2012. augusztus 28., kedd

Mit adok az Úrnak?


A
z országot majd újra fel kell osztania Izráel népének és amikor ezt teszi egy meghatározott területű szent  részt az Úrnak kell adniuk (Ez 45,1-12). Ez jelzi, hogy minden, az egész föld az Úré, és amink van, azt Tőle kapjuk ajándékba. Minden ajándék,  mindent tőle kapunk, amivel rendelkezünk, mégpedig azért, hogy dicsőítsük vele Őt. Nem az a hangsúlyos mennyi ajándékot kaptunk, hanem az, hogy arra használjuk, amire kaptuk, és kihozzuk belőle a maximumot. 
A szent területet az Úr osztja el. Egy részén épül a templom a többi pedig a szolgálatot teljesítőké lesz. Így gondoskodik az Úr övéiről. Ő ad nekik lakóhelyet. Akit az Úr elhív szolgálatra, annak minden dolgáról gondoskodik, nem hagyja őt magára. Nem engedi szolgáit kiszolgáltatott helyzetbe jutni, nem attól függ a megélhetésük, hogy Isten népe gondol e a papokra, hanem Ő maga biztosítja számukra a megélhetést.
A templom helyét is az Úr határozza meg, mégpedig azért, mert ránk jellemző, hogy amikor egyenesbe kerül az életünk, megfeledkezünk az Úrról. Elfelejtjük, amit ígértünk. Amikor bajba jutunk, sok mindent ígérünk, csak segítsen az Úr, amikor rendeződnek dolgaink meggondoljuk magunkat és úgy vagyunk, hogy nekünk is szükségünk van arra, amit az Úrnak akartunk adni. Gyakran vagyunk úgy, mint egy történet szerint egy gazda, amikor két tehene született elhatározta feleségével együtt, hogy az egyiket az Úrnak adják hálából áldásaiért. Telt, múlt az idő és már közelgett a nap amikor az egyik borjút az Úrnak adják,  ám egy reggel jön a gazda a feleségéhez, hogy megbetegedett és elpusztult az Úr borjúja. Így vagyunk mi, az Úr borjúja, tehát amit Neki kellett volna adni az pusztult el, még véletlenül se gondolták azt, hogy a sajátjuk pusztult el, és ami él azt adják az Úrnak. Mert az Úrnak jó a selejt, az Úrnak nem is kell megadni, amit fogadtunk vélik sokan. Mi lenne, ha Isten is a selejtet adná, ha nem hozná fel napját jókra és gonoszokra egyaránt?
Isten így kivédte, hogy a templom és szolgái kerüljenek az utolsó helyre. Mert bizony megtörténik, hogy Isten dolgait tesszük az utolsó helyre. Első helyen mindig a magunk ügye szerepel. Előbb a magunk munkáját kell elvégezni, házunkat felépíteni, még a nyugalomnapja sem számít, és majd a végén jöhet az Úr ügye. A hazatérés után pont ebbe a helyzetbe kerültek a zsidók, első lett a számukra saját házaik, földjeik rendbetétele, a templomról pedig elfelejtkeztek. Nagyszerűen helyreállították saját örökségüket, templom pedig továbbra is romos és gazos volt. Próféták által ébresztette rá Isten Izráelt arra, hogy ez nem helyes, és így fogtak azután hozzá a templom helyreállításához. Mai csendességünkben nézzük meg, hogy milyen sorrend érvényesül az életünkben? Nézzük meg mennyire fontos számunkra Isten országa, annak minden dolga?
Pál apostol is azt kéri a korinthusiaktól, hogy vizsgálják meg magukat (2Kor 13,5-10). Igen, magukat, mert eddig Pált vizsgálgatták, mert más életét mindig könnyebb mérlegre tenni, mint a sajátunkét. Azonban az Úr azt kéri, hogy ne más hitével foglalkozzunk, hanem a sajátunkéval. Álljunk az Úr elé és vizsgáljuk meg, hogy Krisztus bennünk van-e? Hiszen annak látszania kell. Ha az Úr valóban bennünk él, az meglátszik az életünkön.
Szükség van ilyen elcsendesedésre, ilyen önvizsgálatra, hogy meglássuk, hol is tartunk. Azért is szükség van erre a vizsgálatra, mert sokan bizonytalanok a hitükben, azonban a hitünket nem az érzéseinkre, hanem az Úr Igéjére kell alapozni. Az üdvbizonyosság nem érzelem, hanem kijelentés kérdése. Az Úr ezt mondja: „Aki hisz a Fiúban, annak örök élete van” (Jn 3,36). Ha ezt mondja urunk, akkor ez így is van. Ha hiszek Benne, mint Megváltómban és életem Urában érvényes ez a kijelentés. Azonban az új Úr jelenlétének és akaratának meg kell látszódnia a mindennapokban. Látszódnia kell, hogy Jézus irányítja az életemet, mert most már más szokásaim vannak, másképp gondolkodom, másképp élek, másképp szórakozom, tehát minden más, mint eddig volt.
Az Úrhoz való tartozás jele, hogy a jót, az Úr Igéje szerinti jót igyekezzük tenni és a gonosz dolgoktól elhatárolódunk. Azonban ehhez szükség van az imádkozásra, mert általa kapunk vezetést és erőt a jó felismerésére és megcselekvésére. Arra is szükség van, hogy egymást hordozzuk imádságban, Pál is ezt tette. De azért is imádkozik az apostol, hogy tökéletesedjenek, azaz, ne rekedjenek meg a hitben, hanem lássák meg, hogy folyamatos növekedésre van szükségük. Fontos, hogy ne elégedjünk meg magunkkal, hanem vágyjunk többre, akarjuk a hibákat meglátni is kijavítani.


Jézusból többet hadd vegyek

Jézusból többet hadd vegyek,
S másoknak többet hadd vigyek.
Őt egyre jobban szemléljem,
Váltsághalálát dicsérjem.
      Több, több mire vágyom,
      Több, több mire vágyom.
      Őt egyre jobban szemléljem,
      Váltsághalálát dicsérjem.

Jézusról többet hadd tudjak,
Tervéhez jobban simuljak.
Szentlélek Isten, jöjj, taníts,
Meglátni Krisztus titkait.
      Több, több mire vágyom...
Adhasson többet Igében.
Járjak vele közösségben.
Halljam a hangját szívemben,
Éljem az Igét éltemben.
      Több, több mire vágyom...

Hallhassak többet trónjáról,
Hol dicső népe országol.
Visszajön Ő, s és nem késik,
Országa nő, megáll végig.
      Több, több mire vágyom.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése