2018. november 28., szerda

Hova visz az út?


M
ennyit is küszködik az Úr Izráellel, nem adja fel, megpróbálja őket a helyes útra terelni (Jer 6,16-30). Tanácsot is ad nekik, mit is tegyenek, kész vezetni őket, mert maguktól az ítélet felé haladnak. Velünk is bajlódik a mi Urunk, nem akarja, hogy eltévedjünk. Azért kell bajlódnia, mert olyan nehezen hallgatunk Rá. Megtéveszt a világ, úgy gondoljuk, mint Izráel is, minket nem érhet veszedelem, rég volt már háború, nagyobb megpróbáltatás, az élet egyre jobbá válik. Habzsolhatjuk a javakat, mindent megszerezhetünk, amire csak vágyunk. Mindenre van ötletünk, rendelkezünk tanácsadókkal, és ha baj van, ők megmondják, mit tegyünk. Olyan ritkán fordulunk az Úrhoz teljes szívünkből, nem igazán kérdezzük, mi is a teendő, miért is van itt a gyülekezet. Pedig Ő megmondta, azért, hogy világítsunk, mi azonban igyekszünk lámpásunkat az ágy alá rejteni. Nem fénylik már az evangélium, a krisztusi élet. Sok minden elfedi, de az Úr most ébresztget, tanácsot ad, és azt javasolja, hogy forduljunk igéjéhez. Vegyük kézbe, olvassuk, és keressük Benne Őt.
Álljatok ki az utakra, álljatok meg, nézzetek szét, kérdezősködjetek, mondja az Úr. Nagyon is szükséges, hogy végre megálljunk, mondjunk nemet a rohanásra, az elvárásra, ami mindig mozgósít, és csendesedjünk el. Amennyiben megtesszük, eljutunk arra a felismerésre, hogy van másfajta élet is, és a csendben az Úr az ige felé irányít. Olvasd, és lásd meg azt az életet, amit Én adtam. Jézus bemutatta, milyen is az igazi, az Atya szerinti élet. Ráhangolódott, Vele élő kapcsolatban lévő, az Atyának engedelmeskedő életforma. Az Úr Jézus számára az Atyával való kapcsolat volt a legfontosabb, mindig figyelt felfelé, és csak akkor indult, amikor Isten indította, és oda ment, ahová küldte.
Azt üzeni az Úr, hogy kezdjünk el keresni. Keressük Őt, igyekezzünk megismerni, mert az a lényeg, hogy igazán ismerjük Őt. És ehhez elmélyülésre van szükség. Nem elég az a néhány vers naponta, hanem minél többet olvasni a Bibliából, és figyelni Jézust. Az Ő életét adta követési minta gyanánt Isten. Melyik a jó út? Két út van, a keskeny és a széles, körülöttünk a legtöbben a szélesen járnak. Ez vonzó és népszerű, könnyű is, mert a többség ezen halad. Ki van taposva, de az ige azt kéri, gondolkozzunk el, az-e a jó út, mert sokan járják? Mindig az a jó, amit a többség annak mond? A másik a keskeny, ezen kevés embert látunk, itt nincs tumultus, nincs nagy vigalom, ezek zarándokok, biztos úticéllal. Ők a mennyei Jeruzsálem felé haladnak, és tudják, jó az irány, valós a cél. Sokan jártak már ezen, és ha kérdezősködünk, akkor fogunk róluk hallani.
Meg kell vizsgálni, melyik a jó út, és azon haladjunk, amiről meggyőződünk. A keskeny út lelki békességet ígér, ami az Úrral való napi kapcsolatból fakad. Ez jelzi: a keskeny úton Jézussal haladhatok, terheimet átadhatom Neki. Ő erre fel is szólít, nemrégen olvastuk Péter első levelében, az 5,7-ben: Minden gondotokat Őreá vessétek, mert Neki gondja van rátok. Igen, Neki gondja van ránk. Azt akarja, hogy gond nélkül járjuk végig az utat, ne kelljen összeroppannunk. Aki Ráveti gondjait, az felszabadul egy teljes és örömteli életre. Nem azt jelenti, hogy nem lesz dolgunk, de igen, Isten országában feladatot kapunk. Ragyoghatunk, mint csillagok, hirdethetjük a megtérés evangéliumát, menthetjük a lelkeket, élhetünk Isten dicsőségére, törődhetünk egymással. Azonban ehhez valóban mindent Őreá kell bíznunk. A mai ember gondok alatt roskadozik, és mégsem hallja meg az Úr szavát, nem veti Rá terheit. Miért? Mert már nem is hallja Őt, körülöttünk nagy a zaj, mindenki túlharsogja a másikat, és ebben a zajban úgy véljük, mi majd megoldjuk. Hallom-e Őt?
Izráel népe nem ment a régi, a jó ösvényre, ők arra figyeltek, amit másoktól láttak. Te mire figyelsz? Komolyan veszed végre az igét? Nem mindenben az új a jó, van, amiben a régi, a bevált a jó. A keskeny, a krisztusi út sokak számára bevált, ki lehet próbálni. Aki őszintén keresi Istent, az meg fogja tapasztalni, hogy a régi út jó. Ott biztonság van, ott van cél. Gondold végig, hova visz utad? Életre vagy pusztulásra? Köved Jézust, mert Ő az út.
Egy új levelet olvasunk, szerzőjét nem ismerjük, de árad belőle Krisztus szeretete (Zsid 1,1-4). Csak Róla beszél, szinte egy himnusz Krisztusról ez az egész írás. Elmondja, kinek látja Őt, és szeretné, ha mi is így látnánk. Isten hatalmas és utolsó szava az emberhez. Őbenne és Őáltala szól utoljára Isten. Nincs más szava, annak, aki Őt keresi, mint Jézus. Rámutat, és így szól: Őt hallgassátok, Őreá figyeljetek. Amit Jézus mond, azt mondom én is.
Mit is mond igénk? Isten sokszor és sokféleképpen szólt, ezt látjuk, amikor az Ószövetséget olvassuk. Sokszor szólt Isten, tehát nem maradt ismeretlen, és nem zárkózott el népe elől. Sokféleképpen is szólt, nehogy valaki kimaradjon. Szólt prófétái igehirdetése és élete által. Zengett az ige, és ma is szól. Csak kézbe kell vennünk, és meghalljuk Isten szavát. Mert amit régen mondott, az ma is érvényes, az ma is élő, mert a Szentlélek aktualizálja. Szólt az Úr nehéz élethelyzetek által, szava volt az éhínség, a nélkülözés, és gyakran az ellenséges népek támadása is. Ahogy a Filemon-levélben is olvastuk, a rabszolgaélet alakulásán keresztül is szólt az Úr. Rádöbbentette, nem jó ez így, és ő ezt felismerte, és Krisztushoz menekült.
Tehát Isten nem hagyja magát szó nélkül, kijelentette Önmagát számunkra, és legutolsó szava Jézus, Őbenne szólít meg mindenkit. De ez a szó életet formál. Kiemel lelkünk sötétségéből, a csüggedésből, és megerősít. Ez a szó életet ad, Általa jött létre a teremtett világ, Általa nyertünk mi is életet. Jézus által kaphatunk új életet, és üdvösséget is. Istent ma csak Jézuson keresztül érhetjük el.
Kicsoda Jézus? Isten Lényének a képmása, Benne Istennel találkozunk. Isten olyan, mint Jézus, vagyis olyan Jézus-szerű. Aki az Úr Jézust megismeri, az ismeri Istent. Jézusban tárul fel Isten Lénye előttünk, és ez csodálatos, mert így megtudjuk, hogy Ő szereti a bűnös embert, és mindent megtesz megmentése érdekében. Ez a végső vagy utolsó idő, a kegyelem időszaka. Elég hosszú időszak ez már, és igazán hálásak lehetünk, hogy még tart. Ne keressünk mást, ragadjuk meg Isten Lényét Jézusban. Isten úgy keres, ahogyan Jézus, és ahogy Őelé odamehetett mindenki, úgy mehetünk mi oda Hozzá. Nagyon irgalmas, szeret, mert életét adta értünk. És aki átadja önmagát Neki, azt megtisztítja a bűntől, és új emberré formálja. Nem hagy magunkra, itt van most is, szavával alakít és irányít.


Ó, HOVA VISZ AZ ÚT?

1.
Ó, hova visz az út?
Nagy rohanásban élek,
Már nem is látlak Téged,
Ó, hova visz az út?

2.
Mert körülvesz a bűn,
A kezeimben vétek,
Már magamtól is félek,
Mert körülvesz a bűn.

3.
Jaj, láss meg, égi Szent,
És halld meg sikoltásom,
Hogy arcodat meglássam,
Jaj, láss meg, égi Szent!

4.
Szót hallok, tiszta szót:
„A földre jöttem érted,
És megtisztítlak téged.”
Szót hallok, tiszta szót.

5.
Ím, így szeret az Úr,
Hát zendülj, szívem, ajkam,
Hisz megkönyörült rajtam,
Ím, így szeret az Úr.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése