2012. augusztus 15., szerda

Összeillesztés


F
antasztikus látomásban, rajta keresztül ígéretben volt része Ezékielnek a fejezet első verseiben, hiszen látta megelevenedni, élettel megtelni a száraz csontokat. Bizonyára tele volt a szíve örömmel, mert mindez azt jelentette, Isten hazaviszi és helyreállítja népét. Ami most pusztulóban van, és amiről azt gondolják soha nem lesz a régi, az ki fog virulni.  Mindez Isten Lelke által megy végbe. Korunk is a kiszáradás és széthullás időszakát éli. Minden, ami eddig fontos és mérvadó volt eltűnik, felbomlóban vannak értékeink, oda a stabilitás, a biztonság, félelmek költöznek a szívekbe. Megromlanak az emberi kapcsolatok, azonban számunkra is biztató az Ige, van remény! Van, mert Isten Lelke meg tudja állítani a bomlás folyamatát. A Lélek, ha bekerül az életünkbe, minden megváltozik, ami pusztulásnak indult, ismét élettel, minőségi élettel telik meg.
Azért is csodálatos az Úr szava, mert valóság az, minden, amit mond, beteljesedik, megvalósul. Abban a helyzetben már pusztán az ígéret sok erőt adott Júda népe számára a megmaradáshoz. Ez a prófécia visszaadta számukra az élni akarás vágyát. Ez az üzenet elvégezte, hogy ne akarjanak beolvadni a pogányok közé, hogy ne adják fel identitásukat, hanem akarjanak zsidók lenni, akarjanak Isten népe maradni. Azonban az Úr meg is valósította, amit ígért, és eljött a szabadulás, a hazatérés napja. Ezért építhetünk bátran az Igére, mert nem csupán vigasztal, és lelkileg megerősít általa, hanem biztosak lehetünk benne, hogy, amit mond, amit kijelent, azt meg is fogja cselekedni.
A mai szakasz pedig túl mutat Júdán, igaz ők vannak Babilonban, fogságban és az északi királyság már teljesen beolvadt és eltűnt Assziriában (Ez 37,15-28). Róluk már lemondtak, a reménysugarat csak Júda népe számára tápláltak. Most arról mutat prófétai jelet Ezékiel, hogy Isten előhozza és Júdához csatolja az elveszettnek tartott Izráeli országrészt. Csak az Úr képes erre, csak Ő tudja összeilleszteni azt, ami széthullott. Számunkra is reményt keltő, vigaszt nyújtó rész ez. Az Úr össze tudja illeszteni a széthullásban lévő kapcsolatokat, közösségeket. Ma is az ellenség azon munkálkodik, hogy szétdobálja a közösségeket. Egyedül az Úr képes helyreállítani őket. Vigyük elé mindazokat, akik fontosak a számunkra, azokat ahol látjuk a széthullás jeleit és kérjük az Urat, hogy illessze egybe az összetartozó részeket. Széthullnak gyülekezetek, házasságok, de az Úr össze tudja még illeszteni őket.
Lényeges ebben a folyamatban, hogy az összeillesztett országnak egy királya lesz. Ez a király az Úr Jézus Krisztus. Akkor állhat helyre egy kapcsolat egy közösség, ha Jézus lesz a királya. A pozitív változás akkor indul meg, ha mindketten Jézusra néznek. Akkor haladunk előre, ha felvesszük az Ő igáját. De mindkét félnek bele kell állni az igába, csak akkor fog jól haladni a jármű, az élet szekere.  Ebben a kapcsolatban már az Úr a középpont, Rá figyelve, az Ő formálása alatt haladhatunk. Az összeillesztett országrész nem fog többé kettéválni ígéri az Úr. Mi adja a tartósságát? Az Úr munkája, megszabadítja és megtisztítja minden bálványtól és tisztátalanságtól. Előbb megtisztítja az Úr szíveinket, csak akkor tudunk egységben élni, ha megtisztul a szívünk, és Jézus irányít minket. Megtisztulás nélkül nincs igazi újrakezdés. A megtisztulás szakítást is jelent a bűnökkel, az addigi életvitellel.  Akit azonban az Úr megszabadít, az valóban szabaddá válik.
Pál apostol megerősíti mindazt, amit a próféta évszázadokkal korábban mondott (2Kor 9,8-15). Istennek ma is van hatalma és ezt népe javára használja. Bőven kiárasztja kegyelmét gyermekeire. Tehát nemcsak csordogál a kegyelem folyója, hanem bőven árad.  Ez a folyó soha nem szárad ki, mindig bőséges vízzel rendelkezik, így általa megújul és termővé válik az életünk.
Úgy árassza ránk a kegyelmét, hogy mindenkor minden szükségessel rendelkezzünk. Tehát mindenkor, nemcsak akkor amikor ez magától értetődő, mert a gazdaság mindent biztosít a számunkra. Hanem akkor is van hatalma minden szükségest megadni, amikor emberileg ez nem reális. Hisszük-e nehéz helyzetekben is ezt? Hiszem-e, hogy az Úr tud rólam gondoskodni, nehéz időszakban is, amikor erre kevés az esély? Mert ilyenkor van szükségünk erre a hitre, ekkor kell kapaszkodni Isten hatalmába.
Ma többünk van, mint ami szükséges, hálát adunk-e érte és gondolunk-e arra, hogy azért rendelkezünk ennyi mindennel, hogy segítsük azokat, akiknek nincs?  Isten ma is övéin keresztül munkálkodik.
Adjunk hálát az Úrnak a bőségért, mert Ő gondoskodik vetőmagról, és Ő áldja meg azt, hogy megsokasodjon. Munkánk gyümölcse is az Úr áldása.
Isten, ajándékozó Isten, azt akarja, hogy mi ajándékozókká váljunk. Legnagyobb ajándéka az Úr Jézus Krisztus. Adjunk érte hálát és kövessük Őt ma is.


Adjatok hálát az Istennek



1. Adjatok hálát az Istennek, Imádkozzatok szent nevének! Hirdessétek dicséretét És minden jótéteményét! Beszéljétek a nép előtt Nagy csudáit, melyeket tött!
2. Néki vígan énekeljetek, Sok csuda dolgát dicsérjétek! Magasztaljátok szent nevét, :/: Kik szívből félitek őtet! Örvendjen azoknak szívek, Kik az Úrról emlékeznek!
3. Keressétek e kegyes Urat És az ő színét és hatalmát! Meggondoljátok dolgait, :/: Ne felejtsétek csudáit! Ítéletit hirdessétek, Melyek ő szájából jöttek!
4. Népét vígsággal ő kihozta, Választott népét vigasztalta. A pogányok tartományát, :/: Ezeknek adta országát, Mit kezükkel munkálkodván, Szerzettek volt ez országban.
5.      Ezt nékiek azért mívelte, Hogy gondjuk légyen törvényére, Hogy fogadják meg ő szavát, :/: Megtartsák parancsolatát, És örökké megőrizzék, Melyért dicséret Istennek!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése