2013. augusztus 25., vasárnap

Nézz előre!

Ó
riási erő rejlik az Úr tetteire való emlékezésben, ezt látjuk Izráel népe életében (Neh 4,9-17). A régi történetek megelevenedtek, erőt, bátorságot, hitet adtak számukra. Ha elolvassuk Dávid Góliát feletti győzelmét, amikor megtorpanva állunk egy problémával szemben, megbátorodunk, hisz látjuk, hogy az Úr nevében való bizalom cselekvésre ösztönzi az Urat.  Dávid is az Urat látta hatalmasnak, mellette eltörpült Góliát - jó, ha mi is így látjuk óriássá növekedett kis dolgainkat. Bizony, nagyon könnyen elveszítjük realitásunkat, és túlértékeljük a problémát és önmagunkat. Azonban ha Isten elé visszük az adott helyzetet, minden a helyére kerül. Isten jelenléte mellett minden eltörpül.
Mivel imádságos szívvel végezték munkájukat, megtudták az ellenség tervét, ami a meglepetésre épült. Úgy gondolták, lerohanják Isten népét, és így megfélemlítik és sakkban tartják őket. Nehémiás azonban imádságra és fegyveres ellenállásra bátorította övéit. Az emberek imádkoztak és fegyveres őrséget szerveztek, így azután odalett a meglepetés, harcra készen várták Szanballatékat. Amikor megtanulunk bízni az Úrban, az kihat a környezetünkre is. Észre fogják venni Isten jelenlétét, mert az élő, valóságos hitnek kisugárzása van. Amikor Mózes lejött a Hóreb hegyéről, sugárzott az arca, Isten jelenlétében feltöltődött, és ez meglátszott akkor is, amikor visszatért a táborba. Ha a személyes csendességünkben, az Istentiszteleten jelen van az Úr, és mi ebbe a jelenlétbe egész szívvel belehelyezkedünk, ilyen töltéssel mehetünk tovább.
Nehémiás felosztotta a rendelkezésére álló embereket. A fele dolgozott, a másik fele pedig őrködött. Nehémiás azonban nagyon jól tudta, hogy az egész vállalkozás sikere nem rajtuk múlik, hanem Isten az, Aki harcol értük. A falakon csupán egy maroknyi nép volt, azok is szétszórva, egymástól távol, ha az ellenség rajtuk üt, ki kell segíteniük egymást. Ahhoz azonban tudni kell, ha a fal távolabbi részén segítségre van szükség. Nehémiás a kürtös segítségével oldotta meg ezt a problémát. Ha valahová összpontosítani kellett az erőket, megszólalt a kürt.  Nem volt ez könnyű, rengeteg fáradságba került, de az Úrért végezték a munkát. Ráadásul tudták, hogy vészhelyzetben számíthatnak egymásra. Sokat jelent ma is, ha Isten gyermekei számíthatnak egymásra, ha ki tudják segíteni egymást. Az is szükséges, hogy megtanuljunk őszintén beszélni a problémáinkról is, merjünk segítséget kérni a másik tanítványtól, a másik gyülekezettől.
A kudarcot elismerő tanítványi közösség hallgat a tanácsra, és oda vetik ki a hálót, ahova a parton álló mondta (Jn 21,7-14). Még nem tudják, ki van a parton, de engedelmeskednek. A kudarccal teli éjszaka, az üres szív arra készteti őket, vegyék komolyan az idegen szavait. Amikor nem mennek a dolgok, amikor egyedül nem megy, fel kell ismerni, segítségre van szükség. Ezek az emberek elfogadták a segítséget, a tanácsot. Ennek következtében megtapasztalták a csodát, Jézus jelenlétét. Annyi halat fogtak, mint soha előtte. Rá kellett döbbenni, hogy a halfogás mögött az Úr áll. Az Ő szavára teltek meg a hálók. Mert Jézus szava életet eredményez, élettelen helyeken is.
A szeretett tanítvány eszmél a leghamarabb, a többiek el vannak foglalva a zsákmánnyal, de ő tudja, hogy az Úr az. Nem lehet senki más, szíve rezonál Jézus szívére. Kimondhatatlan öröm, amikor a szívünk felfogja az Úr jelenlétét, tudjuk, Ő van itt. Ha Ő itt van, minden más lényegtelenné válik, elmúlik a félelem, a tanácstalanság. Egy cél hajtja az embert, Jézussal lenni.
Péter azonnal beveti magát a vízbe, és úszik Jézus felé. Igen, tudja, őérte jelent meg az Úr. Ő kap új lehetőséget, és ezzel élni kell, van rendezni valója, és azt el kell intézni a Megváltóval. Pétert vonzza Jézus, és hajtja a bűne, a tagadása, vágyik a kegyelemre, a bűnbocsánatra. Vonz-e így magához az Úr? Vágyom-e így rendezni életemet, elhagyni bűneimet? Most, amikor az Úr szól, van erre lehetőség. Ő megáll életed partján, de neked kell „odaúszni” Hozzá.
A többi tanítvány hajón megy a partra, egyrészt, mert a halakat el kell rendezni, másrészt tudják, Péternek most erre van szüksége. Egyedül kell lennie az Úrral. Jó, amikor látjuk, hogy a másiknak szüksége van arra, hogy egyedül legyen Jézussal.
A sok hal ellenére nem szakadt szét a háló, a tanítványok pedig felismerték, hogy mindez jel, arról, hogy valóban az Úr az. Ő valóban feltámadt és él. Jézus meghívja őket reggelizni; csodálatos, az Úr együtt van tanítványaival, mindenki boldog, mindenki tudja, ki az, Akivel a tűz körül ülnek. Nincs már kételkedés, békétlenség, harag, tanácstalanság, mert velük van az Úr. Minden kétség, bizonytalanság az Úr jelenlétében múlik el. Ha leülünk Vele közösségbe, megtaláljuk önmagunkat is, véget ér a tanácstalanság, felismerjük, hol a helyünk, mi a feladatunk. Mivel ma vasárnap van, még intenzívebben hangzik Jézus hívása: gyertek! Induljunk meg e hívásra, menjünk Hozzá és töltsünk Vele minél több időt. Ha ezt megtesszük, másként indulunk az új hétnek, a feladatoknak. Akkor nem arra nézünk, ami elmúlt, ami már mögöttünk van, hanem azt fogjuk látni, ami ezután jön. A tanítványok is majd átélik a jövő gazdagságát. Az Úr szolgálatában sok örömöt találnak majd. Rengeteg áldás árad rajtuk keresztül, sok szív fogja majd velük együtt dicsérni az Urat.


Vágyol-e elhagyni bűneidet?

1.  
Vágyol-e elhagyni bűneidet?
Az Úr vérében van nagy erő.
Vágyol-e győzni a Sátán felett?
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

2.  
Ó, ha a büszkeség rabja vagy tán,
Jézus vérében van nagy erő!
Jöjj csak, hisz gyógyírt lelsz a Golgotán,
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

3.  
Érzed-e, hogy szíved oly salakos?
Jézus vérében van nagy erő!
Tisztátalan szívet tisztára mos,
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

4.  
Szolgálni vágyol-e Jézust talán?
Jézus vérében van nagy erő!
Csak neki zengeni nap nap után?
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése