2019. október 22., kedd

Ragyogj, csillag!


T
alán azt kérdezzük, de hol van ebben a történetben Isten (Eszt 2,1-18)? Ahasvérós királyról olvasunk, akit nem nevezhetünk Isten gyermekének. Azt kell azonban mondanunk, hogy Isten itt van, jelen van, mert ha nem is hangzik el még a neve, Ő munkálkodik. Előtte jár népének, és készíti szabadításukat. Jelen pillanatban még a veszélyt sem látják. Nyugodtan élnek, teszik mindennapi dolgaikat, de az Úr látja az eseményeket, és előttük jár. Az Úr Jézus azért mondta, hogy kövessük Őt, mert előttünk jár az élet útján, és vezet. Ehhez szükséges, hogy mindig a nyomában maradjunk. Jelen van az életünkben, alakítja az eseményeket. Mégpedig mindent úgy tesz, hogy abból bizonyságtétel születhessen. Amikor még semmi különöset sem veszünk észre, éljük az életünket, belemerülve dolgainkba, a jólétbe, Ő már készíti a segítséget, a szabadulást. Nagyon tudja, hogy a gonosz nem tétlenkedik, és eljön a pillanat, amikor segítségért fogunk kiáltani. Ilyen helyzetekben gyorsan zavarba kerülünk, nem tudjuk, mit tegyünk, de elég hittel felfelé tekinteni, mert az Úr már elkészítette a megoldást. Ha figyelünk és engedelmeskedünk, meg is tapasztaljuk azt.
Folynak az új feleség keresésének előkészületei, és közben egy zsidó férfi kerül elénk. Sokat nem tudunk róla, de az bizonyos, hogy ott az idegenben, a fogságban is élő kapcsolatban volt Istennel. Mindabból, amit tesz, árad Isten jelenléte. Számára az Úr ott is jelenvaló. Nem azt mondta: mi fogságban vagyunk, távol Jeruzsálemtől és a templomtól, és így távol Istentől is. Ő tudja, hogy Isten Mindenható, az egész föld az Ő teremtése, és ezért Őt nem lehet otthagyni, Ő jelen van. Babilon sem esik kívül hatásköréből. Hiszem-e mindig, hogy Isten mindenütt jelen van, kapcsolatban lehetek Vele állandóan? Istennek nincs lehetetlen, soha nem kerül olyan helyzetbe, hogy ne tudna cselekedni. Másrészt az övéit nem hagyja cserben.
Mordokaj figyel az Úrra, ezért felismeri, mit kell tennie. Talán pontosan nem is tudja, miért kell Esztert, ezt az árva zsidó lányt elvinnie a válogatóra. Mit keres a pogány udvarban az Úr leánya? Milyen esélye lehet neki egyáltalán? De megy, és teszi, amire az Úr indítja. Eltanulhatjuk Mordokaj feltétel nélküli engedelmességét. Hiszi, hogy az Úr tudja, mit miért kell tenni. Mordokaj nem próbálja megérteni, amit az Úr kér, hanem teszi a dolgát. Bizonyára nem tudja, miért van szükség erre, de elviszi Esztert, és figyel tovább. Állandó összeköttetésben van Istennel, ezt majd fogjuk később is látni. Mindig világosan látja, mit kell tennie. Uram, segíts, hogy én is mindig ilyen világosan lássam akaratodat. Tégy késszé a Neked való engedelmességre.
Eszter árva lány. Mordokaj neveli. Bizonyára másképp képzelte el az életét. Nem készült arra, hogy a király felesége legyen. Isten nem mutatja meg előre tervének a menetét. Mindig csak egy lépést, és gyakran az sem világos azonnal. Azt kéri, jöjj, kövess engem, de, hogy merre vezet az út, azt nem mondja meg ott helyben. Az a lényeg, hogy mindig a nyomában haladjak, ne térjek le se jobbra, se balra. Eszter a nagybátyján keresztül Istenre bízza magát. Nem tiltakozik, nem beszél saját tervéről, hanem engedelmesen teszi, amit mondanak neki. Az események pörögnek, és egyszer csak ott találja magát Eszter a király palotájában. Nem mondja, hogy én oda nem megyek. A csillag bevilágít a sötétségbe. Hadd világítson a csillag ma is környezetünk sötétségébe. De ehhez a világ Világosságára kell figyelnünk. Addig ragyogunk, amíg Felé fordulunk.
Jakab tovább segíti a gyülekezet tagjait (Jak 1,19-27). Fontos dologra mutat rá: legyenek gyorsak a hallásra, és itt elsősorban az Úr szavának meghallásáról van szó. Ne azt hallják meg, amit az emberek mondanak, mert az haragra vezérelhet. Hangolódjunk az Úr üzenetére, legyen bennünk készség Istent meghallani. Ne engedjük, hogy az óemberünk, régi természetünk hangja irányítson. Régi természetünk azonnal haraggal, sértődéssel válaszol, azonban az Úrnak nem ezek az eszközei. Isten fegyvertárában nincs jelen a harag. A harag nem viszi előre Isten országát, nem a kegyelemről tesz bizonyságot. A harag a mi kezünkbe akarja adni a döntést és a cselekvést. Legyünk késedelmesek a szólásra, bizony, nem egyszerű feladat ez, szeretünk azonnal megszólalni, és gondolkodás nélkül véleményt alkotni. Igénk azt kéri, halljuk meg gyorsan a másikat, de ne legyünk azonnal készen a tanáccsal. A választ kérjük el az Úrtól. Isten gyermeke nem a maga okosságait szólja, hanem az Úrtól kéri el a válaszokat.
Mindennél fontosabb az ige, hogy belénk legyen oltva. Vagyis, ne csak néha forduljak hozzá, hanem váljon életem részévé. Azt is jelenti ez, hogy a kegyelem által beleoltattatom Krisztusba, Benne vagyok, és így tudok megfelelő döntést hozni, jó gyümölcsöt teremni. A lényegre mutat rá Jakab: nem elég csak hallgatni az igét, hanem cselekvőjévé kell válni. Az igével való foglalkozás olyan, mint amikor tükörbe néz az ember. Ami kiigazítani valót látunk, azt meg is tesszük, és nem megyünk tovább úgy, mintha minden rendben lenne. Ha nem változtatunk, nincs értelme tükörbe nézni. Az ige Isten tükre. Megmutatja szívünk állapotát, és ajánlatos komolyan venni.
Ha belenézünk az ige tükrébe, ne feledjük el, amit látunk, amit az Úr mutat, hanem tegyük is meg. A Biblia nem elméleti könyv, azért mond az Úr benne dolgokat, hogy azt tegyük is meg. Mégis sokszor azt látjuk, hogy elolvassuk, meghallgatjuk, és megyünk tovább. Mintha csak valami érdekesség lenne az ige, pedig ez Isten üzenete. Gyakran lényegtelen dolgokat azonnal megteszünk. Ha a világ vár el valamit, már ugrunk is, és tesszük. Ha az ige mutat rá valamire, akkor azt elfeledjük, félretesszük. Adja az Úr, hogy inkább az Ő szavát tegyük meg azonnal. Minden más ráér, várhat. Ki az első az életedben? Isten, vagy az emberek?



BÍZOM BENNED, URAM JÉZUS

1.  
Bízom Benned, Uram Jézus,
Benned bízom egyedül,
Kit kegyelmed árja hordoz,
Az bizton üdvözül.
Bízom Benned, Uram Jézus,
Te nagy kegyelmű, drága, hű Megváltó,
Én bízom Benned, Uram Jézus,
Igéd biztat reá.

2.  
Mint a pásztor gyenge bárányt,
Úgy vezet folyvást kezed,
S annak, aki Rád tekint csak,
Elesni nem lehet.
Bízom Benned, Uram Jézus,
Te nagy kegyelmű, drága, hű Megváltó,
Én bízom Benned, Uram Jézus,
Igéd biztat reá.

3.  
Gondot is viselsz Te rólam,
Hordod minden terhemet,
Hogyne bízna szívem Abban,
Ki engem úgy szeret!
Bízom Benned, Uram Jézus,
Te nagy kegyelmű, drága, hű Megváltó,
Én bízom Benned, Uram Jézus,
Igéd biztat reá.

4.  
Bízom Benned, Uram Jézus,
Add, hogy mindig így legyen,
Bízzam Benned, bármi érjen,
És bízzam szüntelen!
Bízom Benned, Uram Jézus,
Te nagy kegyelmű, drága, hű Megváltó,
Én bízom Benned, Uram Jézus,
Igéd biztat reá.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése