2014. január 20., hétfő

Ami a szívben van

I
sten újat kezd, miután Saul engedetlenné vált (1Sám 16,1-23). Kimozdítja Sámuelt a kesergésből, mert Isten terve nem áll meg azért, mert valaki nem azt teszi, amit Ő mond. Tovább kell lépni az Úrral, bármilyen nehéz vagy fájdalmas is ez. Ne engedjünk a kesergésnek, hanem figyeljünk Isten új tervére, figyeljünk felfelé, mert van tovább, és van megoldás. Isten Sámuelt is tovább vezeti.
Az Úr megmondja a pontos feladatot is, Isai házába kell elmennie a prófétának, mert a fiai közül választotta ki a következő királyt. Sámuel azonban nincs túllelkesedve a feladat iránt. Szíve tele van félelemmel. Tudja, hogy Saul ellene való lázadásnak ítélné a tettét, és megöletné. Isten azonban átsegíti őt a holtponton. Elmondja neki: mit és hogyan tegyen. Milyen megértően bánik az Úr prófétájával, segít neki kijönni a lelki mélységből.
Az áldozati vacsora alkalmával mutatja meg az Úr Sámuel számára az új királyt. A próféta azonban nagyon olyan, mint mi. Emberi szempontok alapján próbálja kiválasztani az Úr által elhívottat. Ő is arra figyel, ami a szeme előtt van, tehát elsősorban a külső tulajdonságra koncentrál. Úgy gondolja, aki külsőre megnyerő, akinek megfelelő a termete, vonzó a megjelenése, az lesz alkalmas. Sámuel is elfelejtette, hogy Sault ilyen jellemzők alapján választották, nagyon örültek, amikor kitűnt a többi közül. Meg kell tanulni, hogy az Úr szolgálatára nem világi szempontok alapján kell választani. Bizony, mi gyakran azt nézzük, ami a szemünk előtt van. Isten azonban mélybe, a szívbe tekint. A belső tulajdonságokat tartja a legfontosabbnak. Azt nézi, hogy a jelölt teljes szívével Őreá legyen hangolva. Az Úr számára mindig a Vele való élő kapcsolat a fontos. Isten nem a fizikai erőre vagy a tudományra épít, hanem a kapcsolatra. Arra választ ki, hogy kapcsolatban legyünk Vele, vagyis mindenben bízzuk Rá magunkat.
Ne feledjük, ha ma bármiről is kell döntenünk, hogy az Úr nem azt nézi, ami a szeme előtt van, hanem azt, ami a szívben található. Isten a minőségre figyel. A minőséget pedig Ő adja. A vele való élő kapcsolatban válunk minőségi emberekké, akik már nem az emberek előtti népszerűség, hanem az Ige alapján döntenek.
Kiderül, Isai hét fia nem felel meg az Isten szerinti kritériumnak, Ő azt választja, akivel senki nem számol, aki most is Istenre van hangolódva. Dávid nem egyéni karrierjét építi, hanem szolgál.
Saul egyre rosszabb állapotba kerül. Isten Lelke eltávozott tőle, és a gonosz lélek kihasználja ezt, gyötri a királyt. A szívünk soha nem marad üresen, ha nem Isten Lelke tölti fel, akkor a gonosz, ezért figyeljünk az Úrra, és engedjük, hogy Lelkével betöltse az életünket. Dávid nemcsak az apjának, hanem Saulnak is szolgál, mégpedig lantjátékával, általa Isten Lényének jelenlétével. Mert a lélek mindig Isten jelenlétében nyugszik meg. Az Úr felhasználja Dávid harmonikus életét, élő kapcsolatát Saul kezelésére. Dávid mellett gyógyul Saul is. Adja az Úr, hogy belőlünk is Krisztusnak ilyen gyógyító ereje és hatása áradjon.
Máté eddig olyan történeteket írt le, amiknek külső szemlélője volt csupán (Mt 9,9-17). Látta, ahogyan Jézus meggyógyított egy-egy beteg embert. Az is óriási dolog, amint közelről átélte például a leprás megtisztulását. Micsoda hatással lehetett ez az életére,  hogyan hódolhatott az Úr előtt, hiszen megtapasztalta, hogy Jézus valóban az Isten Fia.
Most azonban arról ír, hogy maga is részese lett Jézus munkájának. Most már nem csupán megfigyelő, hanem szereplő. Az ő életét vette kézbe az Úr, és formálta őt új, más emberré. Jó hallani más bizonyságtételét, de az a legnagyszerűbb, amikor én magam élem át az Isten újjáformáló munkáját. Nem elég külső szemlélőnek lenni, szereplővé akar tenni az Úr. Azt akarja, hogy kívülről belülre kerüljünk.
Máté meghallotta a hívást, rádöbbent, hogy nem a vámszedőasztal mellett van a helye, és élt az eséllyel. Felállt, mindent maga mögött hagyva, és elindult Jézussal egy új életre. Jézus szavára elszakadt a pénztől, a hatalomtól, és egy új kötődés jött létre. Most már teljes szívvel Jézushoz és az Isten országához kapcsolódik. Jézusban mindent meglelt, amire szüksége van.
Az Úr minket is hív új életre, követésére. Sok minden van, ami vissza akar húzni, azonban nézzünk Jézusra, lássuk meg: Ő a legnagyobb érték, és engedjük, hogy elvágja a régi kötelékeket, és szívünket szeretetével és kegyelmével magához kapcsolja.
Jézus azért jött, hogy orvosunk legyen. Ő az igazi, az áldott orvos, meggyógyítja minden betegségünket, és megbocsátja minden vétkünket. Azonban csak azt gyógyítja meg, aki beteg és azért jön Hozzá, hogy gyógyulást kérjen. Aki rendben van, akinek semmi baja, az nem is tapasztalja meg Jézus hatalmát. Jöjjünk Hozzá gyógyulásra szoruló élettel. Tanulgassuk közben a leckét is: irgalmasságot akarok, és nem áldozatot. Vagyis a bűnöst ne elítéljük, hanem vigyük el számára az evangéliumot, ami által megtapasztalhatja Isten kegyelmét.
Jézus teljesen újat hoz, nem foltozni akarja az életünket, hanem teljesen újjá tenni. Ezt tapasztalja meg Pál apostol is, ezért írja: „Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre” (2Kor 5,16).



Imádkozz minden reggel

Imádkozz minden reggel, imádkozz délben is,
imádkozz minden este, imádkozz szüntelen.

Adj hálát minden reggel, adj hálát délben is,
adj hálát minden este, adj hálát szüntelen.

Kérjed őt minden reggel, kérjed őt délben is
Kérjed őt minden este, kérjed őt szüntelen.

Dícsérd őt minden reggel, dícsérd őt délben is,
dícsérd őt minden este, dícsérd őt szüntelen.


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése