2013. augusztus 23., péntek

Életre kelt kövek

A
zt látjuk mai Igénkben, hogy csak hozzá kellett fogni az újjáépítéshez, és az szépen haladt előre (Neh 3,33-38). Haladt, mert az Úr megáldotta a munkát. Nagyszerű látni, hogy egy ember hitének és tenni akarásának milyen hatása van. Amit hosszú évekig nem vettek észre, amit megszoktak és jó volt romosan is, annak most önszántukból nekifogtak. Rádöbbentek, hogy nem kell a gonosz propagandájára hallgatni, és nem jó, ha romosak a falak, használhatatlanok a kapuk.  Bár mi is rádöbbennénk, hogy szükségünk van kapura és falra, ami a világ hatásától megvéd. Fogjunk hozzá az építéshez az Úr ereje által.
Nehémiás saját tapasztalatként veti papírra az ellenség reakcióját. Mindebből látszik, hogy ő is aktív részese a munkálatoknak, nem csupán irányítja a munkát, hanem maga is kiveszi a részét belőle. Szanballatot bosszantja, ami történik, úgy gondolta, hogy örökre megbénították az Úr gyermekeit. Azt hirdették, a zsidóktól már nem kell félni, fullánkjuk el van távolítva, azonban az Úrnak van hatalma arra, hogy felrázza övéit, és cselekvésre ösztönözze. Kérjük Urunkat, minket is rázzon fel Szentlelke által, hogy végre ébredjünk, mozduljunk és éljük a jó hírt. Az ellenséget azzal tudjuk felbosszantani, ha igyekszünk mindent megtenni az emberek lelki felrázásáért, a közömbösségből való kimozdításért. A gonosznak nem tetszik, amikor rádöbbenünk arra, hogy nem jó úgy minden, ahogy van, hogy nem kell beletörődni a helyzetbe, hanem lehet változtatni. Isten segítségével lehet újrakezdeni, lehet a gonosz ellen harcolni. Tulajdonképpen azért is vagyunk ebben a világban, hogy jelenlétünkkel, az Úrnak való engedelmességünkkel bosszantsuk a sátánt. Az élő, cselekvő közösség nagy bosszúságot okoz neki, mert ő azt akarja, hogy néma és béna legyen Isten népe.
Szanballat gúnyolódik, mert nem tudja, hogy Istennek van hatalma újjáépíteni a romokat. A kövek is életre kelhetnek, kövekből is támaszthat az Úr fiakat Ábrahámnak. A kövek életre kelnek, Isten Lelkének munkája által. Vagyis van reménység, soha nem szabad feladni, mert még a kövek helyén is lehet élet. A Szentírásnak pont ez a nagyszerű üzenete, hogy a teljesen lepusztult életből is lehet még virágzó élet. Bibliával a kezünkben soha nem mondhatjuk, hogy nincs tovább, hogy nem lehet itt már tenni semmit. Mit kell tenni? Felébredni, megmozdulni a kényelemből, a lustaságból, mert legtöbbször nem az a baj, hogy már nem lehet változtatni, hanem az, hogy nem akarunk változtatni. Már eljutottunk a minden mindegy hangulatig, de még innen is van visszaút. A harmincnyolc éve béna ember ott a Betesda partján már feladta, már nem akart semmit, és akkor megállt mellette Jézus, és meggyógyult, újra járt és élt, és dicsérte az Urat. Ha Ő megjelenik, minden megváltozik.
Nehémiás az Úr elé tárja a gúnyolódást, kéri, hogy Ő hallja meg, amit mondanak rájuk. Tehát nem áll le velük szópárbajra, hanem végzi tovább a munkát. Tovább építettek, mégpedig nagy kedvvel. Az idegen hangok nem vették el a kedvüket és a lelkesedésüket, hanem dolgoztak tovább örömmel és hálával. A gonosz pont azt akarta, hogy álljanak le vitázni velük, hogy a provokációra válaszoljanak, mert akkor le fog állni a munka. Bizony, ez a trükk gyakran bejön velünk szemben, mert amikor ránk beszélnek, rágalmaznak, vádolnak, azonnal kibillenünk békességünkből, és elkezdjük magunkat védeni. És amíg a magunk védelmére figyelünk, abbamarad a szolgálat. Folytassuk mi is vidáman, amit ránk bízott Urunk, és ne engedjünk a kísértőnek.
Tamás a feltámadás napján nem volt együtt a többi tanítvánnyal (Jn 20,24-31). Nem tudjuk, miért nem volt jelen. Annyira félt, hogy nem merte felkeresni azt a helyet, ahol gyülekeztek? Vagy annyira csalódott, hogy nem akart tovább tanítvány lenni? De mivel nem volt jelen, lemaradt az Úrral való találkozásról. Ez azt jelentette számára, hogy továbbra is bizonytalanságban maradt. Jó rendszeresen jelen lenni az alkalmakon, olvasni az igét, mert az Úr ezek által jelenti ki magát, növeli hitünket és ad bizonyosságot számunkra.
Azonban egy idő után felkereste a többieket, de amikor bizonyságot tettek számára, ő nem hitte el.  Húsvéttól kezdve a személyes bizonyságtételnek fontos szerepe van. Az evangélium terjedése az ilyen vallomásokra épül, valaki elmondja azt, amit az Úr cselekedett az életében, a hallgató pedig komolyan veszi, és hittel ő is Jézushoz fordul.
Az Úr Jézus ismét megjelenik, mert számára Tamás, a kételkedő is fontos.  Az Úr számára te is fontos vagy. Téged is keres, számodra is megerősíti, hogy Ő él. Tamás, amikor látja és hallja Jézust, nem igényli a sebek tapintását, már hisz. Ez a hit tartalommal teljes, ez nem formalitás, most már számára valóban Úr és Isten Jézus. Mégpedig az ő személyes Ura. Azért keres az Úr, mert személyes Ura akar lenni az életünknek.  Ne légy hitetlen, hanem hívő, vagyis higgy az Igének, higgy az Úr szavának, ne várj külön bizonyítékot, hanem fogadd el, amit mond.
A cél: hinni, hogy Jézus a Krisztus, az Isten Fia - ez a hit ad életet. Nem elég hinni Istenben, hanem fel kell ismerni, hogy a názáreti Jézus az Isten Fia, a Megváltó, aki által van bocsánat bűneimre. Ő általa mehetek az Atyához és van örök életem. Nála nélkül nincs élet, nincs kegyelem.
Most úgy köszöntötte a tanítványokat, hogy: békesség nektek! Ezzel utal rá, hogy a békességre szükségünk van, és lehetséges is abban a közegben, amiben vagyunk, békességben élni. Jézus békessége minden élethelyzetben elérhető.



Meghódol lelkem tenéked, nagy Felség


1. Meghódol lelkem tenéked, nagy Felség, Szentháromságban ki vagy egy Istenség. Csak téged illet minden tisztesség, Mert téged ural az egész föld s ég.
2. Imád a nagy ég ő teljességével, Mondván: szent, szent, szent az Úr felségével! Teljes a föld s ég dicsőségével, Seregek Ura erősségével!
3. Imád a földnek kiterjedt nagysága, Mind e világnak nagy hatalmassága; A sok népeknek minden országa, Roppant táborok sűrű sokasága.
4. Imád téged a napnak fényessége, Az éjszakának titkos setétsége; Imád a holdnak ő teljessége: A csillagoknak szép ékessége.
5. Imád a tenger s a vizek folyása, A sok hegyeknek magas fennállása; Minden szeleknek széjjeloszlása S a madaraknak ékes szólása.
6. Imádlak én is téged, Teremtőmet, Gondviselőmet és Idvezítőmet, Megszentelőmet s erősítőmet: Én Istenemet, egy Segítőmet.
7. Imádlak téged, Urát kezdetemnek, Urát végemnek s egész életemnek, Fő szerző okát a természetnek, Halálnak Urát és kegyelemnek.
8.      Imádlak téged, egyedül Uramat, Nem vetem másban én bizodalmamat; Mikor imádlak, halld meg én szómat, Írd be könyvedbe hódolásomat.



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése