2021. május 20., csütörtök

Bízd magad a kegyelemre!

 

G

edeon az Úr kijelentésére támaszkodva legyőzte Midján vezéreit, majd visszatért Szukkótba (Bír 8,13-23). A kétkedőknek, csúfolódóknak megfizetett. Nekünk ezt a történetet az Úr Jézuson keresztül kell látnunk. Mivel Ő magára vette a bűneinket és megbocsát a bűnösnek, nem áll bosszút. Nem is bátorít bosszúra, hanem azt kéri, az ellenségnek is bocsássunk meg. Tegyünk vele jót, mert az lesz bizonyságtétel. Minden tettünknek bizonyságtétellé kell válnia. Az a lényeg, aki minket lát, az Úr felé forduljon, Őt hívja segítségül.

A szukkótiakat a félelem irányította. Féltek Midjántól, és úgy gondolták, ha Gedeon nem győzi le őket, bosszút fog Midján rajtuk állni, amiért támogatták Gedeont. Megláthatjuk, a félelem a pusztulás felé segít. A félelem soha nem tesz jót, ezt tapasztalták meg ezek az emberek. Féltek és nem álltak ki Isten népe mellett, de a félelmük így is pusztulást hozott. Vállaljuk az Urat, ne engedjünk a félelmek szorításának.

Gedeonnak a győzelem után próbákkal kell szembenéznie. A másodikat kiállta, elhárította az uralkodást, és határozottan rámutatott az Úr uralkodik Izráel felett. Izráel királya Isten, ember nem válthatja Őt le. Isten a mi királyunk, ne cseréljük le Őt emberekre.

Csenedességünkben gondoljuk végig, el tudjuk utasítani az ilyen ajánlatot?elhárítjuk, amikor minket akarnak kiemelni, elismerni, az Úr helyett? Gedeon megtette, mert világosan látta, hogy mindent az Úrnak köszönhetnek. Isten az Ő kegyeméből lehajolt hozzájuk és megszabadította őket. Meglátta tehetetlenségüket, és megkönyörült. Azért jött el az Úr Jézus is, mert Isten látta tehetetlenségünket, a bűnnek való kiszolgáltatottságunkat és elküldte Jézust, hogy megmentse az embert. Egyedül Ő segíthet. Bármilyen problémával küzdjünk is, csakis az Úr Jézus Krisztusba vetett élő hit a megoldás.

A gonosz nem adja fel, próbálkozik. Ha a királyság által nem tudta elfordítani Istentől Gedeon szívét, akkor majd a vallásosság által megteszi. A legyőzött ellenség bálványait veszi magához Gedeon. Aranyból készültek ezek az amulettek, és csábítóak. Nem is tud ellenállni nekik Gedeon. Mi van a szívünkben? Isten tölti be, vagy ez a világ? Hányszor megkísért minket is, hogy a világ tehetetlen bálványai tudnak segíteni. Utasítsuk el, bárhogy csillogjanak is. Gedeon legyőzte Midjánt az élő Isten hatalma által. Mégis elcsábult, mégis belopakodott a szívébe azért jó lesz ez a vallás is. Hasznosakká válnak az arany lapocskák. Sátán vallásossá akar tenni. Azt suttogja mindegy, hogy miben csak higgyünk. Ez azonban nem igaz. Gedeon tette megtévesztően hat embereire, úgy gondolják, amit a vezető tett, az helyes. Miért is ne tehetnék meg ők is. Vigyázzunk, mert a gonosz pont ezt akarja, mi is gondolkodjunk így, amit a vezetők, amit a templomba járók tesznek, az csakis jó lehet. Azonban minden tettet az igén kell lemérni. Azért mert az egyház teszi, nem biztos, hogy ez Isten akarata. Pál is azt gondolta, István megkövezése és a többi hívő üldözése Isten akarata. Kiderült, hogy ez Jézus üldözése volt.

Pál apostol határozottan Krisztusra mutat (ApCsel 13,38-52). Őáltala van bűnbocsánat és megigazulás, mindazoknak, akik hisznek Benne. Mindenki megigazul, aki hisz. Már nem egész Izráelnek hirdeti az üdvösséget, hanem azoknak, akik hisznek az Úrban. Jó ezt nekünk is komolyan venni. Nincs kollektív megtérés, hanem személyes. Az ige mindenkit személyesen szólít meg, és a megszólított dönt, elfogadja e az Úr kegyelmét. Nem, mint nép igazulunk meg, hanem, mindenki személyes döntés által. Nekem kell az Úr megszólítására válaszolni. Nekem kell felismerni, hogy eljött a Krisztus, és szükségem van Rá. Amíg nem látom magam segítségre szorulónak, addig nem kapok segítséget. Nekem kell Őt hívni.

Pál apostol a bűnök bocsánatát hirdette a zsinagógában. Ez felháborította a zsidókat. Ahogy sok mai embert is. Úgy gondolták, ők nem bűnösök, náluk minden rendben van. Megtartják hitüket idegenben is, mi lehet a probléma? Az, hogy az Úr nem a formalitást igényli, azt akarja, hogy egész életünk Róla szóljon. Mózes törvénye nem segít, a keresztre van szükség. Jézus által válhat igazzá Isten előtt az ember. Az Ő igazságát tulajdonítja a megtérőknek az Úr.

Azért itt is van néhány ember, aki akar hallani Isten dolgairól. Ők azt kérik, hogy a következő szombaton is beszéljenek a Krisztusról nekik. Van bennük vágyakozás, és őket buzdítja Pál. Bízzák magukat a kegyelemre, és maradjanak is meg benne. Nem elég elfogadni Isten kegyelmét, meg kell benne maradni mindvégig. Mindennap kegyelemből élünk. Azt jelenti mindez, hogy teljesen Istenre bízzuk magunkat. Nem mi intézzük már ügyeinket, hanem engedjük, hogy Ő alakítsa életünket. Ő járjon előttünk és mi az Ő nyomdokaiba lépünk.

El lehet utasítani Isten kegyelmét, de ha ez megtörténik, senki nem mondhatja, hogy Isten vet el. Az történik ilyen esetben, hogy az evangélium által megszólított, nem tartja magát méltónak az üdvösségre. Fontosabb neki a világ. Itt akar szerepelni, látszódni, itt akar sikereket, elismeréseket, ezért Isten hívását elhárítja. Aki azonban tanítvány lesz, örömmel és Szentlélekkel telhet meg. Isten megtisztít és az üres helyet betölti a Szentlélek Istennel. Nem hagy magunkra. Olyat kapunk, amit mi nem tudunk megszerezni. Öröm és Szentlélek. Az Öröm Krisztus jelenlétéből fakad, a Lélek pedig tovább kalauzol a keskeny úton.

 

 

 

MILY DRÁGA NEKÜNK EZ A JÓ HÍR

 

 

1.  

Mily drága nekünk ez a jó hír,

Mily édes örömteli zeng!

Halljátok a nagy szabadítást,

Mely Jézusba’ lett a mienk!

Ó, bízd magad e kegyelemre,

Mely gazdagon árad feléd,

Váltságát tedd a magadévá,

Hidd, az számodra is elég!

2.  

Leszállott a mennyei fényből,

Elhagyta a dicső hazát,

Hogy széttörhesse rabbilincsünk,

Hogy hintsen az éjbe sugárt.

Ó, bízd magad e kegyelemre,

Mely gazdagon árad feléd,

Váltságát tedd a magadévá,

Hidd, az számodra is elég!

3.  

Ó, jöjj mi hatalmas Urunkhoz,

Fáradt, szomorú, jer ide,

Érted gyötrődött a kereszten,

Hát bízva jöhetsz elibe.

Ó, bízd magad e kegyelemre,

Mely gazdagon árad feléd,

Váltságát tedd a magadévá,

Hidd, az számodra is elég!

 

 

 

 

4.  

Csak Jézus az, aki segíthet,

Üdvöt nem ad más, csakis Ő,

Itt áll és türelmesen vár még.

Mit késel? Nincs már sok idő!

Ó, bízd magad e kegyelemre,

Mely gazdagon árad feléd,

Váltságát tedd a magadévá,

Hidd, az számodra is elég!

 

 

Isten áldásával.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése