2019. november 27., szerda

Békesség az Úrban


H
a figyelmesen olvassuk ezt a könyvet, láthatjuk, hogy a leírtak nagy részét közvetlenül Isten mondta el a prófétának (Hós 3,1-5). Ő beszél, nem fordul el némán tőlünk. Megvallja az Úr, hogy szereti Izráel fiait. Ha eddig nem vették volna észre, most ki is mondja. Mert ki is kell mondai, meg kell vallanunk Urunknak, hogy szeretjük Őt. Pétert is megkérdezte az Úr, szeretsz-e engem. Szeretem-e Őt? És ha még nem tudok erre a kérdésre válaszolni, az Úr megelőz, és elmondja: Szeretlek. Nemcsak mondja ezt, hanem meg is bizonyította. Szeretetből lett emberré, és jött el közénk, és hív a Vele való élő kapcsolatra. 
Szeret az Úr, azért nincs még végünk, mondja majd Jeremiás is, ennek ellenére mégis házasságtörő lett Izráel. Mégis hűtlen az ember az Úrhoz, pedig Ő mindent megtett értünk. Isten felől rendben vannak a dolgok, de mi legtöbbször Őt hibáztatjuk, mert mindig a másik a hibás. Pedig a baj nálunk van. Csábít a világ. Szívünk pedig, ha nem született újjá, enged a csábításnak. Izráelt is a környező népek szokásai csábították. Hogy vonz ma is a világ. Mindent megtesz, hogy az ő kínálatát vegyük észre. Vonzanak a reklámok, és megyünk. Megyünk akkor is, ha kielégítetlen marad a szívünk. Mert amit keresünk, amire a lelkünk vágyakozik, azt ez a világ képtelen megadni. Rossz helyen keressük, ezért marad minden a régiben, vagy még rosszabb lesz az állapotunk. 
A próféta ismét jelképes tettet hajt végre. Üzenete van ennek a kapcsolatnak is. Megmutatja Isten hűségét. Szereti a hűtlen népet is. Megvásárolja magának, és pont ez történt. Megvásárolt az Úr Jézus vére által a kereszten. Nem ezüstöt, aranyat, hanem a Fiú életét fizette értünk. Kell-e ennél több? Nem indul-e meg a szívünk viszontszeretetre? Isten azt ígéri: „veled maradok”, és ez örömteli, ez biztonságot nyújt. Jó tudnom, Ő velem marad, nincs távol tőlem. Ha én nem járkálok mások után, nem hagyom el Őt, Ő nem hagy el sosem.
Nagyszerű jövőképet mutat az ige: azután megtérnek, és keresik Istenüket, az Urat. De mikor lesz ez? Nincs időpont, és ez azt üzeni, bízzunk és várjuk az Úr munkáját. Bízzunk, hogy azok, akik még nem ismerik az Urat, majd elkezdik keresni Őt. Lehet, hogy hosszú idő eltelik addig. Majd ha csalódnak a bálványokban, akkor elkezdenek kiáltani. Izráelt mindig a nyomorúság, az idegen népek elnyomása késztette kiáltásra. Amikor a bűn ránk teszi a kezét, amikor az élet terhei nehézzé válnak, zörget egy súlyos betegség, vagy egy tragédia toppan be, elkezdjük keresni az Urat. Ilyen esetekben átéljük, hogy senki nem segít, csak egyedül az Úr. Ő képes bekötözni sebeinket és újjáformálni életünket. Ő hív és vár ma is. Azt akarja, hogy már most keressük Őt. Folyamodjunk jóságához, és ne várjuk meg, amíg minden összeomlik. Ő egy új és teljes életre hív. Az Úr Jézussal bővelkedő élet lehetősége tárul fel előttünk. Mehetünk ma is Vele. Igéje hív, áldása vár, tárd ki a szíved, tárd ki hát!
Pál rámutat arra, hogy nem mindenki élete követésre méltó, sőt, ne is figyeljenek másra, csak arra, amit ő mondott és ahogyan élt (2Thessz 3,6-18). Mert Pál apostol be is mutatta, mit jelent Krisztuskövetőnek lenni. Az élete felmutatott egy új irányt. Jézust követni azt jelenti, hogy életvitelünk, a magatartásunk is Hozzá igazodik. Az apostol élete példaértékű volt. Vajon milyen az én életem? Én is példa vagyok mások számára? Jézus élete lesz nyilvánvalóvá általam? Ma sok rossz bizonyságtételt látunk, vannak, akik rendetlenül, tehát nem az Úr igéje szerint élnek, és ez rossz bizonyságtétel. 
A rendetlenül élő is testvér, a mi életünk lehet bizonyságtétel a számára. Sőt, az a feladatunk, hogy az életünk az Úrhoz vonzza őket. Az ige az, ami világosságot ad. Megmutatja, mi a hiba, a Szentlélek pedig képessé tesz a javításra. Az a csodálatos, hogy Urunk ad lehetőséget a javításra. A hiba lehetősége fennáll, de azt ki lehet javítani. Az idősebb fiú megharagudott hazatérő öccsére, de az atya kiment utána, beszélt vele. A probléma nem az volt, hogy nem fogadta a fiút, hanem miután az atya beszélt vele, továbbra sem ment be a házba. Nem változtatta meg a véleményét. Az a gond, amikor az ige rámutat bűneinkre, megmutatja, mit rontottunk el, de nem változtatunk. Nem fordulunk ismét oda Hozzá, és nem hallgatunk az igére, ez a probléma.
Pál az Úr Jézust a békesség Urának nevezi. Igen, Ő békességet hozott. Ami azt jelenti: megbékülést Istennel. Lehetővé tette, hogy a bűnös ember megbékélhessen az Atyával.  Aki vágyakozik erre, az kegyelemből elnyerheti. Ha letesszük bűneinket, Ő megbocsát, békességet ad, és ez kihat egész életünkre és kapcsolatainkra. Aki kapcsolatban van Vele, az minden helyzetben átéli a békességet. Ha Ő mellettem van, nem félek. Békesség van a szívemben, mert tudom, hogy Ő nagyobb minden problémámnál és ellenségemnél. A Tőle való békesség azt üzeni, hogy amit teszek, az Tőle van. Ha az Úr útján járok, és cselekedeteim összhangban vannak az igével, békességem lesz. Ne nyugtalankodjék a ti szívetek, higgyetek Istenben, és higgyetek énbennem. Aki hiszi, hogy az Úr kezében van az élete, az nem nyugtalankodik. Mert a kisgyermek, akiről szülei gondoskodnak, miért is nyugtalankodna? A kisgyermek nem ismeri a nyugtalanságot, mert ismeri szüleit, és bízik bennük. Aki ismeri az Urat, és bízik Benne, az nem nyugtalankodik a holnap felől sem.


A BIBLIÁT HA FELNYITOD

1.  
A Bibliát ha felnyitod,
Mily nagy csodát mutat neked!
Megnyílik benne fenn az ég
S itt lenn a szíved és szemed.
Urunk szava, te égi fény,
Ragyogj a nagyvilágon át,
Míg üdvözül ezernyi nép,
S nap űzi szét az éjszakát!

2.  
E drága könyv tükör neked,
Megláthatod te szívedet;
Oly szennyes az s oly elveszett,
De Jézus által új lehet!
Urunk szava, te égi fény,
Ragyogj a nagyvilágon át,
Míg üdvözül ezernyi nép,
S nap űzi szét az éjszakát!

3.  
Az Úr szerelme benne szól,
És zengve zúg Atyánk szava,
Az elveszettnek így mutat
Napfényes utakat haza.
Urunk szava, te égi fény,
Ragyogj a nagyvilágon át,
Míg üdvözül ezernyi nép,
S nap űzi szét az éjszakát!

4.  
Elmondja a kereszthalál
S feltámadás örömhírét,
Mint vitte végbe Jézusunk,
Mit kezdettől Atyánk ígért.
Urunk szava, te égi fény,
Ragyogj a nagyvilágon át,
Míg üdvözül ezernyi nép,
S nap űzi szét az éjszakát!


5.  
Új élet magva szent Igénk,
S e pusztán át a manna is,
A lábunknak szövétneke,
Amíg utunk hazánkba visz.
Urunk szava, te égi fény,
Ragyogj a nagyvilágon át,
Míg üdvözül ezernyi nép,
S nap űzi szét az éjszakát!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése