2018. november 5., hétfő

Az Úrral sikerül


A
z idő még a pusztában is telik, lassan elérkezik a honfoglalás időszaka (4Móz 26,1-65).  Felnevelkedtek a vándorlás alatt születettek, és meghaltak azok, akik kijöttek Egyiptomból. Szomorú üzenete ez ennek a történetnek, azok nem látják meg, és nem mennek be a tejjel és mézzel folyó földre, akik kapták az ígéretet. Ígéretet kaptak, és mégsem örülhetnek a beteljesedésnek, de ennek nem Isten az oka. Nem Ő nem tartja meg szavát, hanem a nép volt hitetlen és engedetlen.  Nem hittek az Úr szavának. Emberi véleményre hallgattak Isten helyett. Vegyük komolyan az Úr szavát. Építsünk rá hittel, és erősítsük magunkat azzal a gondolattal, hogy az Úr, amit ígért, azt meg is teszi. Ami az embereknek lehetetlen, az az Istennek lehetséges. A csüggedés ellen az Úr szavának felidézése ad győzelmet. Ne engedjünk a negatív tanácsoknak, a belülről megszólaló negatívnak, lehúzó hangnak. Az Úr igéjét helyezzük első helyre, tekintsük az Úr szavát végső tekintélynek.
Ott áll a nép Moáb síkságán, Jerikóval szemben, Mózes és Eleázár ismét parancsot kap. Áron halála után sem marad Mózes magára, az Úr gondoskodik segítőről, Eleázárt állítja mellé. Ne félj, az Úr nem hagy magadra. Lehet, hogy az eddigi segítő elmarad, megváltozik a körülötted levők összetétele, de mindig lesz, akit melléd rendel az Úr. Nem egyedül kell hordozni a terheket, van segítő, és ez a segítő az Úr Jézus. Nemcsak mellénk áll, hanem átveszi a terheket, sőt, van olyan helyzet is, amikor terheiddel együtt hordoz a tenyerén. Emberi segítőket is rendel ki, néha akkor, amikor nem gondoljuk, és azt, akire nem számítunk. Amikor Barnabás és Márk elváltak Páltól, nem maradt magára, az Úr hozott elő új munkatársakat, testvéreket. Amikor azt gondolod, magad maradtál, Isten csodálatosan cselekszik, új embereket hoz elő, és továbbviszi a munkát.
Meg kell számlálni a hadköteles férfiakat. Ezzel kötelékbe rendezett formába is állítja őket. A rend mindig üzenet: stabilitás, megerősítés a káosszal szemben. Üzenet arról, hogy ezt a népet komolyan kell venni. Nem holmi szedett-vetett társaság, hanem hadra fogható, a hadviseléshez értő közösség. A rendezett embernek és gyülekezetnek ma is üzenete van, Isten népe erőtől duzzad, nem lehet megfélemlíteni. Ez a nép nem futamodik meg, hanem bátran szembefordul a gonosszal, és vállalja a küzdelmet. A rendezettség a Gazdáról, a Vezetőről is bizonyságot tesz. Milyen bizonyságot teszünk mi? Mennyire tud erőt és bátorságot sugározni Isten népe?
Ez a rendezettség üzenet önmaguk számára is. Meg tudjuk csinálni. Igen, az Úr népe vagyunk, Ő velünk van, és Vele képesek vagyunk birtokba venni a földet. Erre is szükség van, amikor az emberek a kiképzett seregre néznek, megbátorodnak, meg tudjuk csinálni, mert az Úr felkészített a harcra, a feladatra. Ott állnak Jerikóval szemben, és amikor magukra tekintenek, már nem bátortalanodnak el, mert látják, hogy van rend, fegyelem, és ezt Isten kezébe helyezik, és így hit által lesz győzelem. Nem mindegy, hogy amikor önmagunkra nézünk, mit üzenünk: nekünk ez nem megy, vagy azt: igenis, menni fog, mert Isten gyermeke vagyok. Az Úré vagyok, és Vele győzni fogok. Olyan könnyen elbizonytalanodunk, de ha ügyelünk magunk fegyelmezésére, ha önfegyelemben és az Úr vezetése alatt élünk, nem a csüggedés fog győzni.
A családi rendről beszél most az apostol, a krisztusi rendről (Ef 6,1-4). A Krisztuskövetés a családban is érezteti hatását. Másképp viszonyulnak a család tagjai egymáshoz, mint eddig. Nem uralkodás megy végbe, nem eszköz sem a szülő, sem a gyermekek. Ajándékok vagyunk, az Úr ajándékai egymás számára. Látjuk az ajándékot, az értéket a másikban? Gyakran a gyermekből és a szülőkből már csak egy adag probléma marad, amit valahogy meg kell oldani, amitől meg kell szabadulni.
Az Úr népe között azonban más a rend, és itt nagyon lényeges, hogy minden az Úrban történik. Vagyis mindenkinek az Úr Jézus Krisztus a Gazdája, Ő a tekintély, és Őreá nézve történnek dolgaink. Így tehát az a cél, hogy mindenki az Úrban legyen. Ez egy új életközeg, Pál apostol tesz róla bizonyságot. En Krisztó, tehát az Úrban, ez azt jelenti, hogy Ő az én lételemem. Ahogyan a halnak a víz, úgy a hívőnek Krisztus. Amíg Benne maradok, addig a helyemen vagyok, addig élek, és a környezetem számára is életes leszek.
Az 'engedelmeskedjetek az Úrban' arra mutat, hogy hallgassatok az Úrban szüleitekre. Vegyétek komolyan a Krisztustól elkért tanácsaikat. Ez nem egy vak engedelmességet jelent, hanem azt, hogy amíg a szülők tanácsa egyezik Krisztus akaratával, az Istentől felvázolt életmintával, addig hallgassatok rájuk, mert nektek is ez az út jelent életet, biztonságot, békességet. Hallgassatok krisztusi vezetésükre, vegyétek komolyan; Jézus Lénye, élete és tanítása benneteket is jó irányba kalauzol.
Az engedelmesség nem azt jelenti, hogy kihasználjuk a gyermekeket, hogy visszaélünk a hittel. Tehát felismerjük, hogy gyermekeink nem a mi szolgáink, hanem ránk bízott értékek, akikkel majd el kell számolnunk. A mi feladatunk a keskeny utat felvillantani, megszerettetni velük. Benne van az is, hogy nem fognak ránk hallgatni, ezt is el kell fogadni, de szabad imádkozni értük, hogy hallják meg időben az Úr hívását.
Lényeges még, hogy ne ingereljük, ne gerjesszük haragra őket. Ezt én úgy látom, hogy az apostol a megélt hitre mutat rá. Azzal ingereljük a gyermekeinket, ha tőlük elvárjuk, de mi nem éljük a hitet. Vagyis nem látják, hogy nekünk is fontos az Úrral való kapcsolat, ha nem jelent táplálékot az ige. Ha látják a mi életünkben is, akkor van remény, hogy ők is komolyan veszik az Úr szavát.


Úr lesz a Jézus mindenütt

1. Úr lesz a Jézus mindenütt, Hol csak a napnak fénye süt, Úr lesz a meszsze tengerig,
Hol a hold nem fogy s nem telik.

2. Őneki mondjunk hő imát, Díszítsük azzal homlokát, Jó illat légyen szent neve, Min-
den napon dicsérete.

3. Országok, népek és nyelvek, Ő dicsőségét zengjétek, Gyermekek hangja hirdesse:
Áldott a Jézus szent neve!

4. Ő királysága bő áldás, Ott van a felszabadulás, Fáradtak ott megnyugszanak, Ínsé-
gesek megáldatnak.

5. Minden teremtés dicsérje, A Király Krisztust tisztelje; Angyali ének zengjen fenn, S
mind e föld mondja rá: Ámen.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése