2019. november 4., hétfő

Van Isten!


I
sten előtt nincs elzárt terület, megszólítja a babiloni birodalom királyát is (Dán 2,24-49). A hatalmas király, akitől népek rettegnek, és aki mindenki számára megközelíthetetlen, Istennek bármikor elérhető. Ő mindenkit keres és el akar érni. Hallani kell üzenetét, másrészt meg kell tudnia, hogy van élő Isten. Jó ezt tudnunk, Isten számára senki sem megközelíthetetlenen, így nem kell félnünk, mert Ő az övéi életét formálja és alakítja.
A király nyugtalan lett, érzékelte, hogy ez nem egyszerű álom, emögött van Valaki, üzen Valaki. A nyugtalanság hajtja, és igyekszik megismerni az álom jelentését. Mit kezdünk belső nyugtalanságunkkal? Keressük az okát? Hol keressük? Mi már Istenhez fordulhatunk. Kézbe tudjuk venni az igét, és addig kutathatunk, amíg meg nem értjük, mit mond az Úr.
Azonban ennek az álomnak az üzenete Istentől van, így a babiloni mágusok képtelenek megfejteni azt. Az álmot csak a küldője tudja kijelenteni. Az Isten nélküli embert szemlélteti a király, képtelen elviselni, hogy nem tudják teljesíteni akaratát. Kegyetlen parancsot ad ki. Minden bölcset meg kell ölni.
Most látjuk meg, hogy nem véletlenül került Dániel az udvarba. Isten soha nem összevissza cselekszik. Ha mi nem is látjuk előre a célt, vagy nem tartjuk értelmesnek, ami történik, higgyük, hogy van célja. Az Úr előreküldte Dánielt, és így megmentett sok embert. Istennek a pogányok élete is érték. Dánielen keresztül hallani fognak Róla. Ha Dániel nincs ott, sokan meghalnak, de Isten menti az életet. Így munkálkodik az Úr általunk is.
Dániel bátran lép közbe, megmondja, hogy ez a parancs kegyetlen, és kész átvállalni a feladatot. Tisztában van azzal, hogy ő maga is képtelen eleget tenni a király parancsának, de ismeri Istent. Így azután Őelé járul. Imádsággal kezdi. Nincs benne gőg, hanem alázatosan elismeri, hogy ő sem tudja magától, mi volt az álom tartalma, de Isten ki tudja jelenteni. És ő odajárul Isten elé, és elkéri a választ. Ezzel az alázattal jöhetünk mi is Isten elé, Uram, én nem tudom, de Te igen, kérlek, Fiad, Jézus által mutasd meg, mi a megoldás.
Csodálatos Dániel imádsága, megtudjuk, mennyire ismeri ő Istent. Nem most borul Elé először. Nem azért imádkozik, mert tehetetlenségében nem tud jobbat. Ő állandó kapcsolatban van Istennel, nagyon jól ismeri Őt. Tudja, kicsoda az az Isten, akiben hisz, Akit imád. Ismerem én is Őt? Látom az Úrnak mélységeit? Azért nem esik kétségbe, mert tudja, hogy Isten mindent meg tud változtatni. Van hatalma beleavatkozni a történésekbe. Ő tárja fel az elrejtett dolgokat. Olyan jó így élni, nincs probléma, mert Isten kezében van minden. Ő ott is jelen van, ahová nekünk nincs bejárásunk.
Elgondolkodtam, tudnék-e én ilyen hittel előállni? Bátran kijelenti élet-halál helyzetben: nincs gond, van Isten az égben. Jó mindig szívünkben tartani, bármit hozzon is a nap: van Isten az égben. Sőt, mi már tudjuk, hogy ez az Isten emberré lett Jézusban, és pünkösdkor kitöltötte Szentlelkét. Így azután valóban nem vagyunk magunkra hagyatva. Az Úr jelen van, közel van, írja Pál apostol. Ha közel van, akkor bátran rátámaszkodhatok kritikus helyzetekben is. A dolgok nem rajtam fordulnak meg, hanem az Úron. Ha hittel jövök, nem félek, mert az Úr majd kijelenti a titkokat is. Amikor a csüggedés tör ránk, mondjuk határozottan: de van Isten az égben. Van Megváltóm, Ő él, és nem hagy magamra. Az Ő puskapora nem fogyott el.
Dániel alázattal megvallja, nem azért tárult fel előtte a titok, mert ő bölcsebb mindenkinél, hanem azért, hogy  a király megismerje Isten akaratát. Az Úrral való élő kapcsolat gyümölcse az alázat.
Nagyszerű kijelentést kap a király, egy el nem pusztuló birodalomról. Az emberi birodalmak, a magunk által épített birodalom is elpusztul. Az egyetlen örök ország Isten országa. Ezért engedjünk el mindent, ne építgessük a magunk birodalmát, mert felesleges erőlködés. Isten Krisztusban elkészítette az Ő országát, s Általa beléphetünk oda.  Ott lehet boldog és nyugodt az életünk. Isten országában nincs túlpörgés. Van feladat, de minden a helyén és a maga idejében. Krisztus tesz alkalmassá, hogy ebben az országban élhessünk. Itt az Úr van a középpontban.
Pál továbbra is Krisztust állítja a középpontba, nem tud másról, csak Róla beszélni (Kol 1,24-2,15). Tulajdonképpen így kellene ennek lenni mindnyájunkkal. Csak Róla beszélünk, mert minden Benne található. Az ismeret és a bölcsesség minden kincse Benne van elrejtve. Ez azt jelenti, hogy kutatni kell, hogy a miénk legyen. Keresni Őt, elcsendesedve rágódni az igén. És ha Őt keressük, feltárul előttünk az életbölcsesség. Isten Szentlelke tárja fel az ismeret és a bölcsesség titkait. Őáltala ismerjük meg egyre jobban az Urat. Nagyszerű dolgokat ír Pál, csak nem mindig jelenik ez meg a mi életünkben. Úgy tekinthetünk magunkra, mint akik az Isten erejébe vetett hit által feltámadtunk a halálból. Aki Krisztusban hisz, és élő kapcsolata van Vele, az már nem halott, hanem élő. Krisztus nélkül halottak vagyunk. De Ővele élhetünk feltámadottként, új életben. Feltámadtunk a halálból, meg van bocsátva minden bűnünk.
Ha a gonosz támad, mutassunk rá: ki van fizetve az adóslevelünk. Szabadok vagyunk, mert az Úr Jézus mindent tökéletesen kifizetett a kereszten. Krisztus felszabadított egy új életre. Most már Ő vezet, Ő irányít, és nem a bűn. Az akadályok félre vannak téve. Lássuk meg, hogy a kő elvétetett a sír szájáról, így győztes életben haladhatunk előre. Mindig az Úrra tekintsünk.
Az Úr a fejedelemségeken, tehát a gonosz minden erején diadalmaskodott. Sátán le van fegyverezve. Ezért állhatunk neki ellent, és elfut tőlünk. Viszont nekünk van fegyverünk, a legjobb és leghatásosabb eszköz, a Szentírás. Ezt adta az Úr a kezünkbe, és a hittel karöltve ellen tudunk állni, és győzhetünk, amint Dávid is győzött Góliát felett.


Erős vár a mi Istenünk

1. Erős vár a mi Istenünk, Jó fegyverünk és pajzsunk, :/: Ha ő velünk, ki ellenünk? Az Úr
a mi oltalmunk. Az ős ellenség Most is üldöz még, Nagy a serege, Csalárdság fegyvere;
Nincs ilyen több a földön.

2. Erőnk magában mit sem ér, Mi csakhamar elesnénk; :/: De küzd értünk a hős vezér,
Kit Isten rendelt mellénk. Kérdezed: ki az? Jézus Krisztus az, Isten szent Fia, Az ég és
föld Ura, Ő a mi diadalmunk.

3. E világ minden ördöge Ha elnyelni akarna, :/: Minket meg nem rémítene, Mirajtunk
nincs hatalma. E világ ura Gyúljon bosszúra: Nincs ereje már, Reá ítélet vár: Az Ige por-
ba dönti.

4. Az Ige kőszálként megáll, Megszégyenül, ki bántja; :/: Velünk az Úr táborba száll,
Szent Lelkét ránk bocsátja. Kincset, életet, Hitvest, gyermeket Mind elvehetik, Mit ér ez
őnekik? Miénk a menny örökre.

Isten áldásával.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése