2019. november 14., csütörtök

Öröm


D
ániel egy eseménysort látott álmában. Hömpölyög a történelem előre (Dán 7,15-28). Birodalmak emelkednek fel és süllyednek le. Rengeteg pusztítást végez a gonosz. Ebben a viharban egyetlen változatlan a Magasságos és az Ő országa. Minden változik, az embert hajtja a kígyó sziszegése, olyanok lesztek, mint az Isten. Azonban bármilyen félelmetes legyen is világ, történjenek katasztrófák, tragédiák, hulljon sok könny, Isten országa jelen van. A végső győzelem az Övé. Látja Dániel az ég felhőin eljönni az Emberfiát! A remény az Emberfia. Mi már tudhatjuk, és ebből fakad minden örömünk, hogy eljött. Eljött az Úr Jézus Krisztus, hogy kimentsen a jelenvaló gonosz világból. Az Atya országába visz át hit által. Sokféle esemény vesz minket körül, ezek közül némelyek félelmetesek, és személyesen is érintenek. Azonban mindig felfelé figyeljünk, mert a felhőkön túl megláthatjuk az Érkező Urat. Mert Ő ma is érkezik mindenkihez, aki segítségül hívja Őt. Ne indulj el úgy, hogy nem hívod az életedbe, és nem bízod Rá a mai napodat. 
Ez az Emberfia el fog jönni a felhőkön valóságosan, és győzelmet arat a gonosz fölött. Jó, hogy várhatjuk Őt. Nem a gonoszé a főszerep, az utolsó szó, hanem az Úré.
Dániel megrendült, amikor végigpörgött benne az álom, és látta a különféle vadállatokat. Nem igazán biztató, hogy minden birodalmi formáció vadállat alakban jelent meg. Ez jelzi, hogy az ember magától nem változik. Ugyanaz az indulat vezérli évszázadok múlva is. Változás egyedül Istentől jön. Ott lesz más az élet, ahol beengedik az Urat a szívükbe. Tőle, felülről jön az igazi átalakulás. Isten Szentlelke tesz más emberré, és Ő, mint Isten gyermekeit vezérelni is fog. Ő vezet, hogy el ne tévedjünk, és le ne térjünk a keskeny útról. Ő tárja fel előttünk Isten akaratát. Aki figyel az igére, és kéri a Lelket, az megértheti, mit akar Isten. Ezt az akaratot követve haladhatunk jól. Akit Isten vezérel, az boldog, és élete minden területe áldott lesz.
Dániel nem ért mindent azonnal, de felvilágosítást kér. Meg akarja érteni az álmot, és ezért segítséget kér. Ő, aki annyi nagy álmot megfejtett, most nem boldogul a saját álmával. Azonban nem teszi félre, nem mondja, csak álom az egész, nem kell vele törődni. És nem marad meg a felszínes értelmezésénél, hanem az illetékes fórumtól, Isten mennyei világának szolgáitól kér fölvilágosítást. Nem baj, ha nem értünk mindent, ha akad értelmezési problémánk, amikor az igét olvassuk. Menjünk oda Urunkhoz, kérdezzük meg Őt. Úgy is mondhatnám, kutassuk tovább az Írásokat, mert azok az Úrról tesznek bizonyságot. És amit ma nem értek, azt a maga idejében kijelenti az Úr.
Azt is látja Dániel, hogy olyan birodalom és olyan vezető is támad, aki Isten népe ellen szól és tesz. A világ fékező erőt lát Isten gyermekiben. Mert amíg az evangélium jelen van, addig nem áraszthat el mindent a sötétség. Nem lehet féktelenül tombolni, mert Isten népe világosság. Rámutat a bűnre, és megmutatja a megoldást is. Ez nem más, mint az igaz Világosság, Jézus. Ő az életünk megoldása. Lehet ma is az Ő fényéből élni. Lehet Hozzá igazodni. Azonban Isten népét, az egyházat nem lehet eltávolítani. Lehet üldözni, nyomorgatni, de elpusztítani nem. Isten általa ad reménységet a reménytelenné vált emberek számára. Isten gyermekei forrás a kiszáradt szívek számára. Mert szükség van friss forrásvízre. Az állott víz nem jó. Azért tartja meg az Úr az övéit, hogy rajtuk keresztül az éltető forráshoz sokan eljussanak.
Az Úr Jézus, amikor eljött, begyógyította azokat a sebeket, amit a fenevad okozott. A bűn által mart sebek, a betegségek mind eltávoztak az Ő szavára. Jöjjünk Hozzá, hogy gyógyuljon az életünk. Urunk nyomában élet fakadt. Bármerre járt, a bűnös és beteg emberek sokasága tapasztalta meg a helyreállást. Élték át, hogy Jézussal minőségileg másabb életet élhetnek. Valami új kezdődött el bennük, és ezt az újat megélték mások felé is. Jézusban az erőtlen emberek erőt nyertek a bizonyságtételre, a szolgálatra. Ő ma is végzi ezt az életátalakítást. Azt akarja, hogy általunk országának ereje szembeszálljon a gonosz munkájával. Isten országa az erő és a békesség helye.
A Krisztusban való hit csodálatosan összeköti az Úr tanítványait (1Thessz 2,17-20). Távolságok elválaszthatnak egymástól minket, de szívünkben összetartozunk. Imádság és igeolvasás által áthidalhatjuk a távolságot. Isten Szentlelke megelőzte a modern technika korát, és amit ma tapasztalunk, hogy nagy távolság ellenére is lehetséges a kapcsolattartás, a kommunikáció, az már az Úrban való hit által régen megadatott Isten gyermekeinek. Pálnak nem volt mobilja, de szívében mégsem szakadt el a gyülekezetektől. Az ima összekötötte őt velük. Élünk-e ezzel a csodálatos lehetőséggel? Tapasztaljuk-e az imádság erejét a mindennapokban? Isten nincs tőlünk távol, imádság által kapcsolatba kerülhetünk Vele. És ima által Elé vihetjük testvéreinket, szeretteinket, azokat, akikért aggódunk. Az imádság beindítja Isten hatalmát. Elég elmondani Neki a dolgokat, és Ő cselekszik. Be tud avatkozni a dolgok menetébe, ott, ahol nekünk nincs lehetőségünk a cselekvésre. Ő valóban Mindenható.
Pál rámutat arra is, hogy a sátán mindent megtesz azért, hogy az evangélium terjedését, a gyülekezetek növekedését megakadályozza. Ne ijedjünk meg, ha ezt tapasztaljuk, mert ez jelzi, hogy az evangélium veszélyes a gonosz számára. Isten ez által végzi munkáját. Szól az ige, bekerül a jó hír a szívekbe, és mint a vetőmag, elkezd dolgozni, és amikor eljön az idő ki fog kelni, felnövekszik, és életté válik. A vetést nem mindig tudja sátán megakadályozni, de azt már igen, hogy gondozzuk is a vetést. Hányszor gördít elénk akadályt, de ilyenkor is szabad az Úrhoz fordulnunk, adjon erőt legyőzni ezt. Mert megtörténik, hogy az akadály csak saját kényelmünk. Nem akarunk mozdulni, vagy nem akarjuk átrendezni az életünket, kapcsolatainkat. Hamis békesség kedvéért inkább az igét hanyagoljuk el.
Pál azonban Jézusra néz. Várja Őt, tudja, hogy el fog jönni. És ez a váradalom helyretesz minket is. Hiszen mivel várja Pál az Urat? Mivel akarja Őt megörvendeztetni? Hatalmas katedrálisokkal? Tömött stadionokkal? Műsorokkal? Nem! Élő, újjászületett emberek közösségével. Jézusnak a megmentett életek tetszenek.  Az Ő öröme az egyetlen megérő bűnös látványa. A mennyben is az egyetlen megtérőn van nagy öröm. Miért? Mert mindennél nagyobb érték az ember. Az épületek elmúlnak, de a megmentett lelkek örökre megmaradnak. Urunk erősítsen a hitben, a lélekmentés szolgálatában, és őrizzen meg minket az értékvesztéstől.


SZÍVEMBEN ÖRÖM DALOL

Szívemben öröm dalol, öröm dalol az én szívemben,
Az én szívemben, az én szívem
Szívemben öröm dalol, öröm dalol az én szívemben,
Az én szívemben, Jézust dicsérem.

Refr:
Boldog a szívem, velem van a menny,
Az Õ kegyelme oly boldogító.
Boldog a szívem, velem van a menny,
Az Õ kegyelme oly boldogító.

Szívemben hála, hála.
Szívemben béke, béke.
Szeretet van, szeretet van.
Nyugalom van, nyugalom van.
Jézus Krisztus, Jézus Krisztus.

Isten áldásával.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése