2019. október 4., péntek

Bízz Benne!


P
rédikátor gondolatait olvasva szem előtt kell tartanunk, hogy ő ószövetségi ember, így vannak dolgok, amiket ő még nem lát (Préd 6,1-12). Korából és abból a kijelentésből indul ki, ami a rendelkezésére áll. Salamon idején jóval kevesebb kijelentés volt Isten népe kezében, szinte csak a Mózes által kapott törvénnyel rendelkeztek. Prófétai könyvek sem léteztek még, így azután sokkal nehezebb volt jól és Isten akarata szerint látni az élet dolgait. A prédikátor tulajdonképpen arról mondja el az átgondolt véleményét, amit maga körül látott és megtapasztalt. Mi azonban már mindent az Úr Jézusra tekintve látunk. Az Ő élete az a tükör, amibe mindig beletekinthetünk. Mert számunkra nem az a mérvadó, mit gondol ma a világ, hanem az, hogy mit mond az Úr az élet összetevőiről. Arra hív, hogy Őt követve ennek a világnak a dolgaihoz is az Ő útmutatásán keresztül tekintsünk.
A prédikátor még erőteljesen kötődik a földi javakhoz, szinte azokban látja az élet értelmét, azonban mi már egy jobb után vágyakozhatunk, mennyei kincsek után. Vagyis, ha Őt követem, gondoskodik rólam, megadja mindazt, amire szükségem van, de nem ezekhez, hanem az Úrhoz kötődik a szívem. Akik pedig az Urat követik, ha a földi értékeket elveszítik, mert ezeket bármikor el lehet veszíteni, nem élik meg tragédiaként, mert az Úrban mindennél drágább kincset találtak. Sőt, sokan Jézusért készek voltak mindenüket odaadni. 
A prédikátor is felismerte, hogy aki nem tud megelégedni, az nyugtalanná válik, az nem lesz boldog. Olyan jó, hogy Krisztusban megelégedhetek. Ő mindenre elég. De valóban így van? Mintha a mai ember és köztük a hívők is nyugtalanok lennének. Miből látni? Mindig futunk, megállás nélkül, ezt intézni, amazt megszerezni, mert mindig kell valami. Csábítanak a reklámok, vonzzák a szívünket, pedig akik kínálják a termékeiket, csak a pénzünket akarják. Urunk azonban minket akar, téged és engem, Neki az ember a fontos. Azért jött, hogy megmentsen, és újra kapcsolatba helyezzen Önmagával és az Atyával. Az igazi, teljes megelégedettség az Úrban található. Nincs nagyszerűbb annál, hogy Hozzá tartozhatok és mindig Vele lehetek. Pál azért bátorít szüntelen imádkozásra, mert tudja, hogy Isten állandóan rendelkezésre áll. Nem azért, hogy kívánságainkat teljesítse, hanem azért, hogy Vele lehessünk. Jó az Úrral végezni feladatainkat, meglátni, mennyire jelen van, és odafigyel minden történésre. Dicsérjük Őt mindezért.
A prédikátor kérdésére mi már ismerjük a választ, Isten tudja, hogy mi a jó az embernek. Ezért figyeljünk Rá, és Ő megmondja, helyes irányba állít minket. Mi a jó? Ha megismerjük az egyedül jót, Istent, Aki Jézusban eljött a földre. Mindennél jobb, ha a kegyelmet átélve Isten gyermeke lehetek. A teremtéskor látjuk ezt, az első emberpár, amíg hallgat a Teremtőre, boldog. Boldog, mert az Úrral lehet mindennap nap, beszélgethetnek Vele, kapcsolatban, közösségben állnak Vele. Ez adja az életünk stabilitását, biztonságát, az Úrhoz tartozom, és ezt mindennap Krisztusban megélem. Akinek Isten valóság, annak a szíve nem fél, hanem mindig bizakodik.
Pál apostol is megtapasztalja a hatalom önkényét Félix alatt (ApCsel 25,6-12). Hiszen nem engedi szabadon őt, mert nem fizet. Mintegy jelzi a helytartó, kezemben vagy, én megtehetem, tőlem függ az életem. Pál azonban nem borul ki, és nem is keseredik el. Tudja, hogy az ő élete nem a politika, hanem az Úr kezében van. Ha nem is látja pontosan, miként vezeti Rómába az Úr, de tudja, hogy amit Ő megígért, azt el is végzi. Amit az Ő szavára kezdünk el, azt Ő be is fejezi. Művéhez emberi eszközöket is felhasznál, néha akaratukon kívül is. Mert Félix nem azért dönt így, mert Pál római útját akarja támogatni, hatalmából kifolyólag tesz. Nem tudja, amit az Úr Jézus Pilátusnak mondott: semmi hatalmad nem volna fölöttem, ha nem adatott volna meg neked. Ne feledjük ezt nehéz, ellenséges közegben sem. Ha úgy tűnik, valaki hatalmaskodhat Isten gyermekein, az is csak azért van, mert az Úr megengedte, sőt, felhasználja országa érdekében.
Azt is láthatjuk, hogy amikor kell, akkor az Úr a római hatalmat szolgája védelmére használja fel. A zsidókkal szemben a római törvény által védelmezi az apostolt. Pál a császárhoz fellebbez, mert a helytartó a zsidók kedvében akar járni, nem szeretné elveszíteni a támogatásukat. Csak arra nem gondol, hogy így az Úrral kerül szembe. Annyi érdek van a világban, el lehet tévedni benne, de aki nem emberben, hatalomban, földi erőben, hanem az Úrban bízik, az nem téved el. Az mindig határozottan látja a célt, és halad a keskeny úton. Ebben természetesen benne van az a lehetőség, hogy a világ barátságát elveszítjük, és akár ellenségeket szerezhetünk. Az Úr oltalom, övéit megőrzi, segíti és vezeti, ellenségek ellenére is.
Az apostol nem azért fellebbez, mert fél a börtöntől, szenvedéstől vagy a haláltól. Nem így akarja megúszni az ítéletet vagy késleltetni a meghalást. Kész meghalni, ha az Úr elhozza az idejét. Ő vágyakozik elköltözni és Krisztussal lenni, mert az jobb mindennél. De tudja, hogy most még maradnia kell, még van feladata. Jó ilyen látással és hittel rendelkezni. Ez a hit nem a láthatókra tekint, tudja, hová tart. Tudom-e, hová tartok? Látom-e a célt, Isten országát? Aki a célt látja, az a feladatait is felismeri. Pál az Úrra tekintve rendületlenül halad előre. Pedig még mindig ott van Cézáreában. De  meglátja, hogy eljött az idő a továbblépésre, és ezt az Úr már készíti, mert Ő viszi tovább. Most váltja a menetjegyét a Rómába tartó hajóra. Az Úrnak a figyelme mindenre kiterjed. Nem kell azon rágódnia Pálnak, miből fizeti ki az útiköltséget. Az Úr magára vállalta, és a római kasszára terhelte. Csodálatos az Úr. Téged is így vezet, ne csüggedj el! Bízz Benne!


Az Úr csodásan működik

Az Úr csodásan működik
1. Az Úr csodásan működik,
De útja rejtve van;
Tenger takarja lábnyomát,
Szelek szárnyán suhan.
Mint titkos bánya mélyiben,
Formálja terveit,
De biztos kézzel hozza föl,
Mi most még rejtve itt.

2. Bölcs terveit megérleli,
Rügyet fakaszt az ág.
S bár mit sem ígér bimbaja,
Pompás lesz a virág.
Ki kétkedőn boncolja őt,
Annak választ nem ád,
De a hívő előtt az Úr
Megfejti önmagát.

3. Ne félj tehát, kicsiny csapat,
Ha rád felleg borul,
Kegyelmet rejt, s belőle majd
Áldás esője hull!
Bízzál az Úrban, rólad Ő
Meg nem feledkezik,
Sorsod sötétlő árnya közt
Szent arca rejtezik!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése