2018. november 9., péntek

Maradandó ige


F
olytatódnak az ünnepekről szóló rendelkezések (4Móz 28,16-31). Az ünnepek fontosak Izráel számára, mert ezek is  az Úr munkájáról tesznek bizonyságot, és Őreá mutatnak. Ezek mind az Úrtól származó ünnepek, és az a céljuk, hogy megtanítsanak megállni, elcsendesedni, és a szíveket hálára indítsa. Az ünnep mutat rá Istenre utaltságunkra. Mindent Tőle kap a nép, és ezért Neki tartozik hálával. Ma is az egyház ünnepei megállókat képeznek. Álljunk meg a nagy rohanásban, gondoljuk végig életünket, és lássuk meg Isten csodáit. Ez a világ mindent megtesz azért, hogy rohanásban éljenek az emberek, senki meg ne álljon egy pillanatra sem. Miért? Mert a csendben magunkba szállnánk, kérdéseket tennénk fel, és rádöbbennénk, mennyire nem jó ez így. A csendben keresni kezdenénk Istent, és a gonosz ezt nem akarja. Ha pedig keressük, akkor csak menet közben, a zajban, mert ott kisebb az esély, hogy meghalljuk az Úr szavát. És ez a lényeg, meghallani Őt, Találkozni a bűnöst szerető és menteni akaró szent Istennel, Aki a Fiát adta értünk. Álljunk meg ma, csendesedjünk el, és figyeljünk felfelé. Engedjük, hogy eljusson a szívünkig Isten szava, és amit mond, ahhoz igazítsuk életünket.
Az első hónapban a páska ünnep található, ezzel kezdődik az évük, és ez visszautal, emlékeztet a szabadításra. A páska Isten szabadításáról beszél, és egész évre erőt ad és utat mutat nekik. A mi útmutató ünnepünk, nagypéntek és húsvét, bemutatja a keresztet, és megláthatjuk, hogy az Úr ma is szabadító. A bűn láncát oldja le azokról, akik Hozzá kiáltanak, akik kérik segítségét. Ahogy Egyiptomból nem tudtak önerőből szabadulni, úgy a bűneinktől, velünk született bűnös természetünktől sem vagyunk képesek megszabadulni. Ő könyörül és ad megoldást. A kereszt a megoldás, az ott értünk meghalt Úr Jézus. Kérj Tőle segítséget. Mondd el, én nem tudom megoldani az életemet, képtelen vagyok megszabadulni, újat kezdeni, könyörülj rajtam! És az Úr megszabadít, új élettel ajándékoz meg. Azt akarja, hogy az Ő tanítványaként éljünk egy egészen más, Őreá mutató, Őt dicsőítő életet. A hívő ember életében mindennek Jézusról kell szólni. Már nem magunkat építjük, vagy a karrierünket, hanem az evangéliumot visszük bele a világba. Őt láttatjuk az emberekkel.
A páska nem csak erőt és reménységet ad, amikor Isten munkájára mutat, és elmondja, bízz Benne, mert Ő ezt ma is megteheti, hanem hálára is késztet. Hála a szabadításért. Amikor ezt megvalljuk, akkor arról teszünk bizonyságot, hogy életünk megváltozását nem mi vittük végbe, Isten munkája az. Ezért hálát adunk Neki, és megköszönjük mindazt, amit elvégzett. Adjunk hálát az Úrnak mindazért, amit már eddig is kaptunk Tőle.
Bűnért való áldozatot is be kell mutatni. Mert ha meg is szabadultak Egyiptomból, a bűn jelen van az életükben. Gyakran vétkeznek az Úr ellen. Igen, a bűn jelen van még a világban, és felbukkan bennünk is. Hányszor vagyunk engedetlenek, ezért bűnbánatot kell tartanunk. Odaborulhatunk az Isten Báránya elé, és kérhetjük, hogy bocsásson meg, és könyörüljön rajtunk. A kereszt mutat rá arra, hogy valaki meghalt helyettem, és az Ő haláláért lehet nekem szabadulásom, bűneimre bocsánat.
Reménykedjetek a kegyelemben, írja Péter apostol (1Pét 1,13-25). Nincs más reménységünk, csak a kegyelem, amit az Úr Jézus Krisztustól kapunk. Nincs semmi, amire építhetnénk, tetteink vagy társadalmi életünk súlya sem elég. Isten előtt egyedül Jézus áldozata hoz eredményt. A bűnért csakis áldozattal, vérrel lehet eleget tenni. És az Úr Jézus eleget tett. Ragadjuk meg a kegyelmet, és kövessük Jézust, új életben.
A kegyelem által lehetünk Isten gyermekei, azonban ebben növekedni kell. A gyermeknek tanulásra van szüksége, amit mutatnak neki, azt engedelmesen megteszi. De nem mindegy, kinek engedelmeskedünk. Péter azt kéri, már ne a kívánságainknak, ne a korábbi életvitelünknek, hanem az Úr Jézusnak engedelmeskedjünk. Megjelenik egy új törekvés, a szentség, most már ez a cél, Isten Szentlelke által megszentelődjünk. Vagyis a Krisztushoz való tartozásnak meg kell jelennie az életvitelünkben, életvezetésünkben. A bűnbocsánat az egész életirányulást megváltoztatja. Most már az Úrnak akarok tetszeni, és mindent akaratához igyekszem igazítani.
Ha Atyánknak hívjuk Őt, akkor látni kell, mibe is kerültünk Neki. Jézus életébe, ami több, mint amit pénzzel ki lehetne fejezni. Ma, amikor minden a pénz az emberek számára, sőt, még az egyház is mindent a pénz által akar megoldani és elintézni, akkor lássuk meg, mit is mond az ige. Veszendő holminak nevezi az aranyat és az ezüstöt. Milyen sokakat ma is fogvatart az arany, hivalkodva hordjuk gyakran magunkon a belőle készült értéktárgyakat. Hadd lássa mindenki, nekünk telik rá. Veszendő holmi, írja az apostol, nem ér semmit, mert a bűn hatalmából nem tud megváltani. Életet nem tudunk rajta venni, sőt, hiába fizetünk sokat, a halált sem kerülhetjük el. Minden itt marad, minden elveszik. Egyedül a kegyelem marad meg. Jézus vére a legdrágább kincs, mert általa váltatunk meg. Egyedül Jézus halála ellensúlyozza vétkeink adósságát.
Az örökségünk is, amire gyakran büszkék vagyunk, hiábavaló; bűnös, megromlott természetet öröklünk, aminek az eredménye a sok-sok nyomorúság a világban és a személyes életünkben is. Azonban az Úr Jézus új teremtéssé akar formálni, új természettel megajándékozni. És ezt az új teremtést egyedül az ige végzi el. Hirdessük és olvassuk az igét, mert általa születhetünk újjá, ha még nem történt meg. Az ige szüli újjá az embereket, mert Isten igéje által munkálkodik ma is. Minden elmúlik, de az ige, az Úr beszéde örökké megmarad. Az ige élő és maradandó. Isten szavában élet van, és ami belőle származik, az marad meg örökké.


Erős vár a mi Istenünk

1. Erős vár a mi Istenünk, Jó fegyverünk és pajzsunk, :/: Ha ő velünk, ki ellenünk? Az Úr
a mi oltalmunk. Az ős ellenség Most is üldöz még, Nagy a serege, Csalárdság fegyvere;
Nincs ilyen több a földön.

2. Erőnk magában mit sem ér, Mi csakhamar elesnénk; :/: De küzd értünk a hős vezér,
Kit Isten rendelt mellénk. Kérdezed: ki az? Jézus Krisztus az, Isten szent Fia, Az ég és
föld Ura, Ő a mi diadalmunk.

3. E világ minden ördöge Ha elnyelni akarna, :/: Minket meg nem rémítene, Mirajtunk
nincs hatalma. E világ ura Gyúljon bosszúra: Nincs ereje már, Reá ítélet vár: Az Ige por-
ba dönti.

4. Az Ige kőszálként megáll, Megszégyenül, ki bántja; :/: Velünk az Úr táborba száll,
Szent Lelkét ránk bocsátja. Kincset, életet, Hitvest, gyermeket Mind elvehetik, Mit ér ez
őnekik? Miénk a menny örökre.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése