2013. szeptember 20., péntek

Megátalkodottan

E
gyre feszültebb a levegő Mordokaj körül, a fát is felállíttatta Hámán, amin ki akarja végezni (Eszt 6,1-14). Látszatra minden úgy történik, ahogyan az ellenség akarja, Isten nem lépett még közbe, és Mordokaj sem tesz semmit a maga érdekében. Ez az ember rábízta Istenre az életét és a népet, elmondta Eszternek, milyen veszedelem készül, és vár. Az akasztófa árnyékában is képes várni. Nem kapkod, nem keresi a saját megoldásokat, hanem egyedül az Úr segítségében bízik. Tanuljunk meg így bízni az Úrban, mert van, amikor Ő az utolsó pillanatokig kivár. Nem felejti el az Úr övéit, csak nem a mi időzítésünk szerint cselekszik.
Szinte az utolsó pillanatban lép az Úr, bár ebből még Mordokaj nem lát semmit. Úgy kezdődik, hogy nem tud a király aludni. Mi nem csinálnánk belőle problémát, bevennénk egy altatót, és mindjárt minden megoldódna. Azonban megtörténik, hogy az álom nem véletlenül kerüli a szemünket, Istennek terve van vele. A király olvastat magának. A nevezetes történetek könyvéből olvasnak fel, amelyből elhangzik Mordokaj korábbi tette, amikor megmentette az király életét. Ahasvéros megtudja, hogy ezért nem lett megjutalmazva Mordokaj, és elrendeli ennek pótlását. Az álmatlanságot is fel lehet jól használni, tulajdonképpen minden szerintünk alkalmatlan időt fel lehet jól használni. Mi is olvashatunk, az isteni történetek könyvét, azt az írást, amely Isten értünk való tetteit írja le, amiből megláthatjuk, mennyire is szeret minket. Ez a könyv a Szentírás. Ha kézbe vesszük, az álmatlan időszakok is jó tartalommal telnek meg, reggelre feltöltődünk, sőt, lehet, hogy újra nem jön elő ez a probléma, mert a sátán nem fog örülni. A gonosz azt akarja, hogy nyugtalanok legyünk, zúgolódjunk, forgolódjunk és fáradtan ébredjünk. Ha ez nem jön össze, akkor hagy minket nyugodtan aludni. Igeolvasás és imádság a legjobb ellenszere ezeknek az időszakoknak.
Lássuk meg, mennyire ott van az Úr az események mögött. Mi talán nem látjuk Őt, de mégis kiérezzük, hogy itt isteni rendezés és időzítés történik. Hámán pont akkor érkezik meg, amikor a király embert keres Mordokaj megjutalmazásához. És az már Isten humora, hogy pont Hámán fogja a kitüntetést megadni ellensége számára. Így munkálkodik az Úr, a gyilkolásra készülő kezek kitüntetést adnak.
Azt is meg kell látnunk, hogy Isten nélkül milyen önteltté válhat az ember - Hámán meg van győződve, hogy csakis őt tüntetheti ki a király. Senki nem méltó rá, csak ő. Az Úr könyörüljön, hogy ne legyünk ilyen énközpontúak, soha ne gondoljuk, hogy mi dicséretet érdemlünk. A mi helyünk a bűnös ember helye, magatartásunk pedig a vámszedő bűnbánata és alázata, aki nem mert az égre tekinteni és a mellét verte bűnei súlya alatt.
Aki nem alázza meg magát az Úr előtt, az megaláztatik. Micsoda megalázó helyzet volt ez Hámán számára, neki kellett a városon végigvezetni ellenségét, és kiáltozni: Így cselekszenek azzal az emberrel, akit a király ki akar tüntetni. Hámán mélyre zuhant, azonban ebben a helyzetében nincs, aki mellé álljon, senki nem javasolja, hogy gondolja végig tetteit, álljon Isten elé bűnbánattal, és kérjen bocsánatot Mordokajtól is. A gőg az ember nagy ellensége. A Szentírás nagy üzenete, hogy lehet tévedni, lehet bennünk harag és gyűlölet is, de mindezekből fel lehet állni, ha alázattal elismerjük hibánkat, és készek vagyunk Isten előtt térdet hajtani. Az Isten nélküli ember nem ismeri a kegyelmet, azonban Isten gyakorolja, és erre építi az új szövetséget, amit Jézus által kötött. Hámán azonban nem élt ezzel a lehetőséggel, a gőg és a gyűlölet megkeményítette szívét, és környezete sem volt alkalmas arra, hogy segítséget nyújtson a számára.
Aki pedig Istenre bízta magát, csodálatos szabadulást élhetett át. Mordokaj megtapasztalta, hogy az Úr mindent az ellenkezőjére tud változtatni. Aggodalmaskodás és félelem nélkül éljük meg mai napunkat is. Merítsünk erőt ebből a történetből, bátorodjunk fel, és lássuk meg, hogy ott van Isten a történések mögött. Merjünk bízni Benne a végsőkig, és higgyük, hogy az Úr jó rendező, soha nem késik, de nem is sieti el a dolgokat.
A hatodik angyal is megfújta a trombitát, és ennek következtében, mintegy jelezve, eljött az idő, az angyal parancsot kap a négy megkötözött angyal eloldozására (Jel 9,13-21). Ez is meg is történik, és ezáltal beindulnak az események. Elszabadul a gonosz. Most válik nyilvánvalóvá, mi van az Isten nélkül élő ember szívében. Most derül ki, hogy még mindig nem képes emberi módszerekkel, békés eszközökkel megoldani a problémákat. Az ember csak egy megoldást lát a konfliktusok kezelésére: az ölést, a pusztítást.
A fejlődő ember egyre kegyetlenebb és pusztítóbb eszközöket vet be. El kellene már csendesedni az Úr előtt, és bevallani, hogy a tudomány és a technikai fejlődés sem ad önmagában megoldást, sőt, ezek is elromlottak a kezünkben, mert minden felfedezésből fegyver lett. Fegyverrel azonban nem lehet megoldani az emberiség problémáit.
 Mindez kicsiben a mi személyes életünkre nézve is igaz. Egyetlen megoldás van, a szörnyű pusztulást is erre használja fel az Úr, mégpedig a megtérés. Isten azért engedi ezeket a mélységeket, hogy rádöbbenjünk, akkor jönnek rendbe a dolgok, ha leborulunk előtte, ha letesszük koronánkat, felhagyunk az istenkedéssel, és Rábízzuk az életünket.
Azt látjuk azonban, hogy az ember képtelen tanulni. Nagy tudása ellenére nem látja meg, hogy ez az egyetlen helyes út. Nincs megtérés, nincs életváltozás. Makacsul folytatja további bűnös életét. Megdöbbentő ez. Hordozzuk imádságban az emberiséget, kérjük, az Úr láttassa meg, ha továbbra is nélküle élünk, ha nem vesszük komolyan a jelzéseket és nem állunk meg, a pusztulásba rohanunk.  Azonban még meg lehet állni. Krisztus által lehet új életet kezdeni.



 Szívem megalázván, tehozzád megyek



1. Szívem megalázván, tehozzád megyek, Elődbe, Istenem, hál'adást viszek És szent Fiad által néked könyörgök.
2. Áldott légy, én Uram, hogy megtartottál, Bút és kárt ez éjjel rám nem bocsátál, Angyali sereggel oltalmam voltál.
3. E reggeli időt megadtad érnem, Melyben egészséges elmém és testem; Kérlek, minden jóra vezérelj engem.
4. Mai nap ezt velem cselekedd, Uram: Mindenféle bűntől magam óvhassam, Hitem jó gyümölcsét hogy el ne rontsam.
5. Ételem, italom mérsékelt legyen, Tobzódás, részegség ne nehezítsen, Rossz gondolat bennem erőt ne vegyen.
6. Lágyítsd meg énbennem az indulatot, Meg ne háborítsak soha másokat, És haragtartásra ne adjak okot.
7. Jól tudod, Istenem, mily gyarló vagyok, Különb-különb bűnre mily könnyen hajlok! Adjad: megtérhessek, mikor bűnt vallok!
8. Igaz ítéleted ne ostorozzon, Bűnből a Krisztusért ingyen oldozzon, Érdemem szerint rám átkot ne hozzon.
9. Magamat egészen neked szentelem: Kegyelmes oltalmad legyen mellettem, Szentlelked és Igéd legyen vezérem.
10. Külső károktól is ments meg engemet, Ne eméssze bánat és bú szívemet; Tartsd jó egészségben gyarló testemet!
11. Istenem, tenéked legyen dicsőség, A Szentháromságban ki vagy egy Felség: Csak tégedet illet minden tisztesség!

Isten áldásával.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése