2019. október 18., péntek

Békesség Istentől


N
agyszerű hírt mond az ige, mondhatnánk, Isten napi üzenete ez: Én, az Úr, nem változom meg.  Kell ennél szívmelengetőbb, erőt adóbb ige? Nem, mert megerősít minket abban, hogy Isten ugyanaz, mint akiről a Bibliában olvasunk. Ugyanazzal a szeretettel, irgalommal, megbocsátani kész indulattal fordul hozzánk, mint Izráelhez is. Úgy hajol le, amint azt az Úr Jézusban megvalósította, amikor emberré lett. Így azután számíthatunk az Úrra. Mivel nem változik meg, ma is beszélhetünk Vele. Ő ezt akarja, egész nap legyünk Vele élő kapcsolatban. Bármerre járunk, szóljunk hozzá, és engedjük, hogy szavával vezessen.
Nem semmisültök meg, üzeni az Úr, ezzel kegyelméről biztosít. Amikor a próféta elmondta, mi az, amiben eltértek az Úrtól, és hogy ezért Isten haragja van rajtuk, azt várnánk, ez be is következik. Isten letörli őket a térképről, és nem ez történik. A sok korábban felsorolt bűn után ez örömhír. Talán nem is vártuk, mert mindig magunkból indulunk ki. Ha valaki elront valamit, azonnal jön a büntetés, Isten azonban nem így tesz, hanem magához akar vonzani, és formálni a szívünket, gondolkodásunkat. Jézusban pedig már új teremtéssé tesz, így a régiek elmúlnak, és újjá lesz minden. Minden, mondja az ige, és ez azt jelzi, hogy egy teljesen új életet kezdhetek Vele.
Elküldés helyett még mindig hívogat: Térjetek hozzám, és én is hozzátok térek. Ha elindulok Felé, Ő is jön, sőt, már amikor szól, itt van. Az én is hozzátok térek azt jelzi, hogy kegyelemmel jön, ha őszintén jövök, mert Őt akarom, Hozzá szeretnék tartozni, és Ő kész befogadni. Nem a múltunkra tekint, hanem a keresztre, arra, ami ott végbement. A számla ki van fizetve.
Mindez magával hozza kapcsolatunk új alapokra helyezését. Most már örömmel és hálával közelítek Hozzá. Semmi nem kényszer, hanem belső indíttatás. Ha megismerem az Ő alapelveit, és örömmel tartom magam Hozzá, áldást tapasztalok. Hogyne adnék Neki mindent, hogyne vinném Neki a tizedemet mindenből, amikor Tőle kaptam mindent? A kegyelemért mindent Neki adok. Ha szívből övé a tizedem, az életem, akkor nem veszteséget fogok megtapasztalni, hanem áldást. Mert mindez az Úr felé való bizalmamról tesz bizonyságot. A szegény özvegyasszony is ezt a bizalmat fejezte ki. Mindenét bedobta a perselybe, és ezzel Isten gondoskodására bízta magát. Gyülekezeteink anyagi élete is fellendülhet, ha szívből adunk az Úrnak.
Júdás levelét olvassuk, aki nem azonos Iskáriótes Júdással, aki elárulta az Urat (Júd 1,1-16). Ez a Júdás Jakab testvére, és az Úr Jézus Krisztus szolgája. Nem nevezi magát Jézus testvérének, hanem szolgájának. Miért? Mert a feltámadott Jézus már az élete Ura lett. Júdás már Őt szolgálja, Őérte él. Kiért élek? Még mindig magamért és magamnak, vagy már teljesen az Ő uralma alatt vagyok? Júdás tudja, hogy az Úr tart meg. Elveszettek vagyunk, de Ő eljött, hogy megtartson az örök életre. Nélküle tehetetlenek vagyunk. Azonban jó tudni, hogy járhatunk Vele a keskeny úton. Nem kell egyedül vándorolnunk, mert Ő népe előtt jár.
Júdás imádkozik olvasóiért. Fontos az ima, mert nincs ennél jobb lehetőségünk és fegyverünk. Mindent elmondhatunk az Úrnak. Előre az Ő kezébe helyezi a gyülekezetek életét, mindennapi küzdelmeit. Így tudja, hogy nem rajta fordulnak meg a dolgok, az Úr cselekszik. Mégpedig mindig időben.
Mit kér? Irgalmat, békességet és szeretetet. Istent kéri, hogy mindezeket adja meg nekik. Igen, ezeket nem lehet megszerezni, csak megkapni kegyelemből, Jézusért. Hányan próbálnak megbékülni életükkel, másokkal, önmagukkal, és nem megy. Miért nem? Mert Istennel nem békültek meg. A megbékülés azt jelenti, odamegyek az Úr Jézushoz, és elfogadom bűneim bocsánatát, átélem, hogy nem kell erőlködni, mert Isten Jézus kereszthaláláért bocsát meg. Amikor ezt felismerem, és Hozzá jövök, békesség lesz a szívemben. Megbékülök Istennel és magammal is, tudom, hogy Ő tervet készített a számomra, és ebbe én most már bele akarok simulni. Elfogadom akaratát, mert megtapasztaltam, hogy saját terveim nem jók. Ezt követően megbékülök a másik emberrel is. Már nem arra figyelek, kinek hogyan alakul az élete, mert az enyém a legjobb helyen, Isten kezében van.
Rámutat: tusakodnunk kell a hitért. Küzdeni, mert van ellenség, ami el akarja rabolni. De nem is a konkrét hitünket, hanem a hitünk megélését akarja rossz irányba terelni. Rá akar venni a gonosz, hogy ne Isten akarata szerint éljünk, hanem éljük ki magunkat. Már az Ószövetségben is azt látjuk, hogy ha Istentől nem tudják Izráelt teljesen elválasztani, akkor pogány életforma felé terelik. Azt mondják ezek a tanítók: a hit a lényeg, és az, ahogyan élünk, már nem számít. Ne engedjük magunkat félrevezetni, mert az Úr Jézus életében sem volt ez szétválasztva. Nála az elmélet és a gyakorlat mindig azonos volt. Arra hívott el, hogy az életünk bizonyságtétel legyen. Az Ő követői már másként élnek, mint a világ fiai. Ha nincs különbség, hiteltelenné válunk.
A hamis tanítók jellemzője a haszonlesés és a saját kívánságaik szerint való élet. Azonban az Úr tanítványait nem a pénzszerzés vezérli, és nem a maguk elképzeléseit valósítják meg, hanem Urukat követik. Kövessük Őt ma is, és vezéreljen az Ő akarata. Valósítsuk meg, amit ránk bízott.


Hagyjad az Úr Istenre Te minden utadat

1. HAGYJAD az Úr Istenre Te minden utadat, Ha bánt szíved keserve, Ő néked nyugtot
ad. Ki az eget hordozza, Oszlat felhőt, szelet, Napját rád is felhozza, Atyád ő, áld, sze -
ret.

2. AZ ÚRRA bízzad dolgod: Könnyebbül a teher; :/: Ezer baj közt is boldog, Aki nem
csügged el. Minek a gond, a bánat? Mit gyötröd lelkedet? Az Istent kérjed, várjad, S
megnyered ügyedet.

3. A TE irgalmasságod Van rajtam, Istenem, :/: Te jól tudod, jól látod, Hogy mi használ
nekem. Sorsomat úgy intézed, Amint te akarod; Bölcs a te végzésed, Ha áld, ha sújt ka-
rod.

4. UTAD van számtalan sok, Uram, és eszközöd; :/: Reánk is szent áldásod Bőséggel
öntözöd. Művednek akadálya, Szünetje nincs soha; Úgy téssz, amint kívánja Gyerme -
keid java.

5. BÍZZÁL, bánatos lélek! Mit bánt a bú, a gond? :/: Él még, ki annyi vészek Torkából
már kivont. Bajaidból kiment ő, Szűnnek keserveid; Rád még a jó Teremtő Víg napot is
derít.

6. ŐBENNE vesd halálig Jó reménységedet: :/: Ő biztos révbe szállít A bajból tégedet.
Bár késik a segítség És nem találsz vigaszt: Eloszlik gond és kétség Előbb, mint véled
azt.

7. Ő MEGCSELEKSZI végre Velünk azt, ami jó; :/: Ösvényünk erőssége Te vagy, Min-
denható! Bár nehéz földi pályánk, Könny lepi és tövis, De örök pálma vár ránk: Utunk a
mennybe visz.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése