2018. november 13., kedd

Felkészítés

M
ózes kap még egy utolsó feladatot, harcba kell szállniuk Midján népével (4Móz 31,1-54). Így készíti fel a népet Isten a bevonulásra, a honfoglalás harcaira. Ez a csata megerősíti Istenbe vetett hitüket, leküzdi félelmüket. Ha le tudják győzni azt a népet, amely eléjük állt, meg akarta őket átkozni, és legyőzhetetlennek tűnt, akkor ez erőt ad majd nekik, és rámutat: az Úr előtt nincs legyőzhetetlen. Mert az ő erejük nem magukban, hanem Istenben van.
Ez egy felkészítő csata, és az Úr gyakran küld ilyen felkészülési harcokba, előbb kipróbálja bátorságunkat, tettrekészségüket, felméri hitünket, és majd úgy bíz meg nagyobb feladatokkal. Ne féljünk az elénk tornyosuló feladattól, az ellenségektől sem. Ha az Úr parancsára figyelünk, Lelke vezetésével indulunk, győzni fogunk. A győzelem megerősíti bizalmunkat, képessé tesz nagyobb feladatokra is, mert sikerélménnyel ruház fel. Ez a sikerélmény motivál.
A sikerek idején se feledjük el, hogy az Úrtól kapjuk a győzelmet. Az engedelmes, a Vele egy ritmusra mozduló nép jutalma a győzelem. Azért kapjuk, hogy ma is erre álljunk rá. Merítsünk erőt belőle, és ne féljünk. Higgyük, ha Midján ellen győzhettünk, akkor a kisebb harcokban sem vallunk kudarcot.
Azt is látnunk kell, hogy Midjánt nem lehet kikerülni, ha tovább akarnak lépni, harcba kell velük szállni. És itt  ismét a hitük mutatkozik meg. Harcba mernek-e már szállni, megismerték-e annyira Istent, hogy bíznak Benne, és hiszik, győzni fognak? Van esélyük. Aki az Úrra nézz, az látja, van esélyem még esélytelenként is.
Ebből a fejezetből megtudjuk, hogy Bálám is ott volt a midjániták között. Ő is elesett a csatában. Hogyan lehet ez, hisz korábban azt olvastuk, hazament? De úgy tűnik, hogy amikor kikerült az Úr hatása alól, nem volt képes ellenállni a pénz és a nők csábításának. Nem akarta elengedni a honoráriumot, a sok kincset. A pénznek és a hatalomnak ma is nagy vonzereje van. Még a hívők és az egyház is a hatása alá kerülnek. Azonban jó észrevenni, hogy nem kell minden pénzt elfogadni, amit felkínálnak. Nem kell minden jó lehetőséggel élni, mert ezek könnyen elterelnek az Úr útjáról. A pénzt és a sikert soha nem adják ingyen. Azért mindig fizetni kell. Legtöbbször az Úrral való kapcsolat feladásával. Nem véletlenül mondta az Úr Jézus, hogy két úrnak szolgálni nem lehet. Mert az egyiket szeretni fogjuk, és általában mindig az anyagi világ, a bálványok, a hatalom bizonyulnak nagyobb vonzerőnek. Vigyázzunk, és ha az Úr azt mondja valamire, hogy ne menj, akkor ne menjünk, és ne tegyük meg, akkor sem, ha az életünk ajánlatával kecsegtet.
Bálám rájött, hogyan is lehet meggyengíteni Isten népét. Hogyan? A jólét, a szórakozás, a nem hívő népekkel való keveredés által. Amikor a a hívők a világ által szervezett eseményeken vesznek részt, könnyen igazodnak hozzájuk, észre sem veszik, és már ők is úgy cselekszenek, mint a nem hívők. Isten népe nem keveredhet össze, hanem világosságként kell hirdetnie Isten országát. Ha mi is úgy élünk, mint a világ, miért is akarnának a nem hívők megtérni? Ha a hívők igazodnak hozzájuk, akkor az ő életvezetésük megfelelő. Az ítélet azért következett be, mert megrontották, félrevitték Isten gyermekeit. Bálám tervében fontos szerep jutott a nők vonzerejének, a szexualitásnak. Isten ezt a területet is szavával irányítja. Isten igéjének fegyelme alatt lehet tiszta és szent a férfi és nő kapcsolata.
Péter apostol is a házasságról, a férfi és a nő kapcsolatáról ír (1Pét 3,1-7). Miért? Mert a gyülekezet tagjai, mielőtt Krisztust megismerték volna, pogány minta és szokás szerint éltek. A házasságot is a pogány kultuszok tanításai szerint alakították. Most azonban ezt a területet is Krisztushoz, az evangéliumhoz kell igazítani.
Eddig a külső volt a legfontosabb a feleségek számára. A testükkel, kozmetikával igyekeztek férjeiket vonzani, most Péter az első helyre az igei életet teszi. Rámutat: ha a házastársuk nem jutott akkor hitre, amikor ők, ne szavakkal, hanem az életükkel próbáljanak rájuk hatni. Önmagában a szó nem ér el eredményt. Miért? Mert nem egy új vallás elméleti ismereteit kell megtanítani, hanem az élő Jézus Krisztussal kell megismertetni a másikat. Az a lényeg, hogy megismerjék a Megváltót, és segítségük hívják saját életükre nézve. Gyakran ott tévesztjük el, hogy vallási alapismereteket kínálunk, és azt gondoljuk, aki ezt megszerzi, az már élő hitben is van. Az élő hit, a tanítványság az Úr szavának a munkája. Ő formálja át a szívünket. Mindez úgy megy végbe, hogy a bűneinkre rádöbbenve kegyelmet kérünk.
Az Isten előtti értékről is információt nyerünk. Mi pénzben fejezzük ki az értéket, míg az Úr előtt a szelíd és csendes lélek, tehát a belső tartalom az igazi érték. A külcsín gyakran a belső érték hiányosságait hívatott elrejteni. Ha nincs a szívünkben Isten országa, akkor külső dolgokkal igyekszünk ennek hiányáról elterelni a figyelmet. Milyen sokan meg is tévednek. Ma gyakran már nem nézik, milyen ember a másik. Csak arra figyelünk, milyen gazdag, mivel rendelkezik, pedig az nem minden. Nem a pénz teszi az embert, hanem az Istennel való élő kapcsolat. Ezt nem lehet semmivel helyettesíteni.


Mind jó, amit Isten tészen

1. Mind jó, amit Isten tészen, Szent az ő akaratja, Ő énvélem is úgy tégyen, Mint kedve
néki tartja. Ő az Isten, Ki ínségben Az övéit megtartja, Hát légyen, mint akarja.

2. Mind jó, amit Isten tészen, Ő engemet meg nem csal, :/: De igaz ösvényen viszen, Én
megelégszem azzal, Hogy kedvében, Kegyelmében Ő forgatja dolgomat, Csak rá ha-
gyom magamat.

3. Mind jó, amit Isten tészen, Ő engem meg nem utál, :/: Mint jó orvosom, úgy tészen,
És mérget ő nem kínál. Orvosságot, Boldogságot Énnékem készít, tudom, Azért csak
benne bízom.

4. Mind jó, amit Isten tészen, Ő az én idvességem, :/: Ő velem rosszul nem tészen, Rá-
bízom egész éltem. Örömömben, Keresztemben Mind nyilván megmutatja, Hogy java-
mat akarja.

5. Mind jó, amit Isten tészen: Ha oly pohárt innék is, :/: Amelynek íze szívemnek Nagy-
keserűn esnék is, De eltűröm, Mert víg öröm Felváltja ezt végtére, Sok búm enyhítésé-
re.

6. Mind jó, amit Isten tészen, Mind örökké ezt vallom, :/: Ha rajtam bú, bánat lészen S
kell bosszúságot látnom. Mindazáltal Megvigasztal, Mint édes Atyám, engem, Mert csak
ő segítségem.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése