2019. november 18., hétfő

Gyarapodás


A
 két világhatalom küzdelméről szóló látomás nem hagyja nyugodni Dánielt, keresi annak az értelmét (Dán 8,15-9,27). Szeretné Isten kijelentését minél jobban megérteni. Nem elég ismerni az igét, hanem meg is kell érteni. Dániel tudta, hogy amit Isten vele közöl, nemcsak a következő birodalmakról szól, hanem róla és népéről is. Ami a világban történik, az a hívő embert, Isten gyermekét is érinti. Nem mondhatjuk, nekem semmi közöm hozzá. Mindig keresnünk kell, hogy az adott élethelyzetben vagy körülmények között mit mond nekem az Úr. Erősít, bátorít, vigasztal, feladatot ad? Amint Dániel, úgy mi is keressük mindig az ige értelmét. Ha nehéz helyhez érkezünk is, ne siessünk, hanem engedjük hatni a szívünkben. Várjunk az Úrra csendben, amíg Ő feltárja az üzenetet.
A birodalmak megjelenése és tevékenysége bemutatja mindazokat az indulatokat, amik bennünk is vannak. Hiszen ezek a birodalmak emberek alkotta országok. Hozzánk hasonló emberek irányítják és szabnak neki formát, mint amilyenek mi is vagyunk. Azok az indulatok irányítják őket is, amik bennünk is jelen vannak. Ravaszság, nagy, pusztító erő. Ezek vannak bennünk is jelen. Mennyi mindent megteszünk sokszor magunk ellen is. Pusztítjuk környezetünket, és saját magunkat is. Az ereje ennek a királynak nem a sajátja lesz, a gonosz, a bűn ad erőt a pusztításra. Amíg az Úr nélkül éljük az életünket, romboló erők hatnak ránk. Mert sátán a romboláson, a jól működő életek, kapcsolatok széthullásán munkálkodik.
Azonban a gonosz kéz érintése nélkül összetörik. Hajtja az Isten elleni vágy, meg akarja semmisíteni az Úr népét, azonban Istennel nem bír. Az Úr hatalmasabb a gonosz minden erejénél. Eljött az Úr Jézus Krisztus, és legyőzte az erős fegyverest. A számunkra legyőzhetetlen ellenség vereséget szenvedett. A börtönajtó kinyílt, és szabadok lehetünk. Ez az örömhír. Jézus legyőzte a gonoszt, letörte rólunk a bilincset, és szabaddá tette a kijáratot. Most már rajtunk múlik, hogy bent maradunk-e tovább a börtönben, vagy kilépünk onnan a Győztest követve. Nekem kell elindulnom Jézus után. Vele más az irány. Pusztulás helyett megújulás, újjáépülés megy végbe. Jézussal már győzhetek sátán fölött. Jézus ugyan legyőzte,  felénk azonban félelmetesen lép fel, elhiteti velünk, hogy rettegnünk kell tőle, mert a hatalmában állunk. Ha az Úr Jézusra nézünk, akkor meglátjuk, hogy rettegés nélkül élhetünk. A gonosz ereje megnyilvánul még, látjuk a sok romlást, a félelmetes betegségeket, sok harcot, leépülést, kapcsolatok felbomlását. Azonban ne higgyünk ezeknek, mert az Úrral föléjük kerekedhetünk. Jézusunkkal van győztes élet.
Dániel utat mutat nekünk, amikor önmagunkkal és az életünkkel küszködünk. Amikor nem értjük, mi miért, és miért velünk történik. Mit mutat? A hozzáállást. Ne pánikoljunk, ne essünk kétségbe, hanem forduljunk Isten igéjéhez. Dániel is ott kereste a választ, és megtalálta. Ha az igét kihagyjuk, nem értjük meg sem magunkat, sem az életet. 
Dániel Isten igéjéhez fordult, és belőle értette meg, mi történik, és mi Isten akarata. Felismerte, hogy az Úr nem hagyta el népét, de még várni kell a szabadulásra. Türelmet merített az igéből. A korábbi ígéretek állnak, Isten tartja a szavát, Benne lehet bízni. De nem a mi elképzelésünk szerint cselekszik. Dániel megtudja, hogy népének hetven évet kell várni. Azért, mert mindaz, ami történt, nem véletlen, hanem bűneik következménye.
Ezt követően a próféta leborul Isten elé, és imádkozik. Ez egy nagyszerű lehetőség, bármikor és bárhol az Úr elé állhatunk. Isten vonala mindig él, felhívhatjuk Őt, és a jelenlétében másképp fogjuk látni a történéseket. Amikor az Úr elé borulunk, meglátjuk hatalmát, múlik a félelem, az aggodalom és a kapkodás. Megértjük, ha Övé az életünk, nincs okunk türelmetlennek lenni, mert Ő mindig időben cselekszik. Bárhová vezet az út, sok nyomorúság érhet, de mindezekben jelen van Ő. Dániel is sok mindent átélt, nem kerülhette el az oroszlánok vermét, de az Úr vele volt, és megmentette. Ő ott is Istent dicsőítette. Nem menekült, nem akarta mindenáron megóvni az életét. Ezt kell nekünk is meglátni, aki meg akarja menteni az életét, az elveszíti. De ha Érte elveszítem, vagyis lemondok önrendelkezésemről, saját akaratomról, és Rábízom magam, megmentem az életem.
Dániel imája bűnvalló ima. Úgy borul Isten elé, hogy miközben segítségét kéri, és Rábízza a jelent és a jövendőt, megvallja, hogy bűneik büntetése, ami történt. Tudja, hogy mindig hűtlenek és engedetlenek voltak. Miénk orcánk pirulása, így jöhetek Isten elé. Csak ezt hozhatom, orcám pirulását. Nincs semmi érdemem, de van kegyelem, mert  áll a kereszt, és onnan árad Isten kegyelme. Jézussal újrakezdhetem. Ha így jövök, kérhetem az Urat, hogy tekintsen ránk, állítsa helyre, ami elpusztult. Miben bízhatunk? Isten irgalmasságában. Jézus igazságáért, értünk bemutatott áldozatáért könyörül. Így jöjjünk Hozzá, teljes bizalommal, Jézus nevében. Ő felhatalmazott, hogy nevében kérjünk az Atyától. Mit kérhetünk? Bűnbocsánatot, új életet és hatásos tanítványságot.
Pál apostol vágyakozik a thesszalonikaiak után, de mivel még nem tud hozzájuk menni, elküldi Timóteust (1Thessz 3,1-4,8). Pál útja előre vezet. Nem mehet hátrafelé. Ilyen az Úr követése, aki az eke szarvára tette a kezét, az ne tekintgessen hátra, a régi élete felé. Ami mögöttem van, azt elfelejtve, mert ha hátranézek, nem tudok szántani. Felborul az eke. Jézust követve nincs más hátra, mint mindig csak előre.
Azt is megláthatjuk, hogy akadályozhat ugyan a sátán, és meg is teszi. Ne gondoljuk, hogy ölbe tett kézzel nézi, amint terjesztjük az evangéliumot, gondozzuk Isten népét. Azonban mindig van megoldás. Az Úr megmutatja, hogy az adott helyzetben hogyan haladhatunk, akadályoztatások között is előre. Soha ne adjuk fel! Ne mondjuk: nem bírom tovább, nincs már kiút. Van kiút! Mégpedig az Úr által. És ezt, ha keresem, meg is mutatja.
A kísértő mindig azt akarja, hogy adjuk fel Jézus követését. Úgy állítja be, nincs értelme Benne hinni, mert a hitünk ellenére is vannak próbák, van probléma. A kísértő az Úr Jézusban való hit helyett saját megoldásait kínálja. Térj vissza a régi életbe, éj úgy, mint más. Ki kell használni az életet. Ezek az emberek azonban nem dőltek be a gonosznak, hanem erőt merítettek az Úrból, és szilárdan álltak a hitben.
Pál szíve tele van örömmel a thesszalonikaiakért, látja lelki növekedésüket. Növekedem én is? De az is világos előtte, hogy még nem befejezett a hitük. Vannak hiányosságaik, és azt szeretné kipótolni. Vannak hiányosságaink, ezért a hitünk állandó táplálására van szükség. Soha nem mondhatjuk, befejezett vagyok. Ezért állandó kapcsolatra van szükségem, arra, hogy egyre jobban megismerjem az Urat, és az Ő hatalmát. Az Úr gyarapítani akarja szeretetünket, bőségessé kívánja tenni a mentő szeretetet a szívünkben. Isten bőségesen ad. Nem csak mentő kegyelmet, már az is nagy dolog, hanem megtartó, növekedő kegyelmet is. Mindezt azért, hogy gyümölcstermővé váljunk.
Kulcsszó a gyarapodás, Isten azt akarja, hogy gyarapodjunk, de itt nem az anyagiakra vagy az intézményekre gondol, hanem az Istennek tetsző életre. Gyarapodjunk a szent, Istennek tetsző életben, ami láthatóan más, mint a pogányok, vagyis Krisztust nem ismerők élete. Erre hívott el az Úr, hogy akik Őt követik, azoknak különbözzön az élete a világ fiainak az életétől. Kiemeli Pál apostol a másik nemhez való viszonyt, és a másik ember megkárosításától való tartózkodást. Isten országában már nincs helye az önzésnek, a bármi áron való megszerzésnek, mert az Úr gondoskodik. Gyarapodhatunk, az Ő áldásának, gondoskodásának a megtapasztalásában.


 Jézusból többet

Jézusból többet hadd vegyek,
S másoknak többet hadd vigyek.
Őt egyre jobban szemléljem,
Váltsághalálát dicsérjem.
Több, több mire vágyom,
Több, több mire vágyom.
Őt egyre jobban szemléljem,
Váltsághalálát dicsérjem.

Jézusról többet hadd tudjak,
Tervéhez jobban simuljak.
Szentlélek Isten, jöjj, taníts,
Meglátni Krisztus titkait.
Több, több mire vágyom...

Adhasson többet Igében.
Járjak vele közösségben.
Halljam a hangját szívemben,
Éljem az Igét éltemben.
Több, több mire vágyom...

Hallhassak többet trónjáról,
Hol dicső népe országol.
Visszajön Ő, s és nem késik,
Országa nő, megáll végig.

Több, több mire vágyom...        


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése