2019. november 11., hétfő

Ima


M
egy a lakoma a király udvarában, amibe Isten beleszól, Dániel jelenléte nélkül is (Dán 5,8-6,18). Mert Isten tud jelezni, nincs Ő ránk szorulva. Vannak ránk nézve veszélyes helyek, ahol nem kell ott lennünk, mert könnyen eleshetünk. Dániel nemet mond a királynak, mert ehhez ő nem asszisztál. Milyen jó, hogy nemet mond, mert így nem kell ott lennie, amikor gyalázzák az Urat. Meg kell tanulni felismerni, hol kell jelen lenni, és hol nem. Ahol a nem hívők mulatoznak, nem biztos, hogy ott kell lennünk, mert ital hatása közben sok minden előjön az emberekből. Dániel tisztán megőrizte magát a világtól. És mi? Minden meghívásnak eleget teszünk, mert nem lehet elutasítani a másikat, vagy inkább az Úrra hallgatok?
Amikor a pogány álomfejtők, varázslók, jósok csődöt mondanak, hívják Dánielt. Most látjuk, milyen közeg vette körül a királyt, itt nincs helye Isten gyermekének. Azt is látni kell, hogy ezek az okkult, pogány mesterek mennyire nem értenek az élet dolgaihoz. Tehetetlennek bizonyulnak fontos kérdésekben. Ezért nem mindegy, kihez fordulunk. Ne az okkult személyeket, a világ embereit hívjuk segítségül, hanem Urunkat. Ne csak akkor menjünk, amikor minden egyéb próbálkozás kudarcot vall. Menjünk Hozzá azonnal. Keressük mindjárt az Urat, kérdezzük Őt!
Bélsaccar király már hallott Istenről, tudott nagy dolgairól az apja életéből. De ez nem késztette alázatra, nem kereste az Urat, és nem adta Neki szívét. Ezért ítéltetik meg. Mert akinek sokat adtak, attól többet kérnek számon. Vannak alapinformációink. Ha többet nem tudunk, de azt igen, amit karácsony üzen. Isten elküldte a Fiát, Üdvözítő született nekünk, akire mindenkinek szüksége van. Vajon komolyan veszem én ezt? Hátat fordítok eddigi bűnös életemnek? Odaadom Neki a régi, bűnös természetemet, és elfogadom a kegyelmet? Látom, hogy Isten előtt csak Jézus által lehetek kedves?
A király élete könnyűnek találtatott. Pedig nagy hatalommal rendelkezett, kiépítette az országot, de Jézus nélkül mindenki élete híjával van. A mérlegen csak a kegyelem számít. Jézus bocsánata hozza egyensúlyba az életünket, rendezi múltunkat. Saját erőlködéseink nem oldják meg a problémát, csak az, ha bűnbánattal Jézushoz jövünk, és kegyelemből élünk.
Dániel élete sem könnyű az idegen birodalomban. Mindig jönnek próbák, de ő ezeket kiállja. Miért nem bukik el? Mert fiatalon elhatározta, hogy nem igazodik senkihez, nem a pogány elvárásoknak akar megfelelni, hanem mindvégig Istennek engedelmeskedik. Nagy viharokban, életveszélyes helyzetekben is megtapasztalta az Úr hűségét és segítségét. Mert körülöttünk változhat a világ, de Isten hűsége változatlan.
Dániel az ellenséges közegben is ragaszkodik hitéhez, imádságos rendjéhez. Nem igazodik törvényekhez, és nem lapul meg élete védelmében. Továbbra is imádkozik, ráadásul nyitott ablak mellett. Ne idegen hangokra vagy ellenségeskedésre figyeljünk, hanem az Úrra. Ne ahhoz szabjuk hitünk gyakorlását, mit szólnak mások hozzá. Az imádságnak lételemnek kell lennie. Dániel számára az volt. Nem csak addig gyakorolta, amíg veszélytelen volt, hanem akkor is, amikor kijött a király rendelete.
Dárius azt kéri, hogy Dánielt szabadítsa meg az Istene, akit mindenkor tisztel. Nem változtatta meg gyakorlatát a próféta, amikor veszélybe került. Vállalta Istent az oroszlánok vermében is. Isten csodáit akkor tapasztaljuk, ha vállaljuk Őt veszélyek közepette is. Dániel vállalta, és megtapasztalja az Úr hatalmát. Isten nagyobb az éhes oroszlánoknál is. Ne félj, csak nézz Rá. Az ordító oroszlánnál is hatalmasabb Ő. Ne ijedj meg ordításától, mert csak a hangja nagy, erejét megtörte a júdabeli győztes oroszlán.
A legnagyobb fegyver és erőforrás az imádság a tanítvány számára (Kol 4,2-18). Erre mutat rá Pál apostol. A maguk helyén, változatlan körülményeikben imádkozzanak. Ne csak néha, hanem szüntelen. Legyenek állhatatosak, vagyis soha ne hagyják abba az imádkozást, mert az mindig összeköt Istennel. Az ima erősíti meg Isten jelenlétét. Lehetünk a magunk csendességében, vagy ülhetünk járműben, fáradozhatunk a munkahelyen, Ő ott van velünk. Az imádság a forró vonal, amin keresztül kapcsolatban lehetek Urammal, hallhatom hangját, megerősít, amikor elcsüggedek.
Az egymásért való imádság is lényeges, imádkozni a tanítványtársainkért, hogy az Úr nyissa meg az ige ajtaját előttük. Amiért imádkozunk, az fontos a számunkra, ezzel jelezzük Isten felé: igen, nekem lényeges, hogy minél többen hallják az igét.
Hol nyíljon az ajtó? A börtönben, ott, ahol jelenleg Pál tartózkodik. Az ima nagy lehetőség a jelenlegi helyzet megváltoztatására. Pál nem azt kéri, hogy szabadulásáért imádkozzanak, mert itt nem tud szolgálni. Nem más helyre akar menni, hanem ott akar helytállni. Hiszi, hogy Isten meg tudja változtatni a közeget. Amelyik ma még érzéketlen az igére, az holnap megnyílhat az evangélium előtt. De kérjük ezt? Vagy menekülni akarunk az érdektelenség elől?  Azonban csakis az Úr nyithatja meg a szíveket. Máshol is lesz érdektelenség. Máshol is fogunk csalódni, ha nem Tőle várjuk a változást.
Áron is megvegyétek az alkalmat. Nyafogás helyett keressük az alkalmat, akkor is, ha kerül valamibe. Fizesd meg az igehallgatás árát. Mi az ár? Lemondok kényelmemről, vagy épp egy szórakozásról, és inkább az igét, a gyülekezetet választom. Sok mindenért fizetünk, időnként haszontalan dolgokra is költünk, az Úr közelsége, igéjének hallgatása mindent megér. Benne van az is, vállaljuk az árát a másik felé való szolgálatnak is. Vegyük meg a kedvező alkalmakat. Amikor valaki hozzánk fordul, ne legyen semmi fontosabb, mint a másik felé való szolgálat.
Arkhipposznak is szól az üzenet, aki Filemon fia: sok egyéb gondja, elfoglaltsága mellett legyen gondja szolgálatának a betöltésére. Ne a szolgálat legyen az utolsó. Ne az Úr Krisztus kerüljön a sor végére, hanem Ő legyen az első. Könnyen elfeledkezünk az igéről a sok gondunk közepette. Ma volt-e már a kezedben az Úr igéje? Hallgattad-e, mit mond neked? Tedd a Bibliát a sor elejére, az első helyre, akkor kiegyensúlyozott lesz a napod. Erőt kapsz az Úrtól, mert igéje által adja erejét.


Istennel járni, lakozni

Istennel járni, lakozni, Szent élettel illatozni,
Igaz hitben nem habozni: Jézus Krisztus,
taníts, Taníts imádkozni!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése