2019. október 21., hétfő

Ő ad bölcsességet annak, aki kéri Tőle


E
szter könyve kerül sorra ószövetségi olvasmányként, a név csillagot jelent (Eszt 1,1-22). Ezzel máris fontos üzenetet kapunk. A csillag a sötét éjszakai égen látható, a nap fényét sugározza tovább. Nincs önálló fénye, hanem a naptól kapja azt. Isten gyermekei is csillagok ebben a sötét világban, és ez jelzi, nem a saját fényüket sugározzák a világba, hanem az Úr világosságát. Meg kell látnunk, hogy csak addig tudunk világítani, ameddig az Úr felé fordulunk, amíg engedjük, hogy az Ő fénye átjárja lényünket. Urunk azért helyez a világba, hogy csillagként ragyogjunk. Sokan sztárok akarnak lenni, pedig ez azt jelenti, csillag, és ha az Úrra bízom az életem, csillagként élhetek. Olyan csillaggá válhatok, ami nem emberek véleményétől függ, csillag vagyok, mert Krisztus által újjászülettem, és így az Ő Lénye és fénye betölt. Sugárzó ember lehetek. De nem az én belső hangulatom, érzelmi világom sugárzom szét, hanem az evangélium örömét.
Először Ahasvérus udvarába nyerünk betekintést. Hatalmas birodalom élén áll, sok népet leigáztak, a pompa rengeteg könnyhullatásba került. A világ hatalma és jóléte mögött mindig szenvedés húzódik meg. A király a maga dicsőségét, hatalmát és gazdagságát mutogatja, ezzel kíván hatást kifejteni a meghívott behódoló királyokra. Ahasvérus nem Istennek adja a dicsőséget, nem is ismeri Őt, a hatalom és a gazdagság hamis útra tereli, elhiteti vele, hogy mindenek felett ő uralkodik, és nem gondol arra, hogy van egy élő Isten, Aki előtt neki is meg kell állni. Isten nem borul le előttünk, nem nyűgözi le a pompánk, kiépített hatalmunk. Isten minket keres, a szívünket.
Van azonban ezen a lakomán megemlítésre, sőt, követésre méltó mozzanat. Nem erőltettek senkit sem az ivásra. Szabad volt nem inni. Urunk soha nem erőltet semmit ránk, megvárja, hogy felismerjük, hogy amit Ő kínál, arra szükségünk van. Ezt, bizony, lehet ma is alkalmazni, gyakran szeretünk dolgokat másokra erőltetni. Akkor is kínálgatunk, amikor világosan kijelenti a kínált személy, hogy ő nem kér. A kegyelmet is kínálja, de nekem kell azt elfogadni.
Az már nem pozitívum, hogy a feleségét az alkohol hatása alatt lévő férfiak elé szólítja. A királyné szépsége nem tartozik másokra, csak a királyra. Az Úr védi a házastársi kapcsolatot, a benne történő dolgok nem tartoznak külső személyekre. Jó látni, hogy Vasti királyné is így gondolja. Nemet mond, mert a házastársi hűség nem azt jelenti, hogy mindent meg kell tenni, amit a másik elvár. Ha olyat kérnek, ami az Úr akaratával, igéjével nincs összhangban, arra mondhatunk nemet. Néha azonban azt látni, nincs meg ez a határozottság, ez a bátorság, és a hívő társ a látszatbékesség kedvéért olyat is megtesz, ami eltávolítja az Úr közeléből. Az Úr kegyelméből szabad és lehet nemet mondani, meg kell ezt tanulnunk. Mindig az Úr akarata legyen az első számunkra. Soha ne tegyük félre az igét vagy a gyülekezeti alkalmak látogatását, merjük Urunkat vállalni akkor is, ha annak következményei lesznek. Urunk is vállalt minket, nem szállt le a keresztről, amikor az emberek azt kérték Tőle. Tudta, hogy Isten akarata a kereszthalál, és általa megmenti a bűnös embert. Ha enged a nép akaratának, elveszettek maradunk.
   Jakab levelét olvashatjuk most, ő az Úr Jézus Krisztus testvére, de nem erre hivatkozik, hanem az Ő szolgájaként mutatja be magát (Jak 1,1-18). Nem azért ír, mert Jézus testvére, hanem azért, mert az Úr szolgája. Jakab az Úr Jézus feltámadása után döbbent rá arra, hogy éveken keresztül egy fedél alatt lakott Istennel, és ő ezt nem vette észre. Most azonban megrendül, és átadja az életét Neki. Most már nem csupán testvér, hanem Úr az élete fölött Jézus. Örömmel szolgálja Őt Jakab. Felismerted-e már, hogy Jézus több, mint egy ember, Ő maga az élő Isten. Azért jött, hogy megmentsen, és aki hittel érkezik Hozzá, az lelki-testi gyógyulás részesévé válik. A szolga kifejezés arra utal, hogy innentől kezdve nem a maga álmait, vágyait kergeti, hanem Jézusnak engedelmeskedik. Azt teszi, amit az Úr mond Neki. Nem az Úr Jézust fogja be vágyai igájába, hanem ő ajánlja fel magát Jézus szolgálatára. Megtörtént ez már az életedben?
Beszél a kísértésekről, amiket teljes örömnek tart. Van kísértés, mert sátán mindent megtesz, hogy eltántorítson az Úr mellől, a maga igájába akar befogni. Jézust szolgálni szabadság, míg a sátán által kínált szabadság nem más, mint rabság. Olyan rabságba rángat bele, amiből a magunk ereje által képtelenek vagyunk szabadulni. Azonban Jézust segítségül lehet hívni. Ő a Szabadító. Ha olvassuk az igét, meglátjuk a világ valódi arcát. De elénk tárul Isten Lényének szeretete és irgalma is. Isten mindig menteni akar, Ő semmivel sem tesz tönkre, hanem inkább újjáteszi, amit a bűn megrongált.
A kísértés azonban próba is, Isten ezáltal megvizsgálja a hitünket. Kiderül, hogy valóban azok vagyunk-e, mint akiknek mutatjuk magunkat. A próba azt is megmutatja, rendelkezünk-e már életbölcsességgel. Mert az Úr bölccsé akar tenni, ami által meglátjuk azt a Tőle való utat, amin járnunk kell. A bölcsesség nem születik velünk, azt kérni kell, és Ő adja. Olyan jó ezt olvasni, szemrehányás nélkül adja, annak, aki kéri. Isten ajándékozó Atya, legnagyobb ajándéka az Úr Jézus, Benne van elrejtve az ismeret és a bölcsesség minden kincse. Aki az Úr Jézust egyre jobban megismeri, az a bölcsességet is megkapja. Jézus ismerete készít fel az Isten szerinti életre. Fontos elem a hit, ha hit nélkül kérünk, ne várjuk, hogy kapunk is valamit. Kérjük hittel az Úr bölcsességét a mai napra is, és azt követően induljunk úgy tovább, hogy Ő menet közben meg is adja. Ahogyan a tíz leprás útközben megkapta a tisztulást, úgy kaphatjuk meg engedelmesség közben Isten bölcsességét.
Hálára kötelez az ige, mert rámutat arra, hogy minden tökéletes ajándék az Atyától száll alá. Ez azt jelenti, hogy ne futkossunk összevissza, csak mondjuk el Atyánknak mindazt, amire szükségünk van. Hálaadással tárjuk fel Előtte kéréseinket. Ha minden jó ajándék Tőle származik, akkor ne forduljunk a világ szereplőihez. Akkor ne emberektől várjunk megoldást, anyagi segítséget. Szabad az Úrhoz fordulnunk. Mi a garancia, hogy Ő meghallgat, és ad nekünk is Szentlelket és jókat? Az, hogy Ő nem változik meg. Ő ugyanaz, Amit az egész Bibliában megismertünk. Az Úr ma is az, Akinek az Úr Jézus bemutatta. Ma is megteszi mindazokat a dolgokat, amiket akkor. Ma is érvényes minden szava. Ha mi megtesszük a magunk részét, ami annyi, hogy amikor hív, hogy kövess engem: akkor elindulunk Utána. Akkor Ő gondoskodik rólunk. Ha Vele megyünk, megmagasztaljuk, hogy célba is érünk. Akkor a vihar is lecsendesedik, és partot érünk. Így induljunk nyomában.


Isten élő Lelke jöjj

1. Isten élő Lelke, jöjj, Áldva szállj le rám, Égi lángod járja át szívem és a szám! Oldj fel,
küldj el, Tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, áldva szállj le rám!

2. Isten élő Lelke, jöjj, légy vezérem itt, Ó, segíts, hogy hagyjam el bűnök útjait! Oldj fel,
küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, légy vezérem itt!

3. Isten élő Lelke, jöjj, hadd lehessek szent, S Jézusommal légyek egy már e földön
lent! Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, hadd lehessek szent!

4. Isten élő Lelke, jöjj, győzedelmet adj, S majd a végső harcon át mennybe fölragadj!
Oldj fel, küldj el, tölts el tűzzel! Isten élő Lelke, jöjj, győzedelmet adj!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése