2018. november 23., péntek

Tanács


F
olyamatosan elénk tárja az Úr állapotunkat igéjén keresztül, de nem áll meg itt (Jer 4,1-18). Nem elég látni a bajt, keresni kell a megoldást, az orvosságot. Mivel Isten Jézus Krisztusban áldott orvosunk, ismeri a megoldást is. Nemcsak a diagnózisig jut el, hanem tudja, mi az, ami segíthet rajtunk. Személyre szabottan adja tanácsát. Amit mond, az nekem szól, az számomra van összeállítva. Mit javasol? A megtérést, ami teljes visszafordulás az eddigi életútról, és Isten akaratához való simulás.
Mennyire ismer bennünket az Úr, ezt mutatja a feltételes mód: „ha meg akarsz térni”. Ez a probléma gyökere, nem is akarnak igazán Istenéi lenni. Velünk is ez a probléma, nem igazán akarunk megtérni, Isten útján járni. Akkor mégis miért fordulnak az Úrhoz? Ez nem őszinte vágyukat mutatja? Nem mindig; arról beszél, hogy amikor baj van, szükségük van segítségre, de nem magára az Úrra. Csak egy szerelőt látnak Benne, akihez az elromlott életet elviszik, és amikor végez a javítással, szépen folytatják tovább életüket úgy, amint korábban is tették.
Mi az Úr tanácsa? Mit vár el tőlünk? Az őszinteséget. Hogy valóban Őhozzá térjünk, vagyis Őt akarjuk személyesen. Ne csak ajándékaira vágyakozzunk, hanem Őt magát keressük és akarjuk igazán megismerni. A hívő élet az Úrral való őszinte és szoros kapcsolat. Hasonló a házassághoz. A házasság két ember közötti szövetség, egy harmadik személy ebből ki van zárva. És az Úr így képzeli a Vele való szövetségünket. Csak Ő, és más senki. A Hozzá való megtérés azt jelenti, minden idegen istent, bálványt eltávolítok, és csak Őt választom. Csak Ő az egyedüli Isten az életemben. Valóban egyedül az Úr az Isten az én életemben. Engedjem, hogy az Úr megvilágítsa szívemet, és mindent, amit mutat, ami még a szívemben van, azt távolítsam el. Csak Neki tartsam fenn a szívemet.
Az őszinte megtérés a szívünk megtisztítását és megváltozását is jelenti. Megtisztítani a gonosztól, mindattól, ami a világból, a bálványimádó életmódból még benne van. Mert a nem hívő élet nem csupán azt jelenti, hogy nem hiszek Istenben, hanem egy életformát is. A nem hívő embernek nem az ige, nem Isten akarata a mérce és a minta. A megtérés azt jelenti, hogy innentől már mindenben az Úr Jézus Krisztus jelenti a mintát. Őt adta Isten mintául, Őhozzá szabhatjuk minden dolgunkat. Innentől kérdéssé válik: mit akarsz, Uram, hogy cselekedjem? Megkérdeztem-e már a mai napon, Uram, mit akarsz, hogy cselekedjem? Vagy a megszokott automatizmusok alapján cselekszem még mindig? Nagy kísértés a hit útján elindulók számára, hogy bizonyos dolgokat a korszellemhez igazítanak. Nem kérdezik meg, mit mond az Úr például a férfi-nő kapcsolatra, vagy nem Tőle várják a munkahelyet, hanem magánakcióba lendülnek. A keskeny úton járva nincs magánakció, mert a világ rossz tanácsot ad. Az Úr igéje tökéletes, mindennél jobb. Az Úr tanácsa bölccsé teszi az együgyűeket is.
Mint egy kikiáltó, úgy ír Pál: megjelent Isten üdvözítő kegyelme (Tit 2,11-15). Mennyire megszoktuk már a kegyelmet, és ha arról van szó, hogy megjelent, legyintünk, igen, ez karácsony, majd akkor foglalkozunk vele. Ez a hír az ünnephez tartozik, színesebbé teszi. Egyébként semmi közünk hozzá, elmegyünk mellette. Pál azonban magára szögezi a feliratot, talán villog is, de hogy kiemeli és félkövérrel szedi, az biztos. Ez a legfontosabb hír: megjelent a kegyelem. Vedd észre, Isten kegyelme itt van és téged keres! Ne menj el mellette közönyösen, ne mondd, hogy erre most nincs időd. Ha van a mai újságra, az internetes hírforrásokra, az e-mailjeidre, akkor látod, nem igaz, amit mondtál. Legyen most időd az egész életedet, örök sorsodat meghatározó hírre! Ne robogj el mellette, hanem állj meg, csendesedj el, és engedd, hogy megszólítson. Olvasd el figyelmesen, és kérdezd: Mit jelent ez rám nézve?
 Igen, ez a nagy kérdés, ha ez igaz, akkor mit jelent ez rám nézve. Nem véletlen felirat ez, hanem Isten üzenete. Elmondja, most nagy lehetőséget kapsz, akció! Isten kegyelmét megkaphatod, nem kell érte fizetni, nem azért, mert lejárt termék, hanem, mert Jézus kifizette. A kegyelem azt jelenti, Isten gyermeke lehetsz, úgy, hogy nem neked kell megjavítani az életed, ami úgysem sikerül, hanem, mert Isten megbocsát, elengedi az bűneimet, a múlt el van törölve, Jézusért.
Mit is jelent a kegyelem? Nevel, többek között arra, hogy tagadjuk meg a hitetlenséget és a világi kívánságokat, és most már istenfélőn, az Ő akarata szerint éljünk. Az Úrnak mondott igen egy nem kimondásával is együtt jár. Nem mondhatok úgy igent Istennek, hogy közben ne mondanék nemet a világra, a bűnre, annak minden csábítására. Nemet mondhatok, mert a kegyelem képessé tesz rá. Átformálja a szívemet, és mindaz, ami eddig vonzott a maga kívánságával, már nem vonz, már nincs hatása rám.
Miért nincs hatása a bűnnek felettem? Mert a szívem Jézus tölti be, már Őt várom, és a visszajövetelére figyelek. Várom Őt, amint a szerelmes is várja távolban lévő szerelmének érkezését. Így várod Őt? Beszélsz Róla, elmondod, mit tett Ő értünk? Pál azt kéri, Őt hirdessük. Mondjuk el: az Úr önmagát adta értünk, nincs más megoldás, mint a Benne való élő hit. Halála jelent életet számunkra. Megvált és megtisztít. A megváltás egyszeri, de a tisztítgatás folyamatos. Igéje által végzi ezt el. Mindennap odamehetek, és az ige által tisztábbá teszi szívemet, életemet.


Istenre bízom magamat


1. Istenre bízom magamat, Magamban nem bízhatom; Ő formált, tudja dolgomat, Lel-
kem ezzel biztatom. E világ szép formája Az ő keze munkája. Mit félek? - mondom me-
részen: Istenem és Atyám lészen.

2. Öröktől fogva ismerte, Hogy mire lesz szükségem, :/: Éltem határát kimérte, Szüksé-
gem s elégségem. Lelkem, hát ne süllyedezz, A hitben ne csüggedezz! Egy kis bajt
nem győznél-e meg? Hogy tántorítana ez meg?

3. Tudja Isten kívánságod, Ád is, mert csak ő adhat, :/: De bölcs, Uram, te jóságod, Tu -
dod, sok elmaradhat. Tudom: gondod reám nagy, Mivel édes Atyám vagy; Mint akarod,
hát úgy légyen! Másként hinnem volna szégyen.

4. A valóságos igaz jót Az Úr meg nem tagadja; :/: Nagy gazdagság és rakott bolt Nem
fő jó, ritkán adja. Ki az Isten tanácsát, Megszívleli mondását, Azt ő Lelkével serkenti,
Gondját is megédesíti.

5. E világnak dicsősége Igen hamar elmarad, :/: Kit ma gondok sújtnak, végre Holnap
diadalt arat. Csak Atyámban bízhatom, Ő megsegít, jól tudom, Mert az igazaknak Atyja
Hű szolgáját el nem hagyja.


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése