2012. augusztus 21., kedd

Álljunk ellen!


T
ovábbra is az új jeruzsálemi templom van a próféta látomásának középpontjában (Ez 41,1-15). Isten követe körbevezeti a templomban, mindent részletesen megmutat a számára. Amint már említettük, a templomról szóló látomás a hazatérésről, a fogság befejeződéséről hivatott bizonyságot tenni. Ez által üzeni az Úr, hogy ne csüggedjenek el, ne adják fel a Benne való bizalmat, mert majd eljön a szabadulás napja. Ez fontos üzenet, általa akadályozza meg Isten népe beolvadását a pogányságba. A templom lerombolása után minden reményüket elveszítették, már nem bíztak a hazatérésben, és beletörődtek, hogy a népek közé lesznek szétszóródva, és ott kell megtalálniuk életük értelmét. A templom épüléséről szóló ígéret arra ösztönzi őket, hogy maradjanak meg Istenhez való hűségükben, ragaszkodjanak hitükhöz hazájuktól távol is, és készüljenek a hazatérésre. Úgy éljenek, hogy amikor eljön a szabadulás napja, lélekben és a mindennapi dolgokban is szabadok legyenek. Az a veszély fenyeget, hogy annyira beilleszkednek, hozzánőnek a babiloni életformához és a megszerzett javakhoz, hogy nem akarnak majd hazamenni a romok közé, a lepusztult földre.
Gondoljuk végig, mi mennyire rögzültünk a mai világhoz? Mennyire tart fogva minket ennek a világnak sok látványossága, a technika és az anyagi lehetőségek? Készen vagyunk-e az Úr fogadására? Netalán úgy gondolkodunk, jöjjön Jézus, de ne a mi időnkben, mert ezt a kényelmet nem akarjuk itt hagyni?
Jó ezen elgondolkodni, hisz úgy át tudjuk magunkat adni környezetünknek, szórakozásnak, hogy gyakran még egymás kedvéért sem tudjuk azokat félbehagyni, nem tudunk elszakadni tőlük. Gondoljuk a különféle szenvedélybetegekre, nem képesek abbahagyni azt, ami tönkreteszi őket, kapcsolataikat, anyagi helyzetüket. Milyen jó, hogy az Ige üzeni, van szabadítás. Ha segítségül hívjuk az Úr nevét, átéljük a szabadulás örömét.
Ez a templom azonban eddig még nem épült fel, hiszen a hazatérés után a romokat állították helyre. Azonban számunkra is fontos üzenete van az épület kialakításának, mert ebben a templomban is szerepet kap az oltár, amelyen áldozatokat mutatnak be. Ez azért lényeges mert arról tesz bizonyságot, hogy áldozat nélkül nincs bűnbocsánat. „A törvény szerint csaknem mindent vérrel tisztítanak meg, és vérontás nélkül nincs bűnbocsánat” (Zsid 9,22). Innen egyenes út vezet a Golgotára, ott látjuk ,mennyire igaz ez, Jézusnak kellett, mint Isten Bárányának áldozatként meghalni. Az Ő vére, ami megtisztítja életünket. Tehát az oltár Jézus áldozatára mutat, elmondja, áldozat nélkül nem lehet Istennel rendezni kapcsolatunkat. Bűnösök vagyunk és ezt csak vérrel lehet rendezni. Az Újszövetség csodálatos bizonyságtételéből megtudjuk, hogy már nem nekünk kell az áldozatról gondoskodni, hanem az Úr Jézus önmagát adta oda bűneinkért. Magára vette szennyes ruhánkat, és így békítette meg Istent, Atyánkat.  Így azután nekünk már nem kell áldozatot bemutatni, mert megtette azt helyettünk az Úr.
Ebben a templomban is megtalálható a szentek szentje, ahol az Ő  dicsősége van jelen. Ebből megtudjuk, hogy az Úr jelenlétén van a hangsúly. Minden egyházi közösség és épület az Úr jelenléte által szentelődik meg. Mindennek az Úr jelenléte adja meg igazi értékét, tartalmát. Ha az Úr nincs jelen, ha nincs szentek szentje, nem különbözik az az épület más építményektől. A tanítványokat is a bennük élő Jézus Krisztus különbözteti meg a világ fiaitól.
A templom oldalkamrái pedig az elvonultságról, a csendről vallanak nekünk. Szükségünk van kamrára vagy belső szobára, ahová elvonulunk az Úrral. Ezt a kamrácskát nekünk kell megtalálnunk. Ha szükségünk van az Úrral való közösségre, ha vágyódunk Jézus után, megtaláljuk a helyet és a módot is. Hiszen annyi mindenre tudunk időt szakítani, ha szeretjük az Urat, találunk időt és helyet a Vele való beszélgetésre.
Pál apostol az Úrra hangoltan él, így mindig tudja, mi a helyes (2Kor 11,12-15). Ha azt látja, hogy a gyülekezet érett rá, akkor elfogad tőlük adományt, de ha még hitben nem tartanak ott, akkor nem fogad el. Tudja, mikor lehet elfogadni és mikor nem. Jó lenne ezt nekünk is megtanulni. Az életünk változik, és nekünk is változni kell. Amikor fiatalok vagyunk, mi adunk gyermekeink számára, amikor idősek leszünk, ők gondoskodnak rólunk, törődnek velünk. Azonban gyakran nem tudunk elfogadni. Az egyházban is fontos ennek felismerése, eljön az idő, amikor át kell adnunk másoknak feladatainkat.
Fontos dologra mutat rá az apostol, mégpedig arra, hogy a sátán nem szemtől szembe jön, hanem megtéveszt. Álruhát ölt magára a siker érdekében. Ha kell, báránybőrben, ha kell, angyal formájában jelenik meg. Azonban aki figyel az Úrra, akinek az Ige a lámpása, felismerheti a sátánt és ellenállhat neki. Meg van írva: „álljatok ellene az ördögnek, és elfut tőletek” (Jak 4,7). Az Úr Jézus is ellen állt neki, és Tőle eltávozott egy időre. Tehát a sátánt meg lehet futamítani, mert az Úr és az Ő Igéje erősebb nála. De ehhez szükséges, hogy merjünk és akarjunk ellenállni neki.
Gyakran megtapasztaljuk, hogy nevesebb vagy tőlünk képzettebb személynek nem merünk bizonyságot tenni, mert úgy gondoljuk, a mi szavunknak nem lesz hatása. Azonban a hatás nem bennünk, hanem az Igében van. Micsoda hatása volt a samáriai asszony bizonyságtételének. Ha ő nem mondja el, amit tapasztalt, mert úgy gondolja, előélete miatt úgy sem hisznek neki, elmarad a samáriai ébredés. Mi is merjünk az Ige szavával ellent mondani a gonosznak. Merjük vállalni tanítványságunkat. Ne feledjük megbízatásunkat, és ez mindenki szavánál nagyobb tekintély. „Menjetek el azért, és tegyetek tanítvánnyá minden népet” (Mt 28,19). Jézus küldő szava minden tiltó, akadályozó szónál erősebb, mert a királyok Királya mondja. Így hát, mindenkor és mindenben az Ő szavának engedjünk.

Tüzed, Uram Jézus
     
Tüzed, Uram Jézus, szítsd a szívemben,
Lángja lobogjon elevenebben!
Ami vagyok és mind, ami az enyém,
Tartsd a kezedben, igazi helyén!
Életem kútja, örök örömem,
Fény a sötétben csak Te vagy nekem.
Hallod imám, és bármi fenyeget,
Nem hagy el engem, tart a Te kezed.
2.  
Szorongat a Sátán, de Te velem vagy,
Hű Szabadítóm, aki el nem hagy.
Ennek a világnak fekete egén
Lényed a csillag, sugarad a fény.
Életem kútja, örök örömem,
Fény a sötétben csak Te vagy nekem.
Hallod imám, és bármi fenyeget,
Nem hagy el engem, tart a Te kezed.
3.  
Jön az örök nap már, közeledik Ő,
Mennyei honba hazavinni jő.
Röpke pillanat, míg tart a keserű,
Jézus elém jön, örök a derű.
Életem kútja, örök örömem,
Fény a sötétben csak Te vagy nekem.
Hallod imám, és bármi fenyeget,
Nem hagy el engem, tart a Te kezed.

Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése