2019. október 19., szombat

Az Úr megőriz a botlástól


Ö
rvendezhetünk ezen a mai napon, mert kinyitjuk a Bibliánkat, és megtapasztaljuk, hogy élő, beszélő Istenünk van (Mal 3,13-24). Nem egy régi könyv olvasásával töltjük az időnket, hanem az élő Isten friss, ropogós, nekünk szóló üzenetével. Személyesen maga szól hozzánk, elmondja, hogyan lát minket, válaszol kérdéseinkre, gyakran még a ki nem mondottakra is. Most elmondja, hogy keményen szólnak Ellene. Mit mondanak? Mi az, amit Isten kemény Ellene való beszédnek mond? Tulajdonképpen azt mondták, hogy nincs szükségük Istenre. Megdöbbentő ez, és meg is magyarázzák, miért. Mert mindent meg tudunk magyarázni. Úgy látják, nincs értelme és haszna Istent szolgálni, törvénye szerint élni. Úgy tűnik, mindent pénzben kezdtek el mérni, ahogyan ma is van. Anyagi haszonban, jólétben gondolkozunk. A világtól az anyagi javak bőségével akarunk különbözni. Sokan gondolják azt, ha hívő vagyok, akkor jobban kell élnem, mint a világ fiainak.
Izráel fiai nem vették észre, hogy Isten jelen van az életükben. Mindent Neki köszönhetnek. Ő hozta haza népét a babiloni fogságból, és Általa fogtak hozzá az újjáépítéshez. Az elégedetlenség legtöbbször a hálátlanságból és a másokhoz való hasonlításokból fakad. Nem adunk hálát az életért, Isten legnagyobb ajándékáét. Az élet értékét nem a pénz vagy a jólét adja. Az élet önmagában értékes, mert Isten ajándéka. Azért is küldte el a Fiút, hogy ezt az életet mentse, helyreállítsa. Sátán fő munkája a pusztítás. El akarja pusztítani az életet, és ehhez kiváló társra talált az Istennek engedetlen emberben. Amikor elszakadtunk Istentől, belépett a bűn és a halál a földre. Azóta jelen vannak és pusztítanak. Azonban eljött az Úr, és Ő a halál erejét megtörte, a bűntől pedig megszabadít. Most már élhetünk az Úr Jézus uralma alatt. Itt növekszik, kiteljesedik az élet. Jézussal megfordul minden. A romboló erők eltávoznak, mert ahol Ő az evangélium által megjelenik, ott újjászületés és újjáépülés megy végbe.
Olyan jó látni, hogy az Úr meghallgatja az övéi beszédét. Nem kerüli el semmi a figyelmét, törődik velünk. Beírják egy könyvbe azokat, akik megbecsülik az Úr nevét. Akik az Úr Jézusban új életet kapnak, azok belekerülnek az élet könyvébe, mert oda nem mi írjuk be magunkat, hanem az Úr. Isten nem feledkezik meg rólunk, munkálkodik bennünk, hiszen elkezdte a jó munkát, és azt be is végzi. Aki Neki szolgál, aki teljes szívvel az Övé, arról Ő gondoskodik. A nehéz élethelyzetekben is megőrzi. A világ meg fogja látni, hogy van különbség Isten gyermeke és a világ fiai között. Amikor Dávid kiállt Góliát elé, mindenki meglátta, micsoda nagy különbség van az Úrban teljes szívvel bízó ember és az Őt nem ismerő között. Dávid félelem nélkül, bizonyossággal lépett a filiszteus elé, Saul és emberei pedig, amikor csak meglátták Góliátot, megdermedtek a félelemtől. Az Úr tanítványa nem fél ott, ahol mások félnek, mert tudja, hogy Kinek a kezében van az élete. Azért nem fél, mert ismeri is az Urat.
Az Úr Jézusban eljött az a nap, amikor láthatja mindenki Isten hatalmát. Őelőtte meghátrál a gonosz, megkötözöttek szabadulnak, betegek gyógyulnak, szegények a remény evangéliumát hallják. Krisztus győzött. Gyógyulás van a szárnyai alatt. Aki hittel Hozzá menekül, ma is megtapasztalja a testi, lelki gyógyulást.
Az Illésről szóló prófécia beteljesedett, eljött Keresztelő János, aki az Úrra irányította a figyelmet. Mert Jézus által találunk rá magunkra, és egymásra is. Ez az egymáshoz fordulás Krisztus keresztje által megy végbe. Amikor átéljük bűneink bocsánatát, egymásra is rátalálunk.
Júdás az igére irányítja figyelmünket (Júd 17-25). Életünk különféle helyzeteiben, a gyülekezet és a világ dolgaiban is, mindig az Úr szava legyen a mérvadó. Emlékezzetek meg azokról, amiket Isten kijelentett. Akkor tudunk emlékezni rájuk, ha ismerjük, ha bennünk vannak. Az ige akkor lesz bennünk, ha foglalkozunk vele, ha olvassuk. Minél többet olvassuk, annál jobb lesz az igei látásunk. Az ige ismerete határozottá tesz. Ehhez azonban többet kell egyedül lennünk a Bibliánkkal. Merüljünk el benne, és ne féljünk tőle. Az igéből nem fogunk túlfogyasztani.
Ha bennünk él az ige, felismerjük a hamis hangokat. Az Úr Jézus is arról beszélt, hogy az Ő juhai megismerik a Pásztor hangját, és idegent nem fognak követni, hanem elfutnak tőle. Ma mintha nem ezt tapasztalnánk. Könnyen megtéveszthetőkké válunk, elhisszük a propagandát, úgy gondoljuk mi is, hogy Isten dolgait a világnak kell finanszírozni. Természetessé válik a nem hívők, a politika segítsége. Holott mindezt nem láttuk az Úr életében. Ő mindig az Atyára támaszkodott, tudta, hogy még Lázár négynapos holtteste előtt is meghallgatja az Úr. Nincs olyan lehetetlen helyzet, amiből ne lenne kiút az Úr által. Ő a lehetetlenségek Istene. Vele hatalmas dolgokat tehetünk. De tesszük-e? Hisszük-e, amint Dávid is hitte? A mai tanítványok gyakran leblokkolnak a nehéz esetekben, mert nem az Úrra nézünk. Nem hisszük, hogy Ő ma is ugyanaz. Hiszem-e ezt? Ha igen, akkor megtapasztalom ma is erejét és győzelmét.
Aki ismeri az Urat, az nem figyel a csúfolódókra, hanem arcát az Úr felé  fordítja. A hamis beszédek helyett figyeljünk az Úr szavára. Keressük a csendben Őt. A csúfolódók a kívánságok megélésére teszik a hangsúlyt, de az Úr gyermekei magára az Úrra figyelnek. Péter tanácsa: épüljetek hitetekben. Ez fontos, épülni hitben, ez az ige olvasása és megcselekvése által történik. Fontos még az imádkozás. Imádkozzatok a Szentlélek által. Azt javasolja, hogy vonjuk be a Szentlélek Istent imádságainkba. Engedjük, hogy Ő vegye át a kezdeményezést, tárja fel előttünk az Úr Lényét, és formálja imádságainkat. A Szentlélek Isten tanít meg imádkozni is. A Lélek tart kapcsolatban az Úrral, és Ő tud minket megőrizni a botlástól. Tehát nem kötelező elbotlani, azonban ezt csak akkor kerülhetjük el, ha állandó, élő kapcsolatban vagyunk Vele. Nem mi őrizzük meg magunkat, hanem Ő őriz meg. Bízzuk így Rá, teljes hittel a mai napunkat is.


MÉLYEN MEGHAJLOK ÍM SZÍNED ELŐTT

1.  
Mélyen meghajlok ím színed előtt.
Töltsd ki kegyelmedet, öntsd ki erőd!
Mester, előtted a porba esem,
Mindenbe’ mindenem légy Te nekem!
Mélyebbre Benned, mélyebbre még,
Nem kell a földön semmi egyéb.
Krisztus, a szívemet tárom Eléd,
Élet vagy nékem és nyereség!

2.  
Mélyebben, mélyebben, kérlek azért,
Öld meg, ó, Jézusom, bennem az ént!
Nem vagyok méltó, hogy gondolj reám,
Ámde tudom, hogy meghallod imám.
Mélyebbre Benned, mélyebbre még,
Nem kell a földön semmi egyéb.
Krisztus, a szívemet tárom Eléd,
Élet vagy nékem és nyereség!

3.  
Mélyebbre szállva, följebb visz utam,
Míg csak Elédbe nem érek, Uram;
Hordva keresztem a lábad nyomán,
Mennyei dics jön a szégyen után.
Mélyebbre Benned, mélyebbre még,
Nem kell a földön semmi egyéb.
Krisztus, a szívemet tárom Eléd,
Élet vagy nékem és nyereség!


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése