2016. december 11., vasárnap

Maradjunk Őbenne!



M
ilyen könnyen elcsüggedünk, ha azonnal nem látunk eredményt, vagy nem érezzük Isten közelségét (Zsolt 13,1-6). Ha nincs változás, nem mennek a dolgaink, hajlamosak vagyunk úgy gondolni, Isten elfordult tőlünk. Még Dávid is beleesett ebbe a csapdába, ámbár mi előnyösebb helyzetben vagyunk. Van Bibliánk, így a hitünk nem érzelmeken, hanem az Úr szaván alapszik. Így, ha nem is érzem mindig Isten jelenlétét, de az igét felnyitva tudom, hogy Ő hű, és nincs távol tőlünk. Ha mégis van távolság, azt a bűneim okozzák, és ha ezt meglátom, majd a bűnöket megbánom, ismét rendeződik a kapcsolat.
A nehéz élethelyzetekben a meddig kérdés helyett már azt kérdezhetjük, mit akarsz, Uram, ezzel elvégezni. Mire akarsz megtanítani? A tanítványok a háborgó tengeren szintén úgy érezték, Jézus nem törődik velük, hagyja őket elveszni, pedig ott volt a hajóban. Miért alakult ki ez az érzésük? Azért, mert ők nem fordultak azonnal Jézushoz. Úgy gondolták, boldogulnak Nélküle, és hagyták elaludni. Gyakran mi is így vagyunk, elboldogulunk Urunk nélkül. Igen, amíg csendes a tenger, nem gondolunk Vele, értünk mi a hajózáshoz, az élethez. Amikor kitör a vihar, még mindig magunkban bízunk, de ha nem sikerül azonnal megoldást találni, idegesek leszünk, és akkor jut eszünkbe Istent keresni. Ilyenkor  vádoljuk: nem törődsz velünk, hol vagy már? És eszünkbe sem jut, hogy milyen hosszú ideje mi nem foglalkoztunk Vele. Mikor olvastam utoljára igét? Voltam istentiszteleten? Adventben Őreá figyelek, keresem, és várom az érkezését? Vagy sodor az ár, visznek a különféle programok, és időm sincs az Úrral együtt lenni? Aztán ha lemerülnek lelkem erőforrásai, Istent okolom.
Dávid végül az Úrhoz fordul, Őt kéri, tekints rám, hallgass meg. Ahhoz azonban el kell mondanom a problémámat, fel kell tárnom a szívemet. Dávid eljutott erre a felismerésre, de Te eljutottál-e már ide? Rádöbbentél-e arra, hogy meg kell állni, abba kell hagyni a folytonos rohanást, csendben kell lenni az Úr előtt. Mert az Ő szavát csakis csendben hallhatjuk meg.
A depresszióból az imádság, az Úrban való bizalom emel ki. Hűségedben bízom, mondja Dávid, és mivel számára Isten hűséges, akire akkor is lehet számítani, ha éppen nem érzi a közelségét, már tud ujjongani. Ez a csüggedés ellenszere, ismerem Istent és ujjongva bízom a segítségében. Vagyis tudom előre, hogy meg fog szabadítani. A csüggedést a sötétben látás táplálja. Ezért a pozitív látás és az Úrnak való ujjongás, a hangos éneklés, az Úrban való bizalom az ellenszer. Aki bízik Isten segítségében, az kifelé lépeget a depresszióból, és ezen az úton segít az ének.  Az Úrnak való éneklés azt jelzi, Őt dicsőítem, tehát Róla szóló énekeket éneklek. Ezek pedig átmossák a szívünket és gondolatinkat. Felszabadítanak, mert az Úr győzelméről, szabadításáról tesznek bizonyságot. A megtapasztalt segítség további éneklésre, hálaadásra serkent. A hála pedig távol tartja csüggedést.
Megtévesztés ma is folyik, az a cél, hogy ne lássuk meg a lényeget (1Jn 2,26-29). Se az élet, se az ünnep lényegét. Mindkettőnek Jézus ad értelmet. Jézus nélkül az életünk üres, szegény, és az ünnepünk is tartalmatlan marad. Hiába kínál annyi mindent ez a világ, de nincs benne igazán élet, nincs benne öröm és boldogság. Nem véletlenül utasította el az ördög minden kínálatát az Úr Jézus. Hiába a világ minden kincse és hatalma, de ha nincs kapcsolata az Atyával, az egész nem ér semmit. Mert ennek a világnak minden dicsősége igen hamar elmarad, csak az ige és Isten országa tartós és örök. Nagy hanggal énekeljük az istentiszteleten a fentebb idézett éneket, mégis pont a világ dicsőségének, a mulandónak hajszolása teszi ki időnk nagy részét. A szánk igazat ad a szövegírónak, de a szívünk mégis az értéktelen, az elmúló után sóvárog. Miért? Mert nem ismertük meg az igazi értéket, nem látjuk, hogy Jézus mindennél többet ér. Aki ezt felismeri, kész Érte mindent odahagyni. Aki Őt követi, annak a szíve nyugalmat talál, az tud megelégedni és egyszerűen élni.
A megtévesztés ellen van védelem. Mi? Ki! Isten Szentlelke, Ő tanít meg az ige által helyes istenismeretre, és mutatja meg az igazságot. A Lélek átlátja és leleplezi övéi előtt a valóságot. Engedjünk a Szentlélek vezetésének, engedjünk tanításának.
A másik hatékony védekezés a Krisztusban való megmaradás. Az Úr a tanítványokkal való kapcsolatát a szőlőtő példázatában mutatja be. A vessző a tőkéből nyeri az életnedvet, és amíg benne van, gyümölcsöt terem. A tanítványok a szőlővesszők, és amíg Jézusban megmaradnak, gyümölcsöt teremnek. Az Úrban megmaradó tanítvány képes elkerülni a megtévesztők csapdáit. Maradjunk meg az Úrban, mert Nélküle nincs életünk.
János rámutat, legyünk türelemmel, mert az Úr el fog jönni. Igen, Ő eljön, akkor is, ha még nem teljesült be ez a várakozás. Az elmúlt évtizedek nem azt üzenik, hogy nem fog visszajönni, hanem az Atya türelméről tesznek bizonyságot. Vár még, mert nem vesztünket akarja, hanem azt, hogy megtérjünk és éljünk. Tehát ami késlekedésnek látszik, az haladék, még mindig kapunk időt a megtérésre, az Úrral való új kezdésre. Éljünk ezzel a lehetőséggel. Gondoljuk meg, ha az Úr már akkor visszajött volna, amikor én még nem ismertem a drága kegyelmet, elvesztem volna. Adjuk meg másoknak is a kegyelem megismerésének, átélésének a lehetőségét.
Inkább figyeljünk arra, hogy ne szégyenüljünk meg, amikor megérkezik. A megszégyenülés azt jelzi, hogy bár én hívőnek gondoltam magam, mégsem vagyok az. Az Úr azt mondja, nem ismerlek téged. Kinek mondja? Annak, aki nem ismerte meg Őt, nem fogadta el kegyelmét, hanem érdemeiben, tetteiben bízott. Nekünk nincs érdemünk, nem jár a kegyelem, de Isten ingyen felkínálja Jézus érdeméért. Bűnbánó és alázatos szívvel fogadhatom el. Hámán is megszégyenült, amikor azt gondolta, a király csakis őt tüntetheti ki, egyedül ő rá a méltó. Jó tudni, hogy senki nem méltó az üdvösségre, így ne magunkban, hanem egyedül az Úr Jézus nevében bízzunk, mert csak Általa van megváltásunk.


TANÍTS, URAM, MEGHAJLANI



1.  
Taníts, Uram, meghajlani,
Mint szélben az arany kalász!
Hajoljak meg, ha Szentlelked
Reám fuvall s porig aláz!

2.  
S dacos szívem ha ellenáll,
Midőn a Lélek rálehel,
Jöjj tűz gyanánt, s a dac, a gőg
Lelked tüzében égjen el!

3.  
Mint bősz hullám, mely megtörik,
Ha parthoz űzi zúgó szél,
Úgy törjön össze szívem is,
Amint Tebenned partot ér!


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése