesen végezzék dolgaikat, és áldják az Urat. Adja az Úr, hogy a mi életünkben is belső szabadságot hozzon karácsony. Váljunk szabaddá az elvárásoktól, a bennünk lévő zúgolódástól, ne azt szolgáljuk, hanem az Úr felszabadítottjának lássuk magunkat. Gyakran azért keseredünk meg, mert mindig azt figyeljük, hogyan viszonyulnak hozzánk, és ha nem úgy, ahogyan mi azt szeretnénk, ezt érzékeltetjük velük. Engedjük, hogy az Úr éljen a szívünkben, Ő soha nem arra figyel, hogyan bánnak Vele, hanem mindig úgy bánik az emberekkel, ahogyan szeretné, hogy Vele bánjanak. Tegyük mi is ezt, és akkor másabb lesz karácsony, majd az élet többi napja is.


JÖJJ, AZ ÚR VÁR REÁD!


1.  
Jöjj, az Úr vár reád, jöjj, amíg ifjú vagy!
Életed tavaszát, derűjét Neki add!
Ó, ne hagyd fejedet bűnben őszülni vénhedtté,
Ne csupán teledet vigyed végül az Úr elé!

2.  
Ó, a szárnyas idő, mint az álom, repül,
Ámde zsákmányt szed ő, fogyunk szüntelenül.
Tétován mire vársz? Hallod-é már a hívó szót?
El ne késs, jaj, vigyázz, mire eszmélsz, a van csak volt.

3.  
Jézus hív, Vele járj, erre váltott meg Ő,
Lelki sziklára állj, élő víz onnan jő.
Ő nekünk utat tört, te is lépj arra hittel rá!
Már itt lent s odafönt téged Ő tehet boldoggá!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése