2013. szeptember 25., szerda

A Király

V
égére értünk immár ennek a könyvnek is (Eszt 10,1-3). Benne felragyogott Isten örökkévaló kegyelme és irgalma. Mert mit is tettek a zsidók önmaguk megmentéséért? Semmit! Amikor veszélybe kerültek, akadt egy ember, aki őszintén Istenhez kiáltott, és kérte segítségét. Számunkra is iránymutató ez. Vigyük mi is életünk minden problémáját az Úr elé, ne magunk igyekezzünk megoldani, vagy roskadozzunk reménytelenül alatta, hanem menjünk Hozzá. Halljuk meg Urunk hívását: „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok, és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek” (Mt 11,28). Miután meghallottuk, vegyük komolyan, és valóban menjünk is Hozzá. Higgyük, hogy csakis Őnála nyugszik meg a szívünk, jelenlétében hullanak le a terhek. Ha Jézushoz megyünk, minden más fényben fog ragyogni, mint eddig.
Isten csodálatosan vezette ebben a történetben az árva Esztert, pótolta számára a szülőket, majd kárpótolta mindazért, amiből kimaradt. De ez a felemelkedés nem öncélú volt, hanem az Úr beépítette tervébe. Ezt a kis árva lányt használta fel népe megmentésére.  Ne csüggedjünk el, ha nem látjuk magunkat kiemelkedőnek, csak bízzuk az Úr vezetésére magunkat, mert nem azé, aki akarja és nem is azé aki fut, hanem a könyörülő Istené. Eszter, ha királyné akart volna lenni, soha nem lett volna az. De rábízta magát az Úrra, és így odakerült, majd ott is engedelmes lett, mert meglátta, hogy pont azért lett királynő, hogy közbenjárjon népéért. Senki nincs véletlenül azon a helyen, ahol épp van, Isten akarja őt felhasználni országa terjesztésében, lelkek megmentésében.
Mordokajnak is fontos szerep jutott, merte vállalni ellenséges érzelmek között is Istenét. Mert nem meghajolni, mert más lenni. Ma is meg kell tanulni, hogy legyünk mások, legyünk lámpások ebben a világban. Ez az ember teljesen Istenre bízta magát. Amikor cselekednie kellett, azt is meglátta, így segítette Esztert a királynői tisztség közelébe. A könyv Mordokaj méltatásával zárul. Nem magát tornázta fel, hanem Isten emelte magasra, és ebben a helyzetben sem vált gőgössé. A pozíciót, hatalmat jól kezelte. Az országban betöltött szerepe más lett, de ő megmaradt továbbra is embernek, Isten gyermekének. Rangját, anyagi helyzetét népe javára igyekezett felhasználni. Az Úr Jézus követésében megtanulhatjuk kezelni a körülöttünk változó világot, a változó társadalmi és anyagi helyzetünket.  Mert ezt is meg kell tanulni, annak érdekében, hogy mindvégig tanítványok maradjunk.
A hetedik angyal is megfújta a trombitát, és ez csodálatos eseményt indít el (Jel 11,15-19). Eljött a hatalomátvétel pillanata, az Úr átveszi a bitorlótól a föld feletti hatalmat, mert Övé a föld és annak teljessége. Az Úr Jézus a világ Királya. Már most hódoljunk meg Neki, legyünk alattvalói, mert uralma alatt válik boldoggá az életünk. Nincs más és jobb uralom, mint a Krisztusé. Engedjük, hogy már most megvalósuljon ez az életünkben.
A huszonnégy vén ismét leborul és imádja Istent. Kövessük példájukat, boruljunk le a világ Ura előtt. Fejezzük ki arcra borulva, hogy bárkik legyünk is ebben a világban, nekünk is van Urunk. Hódoljunk meg Előtte, adjunk hálát neki. Megragadó a vének csoportja, mindig térdre borulva látjuk őket, és állandóan hála és magasztalás árad belőlük. Kezdjük mi is hálával napunkat. Hála neked, Uram, az ébredésért, a reggelért. Köszönöm, hogy dicsérhetlek, könyörülj, hogy ma is egyedül Rád tekintsek. Mert aki Hozzád tartozik, lehet szegény és árva, élhet távol szeretteitől, küzdhet betegséggel, mégis békés lehet, mert Te nem vagy távol tőle. Országodban biztonság, szeretet, megértés és segítség van. Kinek Krisztusa van, annak mindene van.
Az Örömben szomorúsággal kell, hogy eltöltsön, hogy nem mindenki fogadja Királyként Jézust. Vannak, akik megharagudtak Rá. Milyen furcsák is vagyunk, Isten szól, helyre akarja állítani az életünket, és nem ennek örülünk. Nem a jót választjuk, hanem azt elutasítjuk, amikor pedig ennek meglesznek a következményei, megharagszunk Rá. Haragudni mindig könnyebb, mint magunkba szállni és változtatni. A két prófétát megölni egyszerűbb volt, mint önmagukat legyőzni. Mert a legnehezebb küzdelem az önmagunk elleni harc, azonban imádsággal, Igével, Jézus ereje által lehetséges győzni. Ne adjuk fel a küzdelmet, hanem hívjuk segítségül Urunkat. Ha tegnap elestünk, ma kezdjük újra, mert amíg meg nem érkezik a dicsőséges Úr, lehetséges újrakezdeni.


Úr lesz a Jézus mindenütt

1. Úr lesz a Jézus mindenütt, Hol csak a napnak fénye süt, Úr lesz a meszsze tengerig, Hol a hold nem fogy s nem telik.
2. Őneki mondjunk hő imát, Díszítsük azzal homlokát, Jó illat légyen szent neve, Minden napon dicsérete.
3. Országok, népek és nyelvek, Ő dicsőségét zengjétek, Gyermekek hangja hirdesse: Áldott a Jézus szent neve!
4. Ő királysága bő áldás, Ott van a felszabadulás, Fáradtak ott megnyugszanak, Ínségesek megáldatnak.
5. Minden teremtés dicsérje, A Király Krisztust tisztelje; Angyali ének zengjen fenn, S mind e föld mondja rá: Ámen.


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése