2013. szeptember 15., vasárnap

Megértés

A
hasvéros király haragra gerjedt, amikor Vasti királyné elutasította (Eszt 2,1-14). Láttuk, hogy a harag mennyire rossz tanácsadó. Aki nem tudja elfogadni az elutasítást, vagyis rosszul kezeli azt, harag támad a szívében. A harag pedig rossz irányba tereli a gondolatainkat. Azonban lehet kezelni az elutasítottságot, nem kell helyet engedni a sértődésnek, hanem megpróbálhatjuk megérteni a másikat. A király nem tett kísérletet felesége megértésére, ő csak a saját elképzeléséhez ragaszkodott, amiben megerősítették tanácsadói. Azért kezelte rosszul a király az adott problémát, mert rossz helyre fordult tanácsért, a kialakult helyzetet kettőjüknek kellett volna megbeszélni. A közös beszélgetés segít megérteni a másikat, megismerni érzéseit és gondolatait. Azonban a mai ember is hasonlít Ahasvéros királyhoz, nem az adott személlyel igyekszik megbeszélni és rendezni a problémát, hanem külső személyektől kér tanácsot. Azonban a konfliktust mindig az adott két személynek kell elrendeznie. A másik megértése és a megbocsátásra való készség gyógyítja a kapcsolatot. Azonban itt erről nincs szó. A harag vezérli a királyt, és a tanácsadók.
Ahasvérosnak azt javasolták, keressenek számára új királynét. Az ember gyakran azt gondolja, hogy ha egy új társat választ, minden megoldódik. Azonban a válás és új kapcsolatok kialakítása sem oldja meg a problémát. Ha a szívünk nem változik meg, akkor a kapcsolatváltás sem hoz igazi változást. 
Azonban mindazt, ami a királyi udvarban történik, az Úr felhasználja népe javára. Előkészíti a helyet egy olyan eszköz számára, akit majd fel tud használni a zsidó nép ellen tervezett népirtás megakadályozásában. Mert az apró és látszatra lényegtelennek látszó dolgok mögött is ott van az Úr. Egy idős embert és egy árva lányt használ fel terve megvalósításához. Bizonyára nem értette Eszter, miért is maradt árván. Sok kérdése lehetett és nagy fájdalmat is okozott mindez a számára, ám eljött az idő, amikor Isten a rosszból jót hozott elő a számára. Amikor nem értjük életünk alakulását, rendületlenül bízzunk az Úrban. Higgyük, hogy Ő nagyon jól tudja, mi miért történik, és kérjük, segítsen megérteni és elfogadni számunkra készített tervét. Azt is jó látni, hogy Mordokaj is nyitott volt Isten tervére, kész volt az árván maradt lányt magához fogadni. Nem a saját kényelmét, előnyeit nézte, hanem Isten népe érdekeit. Élhette volna az idős kor nyugodt éveit, de nem így cselekedett, élete eszköz volt az Úr kezében. Az Úrnak való szolgálat nincs életkorhoz kötve, de nyitott szemet és engedelmes szívet kíván.
János látja, amint beindulnak az ítélet eseményei, mert eljön az Úr haragjának nagy napja (Jel 7,1-8). Ha valaki nem hitte és gúnyolta, a hatodik pecsét feltörésekor döbbenve jön rá, hogy amit mesének tartott, valóság. Isten, és mindaz, amit a Szentírás kijelent, valóság - jó, ha erre még most döbbenünk rá, és bűneinket megvallva keressük az Úr kegyelmét. Olyan jó, hogy mi még kaptunk időt a megtérésre, az Úr országába való belépésre.
János azt is látja, hogy az eseményeket egy másik angyal, akinél Isten pecsétje volt, lefékezi. Előbb az Úr szolgáit el kell pecsételni. Az ártó erőkre fék kerül, amíg az elpecsételés meg nem történik. A pecsét a tulajdont fejezte ki az ókorban. Pecséttel jelölték meg a rabszolgát, és ez védelmet is jelentett a számukra. Az elpecsételés az evangélium hirdetése által történik. Aki meghallja és befogadja a szívébe, és a keresztség által megvallja az Úr Jézusba vetett hitét, Istenhez tartozik. Amíg mindenki el nem pecsételtetik, addig nem teljesednek be az ítéletes események.
A száznegyvennégyezer elpecsételtről sok elképzelés van, a legvalószínűbb, hogy Isten teljes egyházát jelenti, mindazokat, akik élő hittel hittek Benne és engedelmeskedtek Neki. A harcoló egyház, amely kész életével is bizonyságot tenni Megváltójáról.
Az ártó angyalok ma még féken vannak, szól az Ige, és meghallhatjuk Urunk hívását, amint szól: Jöjj, kövess engem. Aki meghallja a szót és követi az Urat, az már Isten országának polgára. Nem azt jelenti, hogy ő minden szenvedésből, bajból kimarad, hanem azt, hogy mindezeken győzedelmeskedhetünk, az által, Aki szeret minket. Adjon számunkra ilyen győzelmes életet az Úr.



Lelkem drága Jézusa, Hozzád hajt a félelem


1. Lelkem drága Jézusa, Hozzád hajt a félelem, Míg üvölt a habtusa, S nő a vész a tengeren, Rejts el, rejts el, itt ne hagyj, Míg eláll a fergeteg; Biztonságos révet adj, S majd fogadd el lelkemet.
2. Nincs nekem más enyhelyem, Szívem Téged hív s keres, Ó, maradj itt, Mesterem, Őrizz, adj erőt, szeress! Véled állom a vihart, Hit s erő Te vagy, Te Szent, Szárnyad árnyával takard Fejemet, a védtelent.
3. Csak Te kellesz, én Uram, Benned mindent meglelek; Támogasd, ki elzuhan, Gyógyítsd meg, ki vak s beteg. Szent szavadra hallgatok, Tévedés az én bajom, Én hamisság s bűn vagyok, Te igazság s irgalom.
4. Kegyelem vagy, égi jó, Mely minden bűnt eltörül, Hagyd, hogy gyógyító folyó Tisztogasson meg belül. Élet-kút vagy, lüktetés, Vízmerítni drága hely, Ó, buzogj fel bennem és Öröklét felé emelj.



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése