2018. november 29., csütörtök

Jézus, tündöklő név


J
eremiás kiállt az Úr házának kapujába, és beszélni kezdett. Egy ember, egy próféta szól, gondolták sokan, ne is törődjünk vele (Jer 7,1-20). Ne foglalkozzon velünk, ne szóljon bele az életünkbe. Azonban megtudjuk, hogy amit mond, az az Úr szava, Isten üzenete a számukra. A próféta egy eszköz, aki által Isten eljuttatja a mondanivalóját. Amikor kézbe vesszük a Bibliát, hallgatjuk az igehirdetést, Isten szól hozzánk, az igehirdető mindig eszköz, nem ő a lényeges, nem magánvéleményt hallunk, hanem Isten szavát. Ezért nem mondhatjuk azt, hagyjon minket békén, ne szóljon bele az életünkbe, ne foglalkozzon a mi dolgainkkal, mert Isten az, Aki foglalkozik velünk. Így azután mindig úgy álljunk az igéhez, hogy nekem szól. És ha így fordulok hozzá, megtapasztalom, hogy megszólal az ige. Lesz mondanivalója a számomra.
Az Úr mindig konkrét dolgot mond, kér valamit, mégpedig az életvitel megváltoztatását. Jobbítsátok meg útjaitokat és cselekedeteiteket. Ezt kéri, változzunk meg, és ehhez Ő megadja a segítséget, sőt, Ő maga végzi el bennünk a változást. Azt kéri az Úr, hogy ne idegen népek vezetőihez menjenek segítségért, ne az államtól, politikától várják az oltalmat, a megmaradást, hanem egyedül Tőle. Mi hisszük-e, hogy Istennek van hatalma megmenteni népét? Hiszem-e, hogy Őt kell kérnem őszinte és bűnbánó szívvel? Azt is üzeni az Úr, hogy forduljanak el a hamis és idegen istenektől, a pogány kultuszok életmódjától, szokásaitól. Engedelmeskedjenek Neki, és akkor Ő megszabadítja és megoltalmazza az övéit.
Azért keresnek Egyiptomban segítséget, mert akkor nem kell az életüket megváltoztatni, azonban meg kell tudniuk, hogy ha nem térnek meg, senki nem segíthet rajtuk. Isten akaratát nem lehet megváltoztatni. Nem lehet kibújni az Istennek való engedelmesség alól.
Kemény üzenet szólal meg Jeremiás ajkán, nem elég a templomra hivatkozni, nem elég azt mondani, Isten megoltalmazza a templomunkat. Istennek nem az épületeink, nem a külsőségeink, a hagyományaink megtartása kell, hanem a szívünk. Azt várja, hogy ismerjük meg Őt, és szolgáljuk hálás szívvel, örömmel.
Az Úr a másik ember megbecsülésére, védelmére, az özvegy és árva megsegítésére irányítja a figyelmüket. Meg kell szabadulni az önzéstől, és ha ez megtörténik, az Úr elhárítja a veszedelmet. Hitünknek mindig a mindennapokban, emberi kapcsolatainkban kell megmutatkozni. Ott kell felmutatnunk Krisztust, ahol élünk. És Őt nem csupán szavakban, hanem magatartásunkkal mutathatjuk az embereknek. Amikor látják, hogy mi már másképp reagálunk, másképp viszonyulunk a másik emberhez.
Nehéz feladatot kap a próféta, ne imádkozzon a népért az Úrhoz, mert Ő nem fogja meghallgatni. Nagyon nehéz lehetett ez, de el kell fogadnia, ha a nép nem veszi komolyan Istent, ítélet következik. Ők erről nem akartak hallani. Mint ahogy ma sem akarunk arról hallani, hogy megváltozhat körülöttünk a világ, kerülhetünk nehéz körülmények közé, ha nem térünk meg az Úrhoz. Mindenről lehet beszélni, szépeket mondani, ígéreteket hangoztatni, csak azt nem akarjuk hallani, hogy az Úr bűnbánatot és a bűntől való elfordulást vár. Ezek hiányában nem hallgatja meg imádságunkat. Visszatérve az első gondolatokhoz, az ige nekünk szól, Isten minket akar kimozdítani megszokott életmódunkból, és vár megtérést, hitben való növekedést, cselekvő életet.
A Zsidókhoz írt levél tovább dicsőíti az Úr Jézus Krisztust, Ráemeli tekintetét, és nem is lát mást (Zsid 1,5-14). Jézus Lénye elhomályosít mindent a mennyben és a földön. Hatalmasabb, dicsőbb mindennél és mindenkinél. Jézus Isten Fia, nincs Hozzá fogható, és Isten az Ő Atyja. Amikor behozza elsőszülöttjét a világba - csodálatos, hogy egyszülött Fiát bevezeti Isten a világba, és Ő nem pompában, földi hatalom kereteiben érkezik, hanem csecsemő formájában, egyszerű emberek közé. Ezért jöhetünk Hozzá, mert Ő mindig megközelíthető. Már a pusztában angyalok dicsőítették, Róla és neki énekeltek. Dicsőítsük mi is, és énekeljünk és éljünk Neki.
A Fiú trónja örökké megáll, és azt írja, Ő szereti az igazságot, és gyűlöli a gonoszságot. Jézus maga az igazság, és ahol jelen van, ott nem maradhat meg a gonoszság. Ahol gonoszság, igazságtalanság van, ott nincs jelen Jézus. Ő felemeli a porból a szegényt, aki kiált Hozzá, visszaadja a vak látását, meggyógyítja a beteget, és megszabadítja a foglyokat. Isten gyermekeinek is ez az útja, gyűlölni a gonoszságot, a bűnt, és szeretni a bűnös embert. Olyan jó tudni, hogy Ő szeret, azért jött, hogy a bűneimből megszabadítson egy új, az Atyának tetsző életre.
Minden elmúlik ebben a világban, elmúlik az egész teremtett világ, de Isten és az Ő világa megmarad örökké. Az egyetlen biztos pont ebben a világban Isten. Mindent Ő hozott létre, és Tőle kaptuk mindenünket ajándékba. Adjunk ezért hálát, és ne az ajándékokat markoljuk görcsösen, hanem ragaszkodjunk az ajándékozóhoz, Istenhez.


Jézus, te égi szép

1. Jézus, te égi szép, tündöklő fényű név,
Legszentebb itt alant a föld színén!
Benned van irgalom,
Terólad zeng dalom,
Erőd magasztalom,
Ragyogj felém!

2. Az élet száz veszély, én lelkem, mégse félj!
Míg Ő tart karjain, hű Mestered!
Elhagynak emberek,
Mit árt, ha Ő veled?
Töröld le könnyedet,
Jézus szeret!

3. Akaratod nekem mutasd meg szüntelen,
Ne rejtsd el, Mesterem, tetszésedet!
Alázattal tele,
Hadd merüljek bele,
Hisz idegenben jár
Itt gyermeked!

4. Tisztíts meg teljesen, szentelj meg, hadd legyen
Fényedből fénysugár az életem,
Míg a homályon át,
A lelkem otthonát,
Világosságodat
Elérhetem!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése