2019. november 2., szombat

Az Úr csodásan működik


E
ljött Babilónia királya Jeruzsálem ellen, mert Isten népének ellensége megérkezik (Dán 1,1-21).  Mindig jön és támad. Nem kérdés, hogy el akarja pusztítani Isten gyermekeit, azonban Isten az övéinek védelmet kínál. Ezt kínálta Dániel korában is, és ennek ellenére fogságba kerültek? Nem Isten maradt alul? Nem arról van szó, hogy az Istenbe vetett hit sem megoldás? Vannak élethelyzetek, amelyekben Isten sem segít? Az ige nem ezt mondja, hanem arra mutat rá, hogy a fogság azért történik meg, mert Isten népe elfordult az Örökkévalótól, és amikor Ő kereste és hívta, akkor sem tért meg. Vagyis nem bízta Rá teljes szívvel az élete alakulását. Emberekben, más népekben bízott, és ennek a következménye a fogságba kerülés.
Ebben a világban mindig átéljük az ellenség támadását, hiszen a világ ellenséges Istennel, de aki az Úrhoz menekül, és mindennap élő kapcsolatban van Vele, az megtapasztalja, hogy ezekben a helyzetekben sincs egyedül. Vannak olyan történések, amiket mi sem kerülhetünk el. Egy gazdasági válság vagy természeti katasztrófa, az országunkban végbemenő társadalmi változások ránk is hatnak. Támad a betegség és sok lelkileg lehúzó esemény, de mindezekben megtapasztaljuk az Úr hűségét. A kiválasztott ifjakat is elvitték fogságba, ezt nem tudták hitük ellenére sem elkerülni, de átélték, hogy Isten ott is velük van. Babilonban sem lesznek egyedül, ott is számíthatnak az Úrra. Istent nem lehet sehonnan kirekeszteni, és ha nem érezzük jelenlétét, az nem azt jelenti, hogy nincs is jelen. Azért kaptuk a Bibliát és benne az ígéreteket, az Úr üzenetét, hogy nehéz helyzetekben azokba kapaszkodjunk. Higgyük, hogy ha az Úr Jézus Krisztus azt ígérte, veletek vagyok minden napon a világ végezetéig, akkor az úgy is van.
Ezt tapasztalják ezek az ifjak is. Isten velük van, de jelenlétének megtapasztalásához szükség van az ő eltökéltségükre. Nem igazodnak a környezetükhöz. És bármibe kerül, hűek maradnak Istenük szavához, az igéhez. El kell tökélni, hogy olyan körülöttem a világ, amilyen, és olyan szokásokat követ, amilyeneket, én akkor is Isten igéjére figyelek. Az lesz az én lámpásom. És ha döntéseimet, tetteimet hozzá igazítom, az Úr megőriz. Mindez azt mutatja, hogy idegen közegben is lehet másképp élni. A tanítványokat nem szorítja a világ, kapnak erőt megtapasztalni az ige igazságát, és vállalni az Úr akaratát. Az is szembetűnő, hogy, aki vállalja Isten akaratát, igazodik az Ő útmutatásához, az nem marad el másoktól, nem lesz értéktelenebb. Nem igazodtak ezek az emberek, mégis állták a versenyt, és kiállták a próbát is. Ha követjük Urunkat, minőségi életet mutathatunk fel. Tulajdonképpen ezek a fiatalok is, amikor nem Babilon szokásait követték, hanem az ige útmutatását, védelmet nyertek az elzüllés és a gonosz befolyása ellen.
Kétszeresen is kiállták a próbát. Az idegen közegben, megváltozott körülmények között is hűségesek maradtak Istenhez. A nehéz élethelyzetek próbák is, amelyekben az Úr megvizsgálja szívünket. Boldog, aki kitart a próba idején, mert megerősödve jön ki belőle. Nem rosszabbul jártak, hanem kiállták a főudvarmester próbáját is. Az Isten szerinti élet eredményesnek bizonyult. Nem maradtak el, sőt, jobban fejlődtek, mint azok, akik a király asztaláról étkeztek. Ez is azt mutatja, hogy lehet nemet mondani, lehet másképp élni, mint ahogy azt elvárják. Nem szükséges a világhoz igazodni. Istennel járva lehet igazán boldog és kiteljesedett az életünk. Határozd el, hogy ma se a világhoz igazodsz, hanem Isten igéjéhez. És ha így teszel, nem fogsz vereséget szenvedni. Az Úr az Ő kegyelméből győztes életet kínál. Jézussal győzhetünk a keskeny úton. Ez az út nem a vereség, hanem a győzelem útja.
Pál számára az imádság nem alkalmi lehetőség, hanem állandó kapcsolat az Úrral (Kol 1,9-23). A kolosséiakért is állandóan imádkozik, jobban mondva, nem szűnik meg értük is imádkozni. Tudja, hogy állandóan szükségük van a lelki támogatásra. Szükség van az egymásért való imádságra, arra, hogy kérjük, teljesedjen be a másik Isten akaratának megismerésével. Saját magunk számára is lényeges ez a beteljesedés. Minél inkább ismerjem meg az Úr akaratát. És ez akkor lehetséges, ha állandóan kapcsolatban vagyok Vele. Jó látni, hogy Pál nem azt mondja, hogy nem lehetséges megismerni Isten akaratát, hanem arra mutat rá, hogy igenis, lehetséges. De ezért tusakodni kell, erre vágyakozni szükséges.
Isten megismerésében növekedhetünk. Tehát nem megtanulunk néhány szabályt, hanem mindennap egyre közelebb kerülhetünk az ige által Hozzá. Ahogyan azt, akivel egy fedél alatt élünk, egyre jobban megismerjük, úgy az Urat is. Minél többet beszélgetünk Vele, annál inkább feltárja előttünk Önmagát. A hívő előtt megfejti Önmagát.
Hála lehet a szívünkben, mert az Atya kiragadott az Úr Jézus Krisztus által a sötétség hatalmából. Szabadok lehetünk. A sötétség birodalma helyett Isten országában élhetünk. Mindez kegyelemből, az Úr Jézusba vetett hit által, Aki Krisztusban van, az már nem él a gonosz hatalma alatt. Azt jelenti ez, hogy szabad nemet mondani a gonosznak, és követhetem az Urat. Aki átadja az Úrnak az élete fölötti uralmat és vezetést, az a Fiú országában, az Ő oltalma alatt és törvényei szerint élhet.
Pál Krisztust látja szeme előtt, és Róla énekli ezt a csodálatos himnuszt. Minden Krisztusban és Krisztus által. Az élet immár nem rólam, hanem Krisztusról szól.  Benne van váltságunk és bűneink bocsánata, és ezt mindennap látnunk kell. Isten Krisztusban fogad el, Őt látja, amikor ránk néz. Nem a bűneinket, hanem Krisztus váltságát. Őbenne van bűneink bocsánata, Isten Krisztusért, az Ő kereszthaláláért bocsát meg.
Jézus Isten képe, Lényét Benne ismerhetjük meg. Azért is jött el a világba, hogy helyes Istenismeretünk legyen. Aki Istent keresi, az Jézus felé törekedjen. Amilyen Jézus, olyan Isten. Milyennek látom az Úr Jézust? Mert amilyen a Krisztusképem, olyan lesz az Istenképem is. A láthatatlan Isten Jézusban vált láthatóvá. Amilyen Jézus, olyan az Isten. Természetesen ez nem külső, hanem belső hasonlóságot jelent. Jézusban Isten Lénye válik láthatóvá. Szeretete, irgalma, kegyelme jelenik meg Benne. Reménységet jelent mindez a számunkra, mert ha Jézust kereshették a bűnös, elrontott életű emberek, akkor Őáltala Istent is kereshetik. Isten akarja szabadításunkat, gyógyulásunkat. Isten Jézusban állítja helyre Önmagával a kapcsolatot.


Az Úr csodásan működik

1. Az Úr csodásan működik,
De útja rejtve van;
Tenger takarja lábnyomát,
Szelek szárnyán suhan.
Mint titkos bánya mélyiben,
Formálja terveit,
De biztos kézzel hozza föl,
Mi most még rejtve itt.

2. Bölcs terveit megérleli,
Rügyet fakaszt az ág.
S bár mit sem ígér bimbaja,
Pompás lesz a virág.
Ki kétkedőn boncolja őt,
Annak választ nem ád,
De a hívő előtt az Úr
Megfejti önmagát.

3. Ne félj tehát, kicsiny csapat,
Ha rád felleg borul,
Kegyelmet rejt, s belőle majd
Áldás esője hull!
Bízzál az Úrban, rólad Ő
Meg nem feledkezik,
Sorsod sötétlő árnya közt
Szent arca rejtezik!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése