2013. szeptember 4., szerda

Ima és Ige

F
olytatódik a közös imádság - az ima fontos, mert összeköt Istennel (Neh 9,22-37). Rajta keresztül árad Isten világának levegője az életünkbe. Imádság nélkül kiszárad a szívünk. Ez az ima bemutatja számunkra, milyen legyen a tartalma. Már tegnap is rámutattunk, hogy érdemes a tartalmára odafigyelni, és hozzá igazítani saját imádságainkat. Ebben nem az ember, hanem Isten van a középpontban. Róla szól, Őt dicsőíti mindazért, amit tett értük a múltban. A jelent pedig a múlt tapasztalataira igyekeznek építeni. Mert a múlt Istene a máé is, mivel Isten tegnap, ma és mindörökké ugyanaz.
Nehémiásék élet- és történelemszemlélete helyes irányba terel bennünket. Megmutatja, hogy az élet Isten kezéből indul, és akkor látjuk jól magunkat, ha ezt felismerjük. A történelmünk sem véletlen, sok minden bűneink következménye. Mert mindig nagy árat fizetünk azért, ha nem hallgatunk Urunkra. Izráel későbbi történetében is ezt látjuk, az asszír és a babiloni fogság is azért következett be, mert nem voltak hajlandók Isten akaratát komolyan venni. Nem akartak Istenre hallgatni, inkább koruk szellemiségéhez igazodtak, de súlyos következményekkel is kellett szembenézniük.
Ebben az imádság is jól megfogalmazódnak mindezek. Felismerték, hogy Isten annyiféle csodával vette körül őket, és általuk kijelentette magát, mégsem hallgattak rá. Engedetlenek lettek és felfuvalkodottak, megkeményítették nyakukat. Amikor jól ment az élet, megszűntek a problémák, felfuvalkodtak, azt gondolták, most már Isten nélkül is boldogulnak. Nagy kísértése ez a mai embernek is. Azonban a történelem és személyes életünk is azt mutatja, ez nem igaz, mi egyedül nem boldogulunk. Soha nem fogjuk tudni egyedül, mi a helyes. Mindenkor rá leszünk utalva az Úr vezetésére. Azonban gonosz szívünk becsap bennünket.
Az ima megmutatja számunkra Isten hűségét. A múltra visszatekintő imádkozó felismerte, hogy az Úr mindezek ellenére nem fordult el a néptől, nem hagyta őket magukra. Megadta számukra a visszatérés lehetőségét. A történelem, az, hogy még mindig van ma, hogy élünk, azt üzeni, Isten kapuja még nyitva. Még hangzik a hívogatás: jöjj haza! Még haza lehet menni és élhetünk úgy, mint gyermekek. Hiszen a tékozló fiú, aki eljátszotta a fiúságát, amikor hazament, nem béresként élt otthon, hanem ismét fiú lehetett. Sőt, az Atya házában teljesedhetek ki igazán, válhatok nagykorúvá. Isten felnőtt keresztyént akar formálni belőlünk. Felnőtté pedig ima és Ige, illetve az Úr szavának való engedelmesség által válunk.
Az idegen azért csábít, mert úgy gondoljuk, ott jobban fogunk élni, ott megtaláljuk magunkat, emberré válunk, mert minderre itthon nincs lehetőség. Ez az ima azonban arra hívja fel figyelmünket, hogy mindig Isten országában, az atyai házban találjuk meg megélhetésünk feltételeit. Ő gondoskodik övéiről. Izráel még a pusztában sem szenvedett hiányt. Bízzuk Urunkra megélhetésünket is. Ha ott vagyunk, ahová Ő állított, a megélhetés sem jelent problémát. Ő a pusztában is képes gondoskodni rólunk. Neki ott is meg vannak a lehetőségei, a tartalékai, ahol mi nem találunk magunktól semmit. Ezért ne féljünk, sem a jelentől, sem a jövőtől, mert gazdag lehetőségekkel bíró Atyánk van. Nála jó kezekben vagyunk.
Újabb levelet hozott a mennyei posta, ez most a szárdisziaknak van címezve, de nekünk is szól (Jel 3,1-6). Jó így kezdeni a napot, jó levelet felbontani, vagy megnézni az Úr SMS-ét. De ezt is olyan érdeklődve olvassuk, mint a másoktól kapott üzeneteket! Megdöbbentő, hogy amikor Isten Igéjét olvassuk, amikor róla van szó, vonzóbb és fontosabb számunkra egy SMS. Az Úr azért íratta meg ezeket Jánossal, mert szeret, mert fontosak vagyunk a számára. Úgy olvassuk tehát a napi szakaszokat, hogy Isten szerelmes levelét böngésszük. Ennek megfelelő vággyal és örömmel vegyük kézbe, szerelmesünk írt. Vajon mit mond ma? Mire figyelmeztet? Miben dicsér? Milyen tanácsot ad a számomra?
Most egy röntgenfelvételt tár elénk. A röntgen azt a területet mutatja meg, ami szabad szemmel nem látható. Lényünk mély rétegeit tárja fel most Urunk, és bizony ezzel szembesülni nem kellemes. Nem azt mondja, minden rendben, hanem azt, hogy baj van. A mélyben halál található. Lényünk eredeti része halott.
Ez kemény üzenet, de az Úr arra mutat rá, nem vagy azonos azzal, amit kifelé mutatsz. Kívülről élőnek tűnsz, vagyis úgy látszik, minden rendben van. Kívülről mindenki hívőnek, tanítványnak tart, de én látom, hogy nem az vagy. Nem egészen vagy az.
Azonban az Úr azért tárja elénk a látleletet, mert tudja, van még remény, van segítség számunkra.
Az orvosság a megtérés. A megtéréskor valóságosan látjuk magunkat. A bűn bűn lesz, és komolyan megvalljuk, majd elhagyjuk. A megoldás: szedjük össze magunkat az Úr ereje, a bűnbánat és a kegyelem által, és változtassunk. Változzunk és változtassunk. Térjünk vissza az Ige által mutatott útra, oda, ahonnan eltértünk.
Mi meg vagyunk magunkkal elégedve, az Úr azonban nincs. Nem találtam teljesnek cselekedeteidet - mondja. Nem elég, ahogy eddig éltünk, amit eddig szolgálat gyanánt tettünk. Ő többet vár, mert az életét adta értünk a kereszten. Nem csak a minimálist, hanem az egész életünket várja.
Gyakran a magunk hibáit a környezetre hárítjuk: mindenki így él. Muszáj igazodni, nem lehet másképp, nem lehet árral szembe úszni. Azt látjuk azonban, hogy ez nem igaz. Szárdiszban is voltak olyanok, akik másképp éltek, akik nem szennyezték be ruhájukat, vagyis nem a világhoz igazodtak. Ők Krisztussal győztek. Tudtak nemet mondani a bűnre, a gonoszra. Ez azt mutatja, lehetséges tisztának és hűségesnek maradni. Lehetséges győzni, de csak ha Őrá figyelünk, ha Őt követjük.
A győztes az élet könyvébe kerül, és ott is marad. Uram, nem vágyom másra, csak arra, hogy ne törölj ki ebből a könyvből. Véreddel írj be oda örökre. Még egy gondolat: A fülünket azért kaptuk, hogy meghalljuk vele, amit Isten mond. Nem mindegy, mire használjuk érzékszerveinket. Arra kaptuk őket, hogy megismerhessük általuk Mennyei Atyánkat.


Jézus, vigasságom! Esdekelve várom


1. Jézus, vigasságom! Esdekelve várom Áldó szavadat! A te jelenléted Megvidámít, éltet, Bátor szívet ad. Légy velem, Ó, mindenem! Nálad nélkül nem is élek: Te vagy örök élet!
2. Jézus, menedékem! Hű oltalmam nékem Te vagy egyedül! :/: Lelkem a viharból, Bűnből, minden bajból Hozzád menekül. Bár a föld Mind romba dőlt, S ha a pokol hada hány tőrt: Jézus maga áll őrt!
3. Jézus, üdvösségem! Te vagy földön-égen Örök örömem! :/: Kik szeretjük Istent, Zengjünk neki itt lent S otthon: odafenn! Lelkem esd, Hogy Te vezesd! S hazahívó szavad várom, Jézus, Vigasságom!



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése