2021. május 27., csütörtök

Kiálts Hozzá!

 

T

öbbször is olvassuk a következő megállapítást: „ismét azt tették Izráel fiai, amit rossznak lát az Úr” (Bír 10,6-18). A szabadítás után elhagyják Istent. Ismét a bálványkultusz csábítja őket és ők nem tudnak, vagy nem is akarnak ellenállni neki. Isten népe ők, és úgy gondolkodnak, de emberek is vagyunk. És az ember bűnös, vétkezik, nincs semmi probléma. Hiszünk mi Istenben is, de haladni kell a korral és más népek szokásait is át kell vennünk. Miért élnénk mi másképp? Aztán ha vétkezünk, Isten megbocsát. Az övéi vagyunk, és Ő nem fog elfordulni tőlünk. Így nyugtatgatjuk és mentjük fel magunkat ma is. Keresztyének vagyunk, de emberek is, és így megtűrjük a bűnt az életünkben. Átvesszük a világ szokásait, mert nem akarunk különbözni. Azonban saját véleményünk helyett nézzük meg, mit mond az Úr? Ő is úgy gondolkodik, mint mi? Megfelel Neki az állandó elesés, az állandó bűn?

Ha mai igeszakaszunkra figyelünk, azt látjuk, hogy nem! Az Úr haragja fellángolt Izráel ellen.  Nem azt mondta, nincs semmi baj, megesik az ilyen, hanem haragszik Izráel bűne miatt. Fellángolt haragja ellenük, és ennek meg lett a következménye. Isten haragja szeretetből fakad. Tudja, hogy a bálványimádás, a bűn elpusztítja őket, és Ő ezt nem akarja. A haragja által is menteni akar, mert csak úgy lehet megmenteni, ha látjuk a bajt. Azért adja előbb az idegen népek hatalmába őket, hogy felébredjenek, és meglássák, nagy a baj. De mindez Isten felé is terelgeti őket. Amikor igen nehéz a helyzet segítségért kiáltanak. A mi életünkben is Isten felhasználja a különböző problémákat ébresztésünkre. Azt akarja, hogy meglássuk nehéz a helyzet, vagyis mi képtelenek vagyunk megoldani és kiáltsunk Hozzá. 

Azonban Isten nem ad azonnal szabadítást. Miért? Mert nem elég szóban bűnbánatot tartani, életváltozásra van szükség. Akkor lesz komoly, amit mondanak, ha eltávolítják az idegen isteneket.  Vagyis megválnak a bálványoktól, és az idegen szokásoktól, és Isten akaratához igazítják életüket. Ennek van folytatása is, az Urat szolgálták. A megszabadított élet, már az Úrnak szolgál. Szabadítóját dicséri, Róla tesz bizonyságot, és szavát követi. Mindezt örömmel és hálás szívvel teszi. Miért? Mert megtapasztalta, hogy a bálványok rabbá tesznek, de segíteni nem tudnak. A bálvány minden formája sátánhoz köt, és kiszívja az életerőt. Azonban Isten meghallja a kiáltást. Aki valóban szabadulni akar, és új életet szeretne kezdeni, Isten igazsága szerint, azt Jézus Krisztus által megszabadítja. Jézus a Szabadító! Bátran és bizalommal forduljunk Hozzá!

Jakab beszéde után az apostolok gyűlése felismeri, nem Mózest, hanem Krisztust kell hirdetniük (ApCsel 15,22-35). A zsidókból lett tanítványoknak már az evangélium hirdetése a feladata. Nem a régit kell védeniük, hanem hirdetni az újat, vinni a Szentlelket. És ahol befogadják az igét, ott nem terheket kell az emberekre rakni, hanem Krisztus szabadságát megmutatni. Aki Krisztust követi szabadságra van elhíva.

Amit üzennek azt a Szentlélektől kapták. A Szentlélek is jónak látja, meg ők is. Ez is fontos, együtt figyelnek a Lélekre, és amit a Lélek jónak lát, azt elfogadják. Nem bírálják felül. Megértik, hogy Jézus a terheket levenni jött. Nem a törvényt, hanem az evangéliumot helyezi övéi szívére. A jeruzsálemi keresztyének testvérnek tekintik és fogadják el a pogányokból lett hívőket. Nem tartják magukat különbnek, többnek. Krisztusban testvérek vagyunk. Nem az számít milyen a bőrünk színe, melyik néphez tartozunk, hanem az, hogy a megtérés után, a Lélek útmutatásához tartsuk magunkat.

Kísérőket is adtak Pálék mellé a jeruzsálemi testvérek. Olyanokat, akik maguk is hitben éltek.  Ismerték az Urat, és volt mondanivalójuk. Próféták voltak, vagyis napi kapcsolatban álltak az Úrral, megértették, átvették és továbbadták a kapott üzenetet. Isten ma is megszólít igéje által, amit mond, az érthető. Az ige mindenki számára jól érthető. Isten úgy íratta meg, hogy amíg lesz ember a földön, és lesz, aki meg akarja Őt ismerni, az a Biblia által megismerhesse.  A Lélek, Aki az Ige Írását vezette, az az olvasásánál is jelen van. Aki segítségül hívja Őt, azzal megérteti az igét, világossá teszi Isten akaratát. Urunk azt akarja, hogy olvassuk és értsük a szavát. Amit pedig megértünk, azt adjuk tovább!

A prófétálás azt jelenti, megértem Isten akaratát és igazodom hozzá. Szilász nemcsak másnak prófétált, hirdette Isten akaratát, hanem a maga számára is. A tanítvány mindig magának olvassa az igét. A saját maga számára keresi Isten üzenetét. Az ige mindig engem szólít meg először. Ha megértem, akkor tegyem is. Minden szolgálattevő, igehirdető számára lényeges, hogy amit hirdet, az neki is szól. Sőt őhozzá szól elsőre, és akkor lesz bizonyságtétel az életünk, ha mi magunk is tesszük, amit megértettünk. Az ige megértése nem másoktól vár el dolgokat, hanem először annak kell engedelmeskednie az Úr szavának, aki azt kapja. Szilász megérti, hogy ott kell maradnia Antiókhiában. Ő nem megy vissza Jeruzsálembe, mert ott van a helye Pálék között. Ott kap feladatot. Szilász ezt elfogadja, a Lélek által kész átalakítani életét.

 

 

HOZZÁM KIÁLTS! – ÍGY SZÓL AZ ÚR TENÉKED

 

1.  

Hozzám kiálts! Így szól az Úr tenéked.

Hozzám, ha minden elhagyott!

Megmentlek én, s te majd nevem dicséred,

Hozzám kiálts, Urad vagyok.

Megmentlek én, s te majd nevem dicséred,

Hozzám kiálts, Urad vagyok.

2.  

Hozzá kiálts sietve, mert az ellen

Tőrbe kerít, tőrbe kerít!

Mért küzdenél magad a Sátán ellen?

Hozzá kiálts, Ő megsegít.

Mért küzdenél magad a Sátán ellen?

Hozzá kiálts, Ő megsegít.

3.  

Hozzá kiálts, sosem teszed hiába!

Szerelme, lásd, szerelme, lásd,

Örökséget szánt néked menny honában,

Hozzá kiálts, Hozzá kiálts!

Örökséget szánt néked menny honában,

Hozzá kiálts, Hozzá kiálts!

4.  

Csupán az Úr tehet szabaddá téged

A bűn alól, a bűn alól.

Meggyógyít Ő és megtisztítja élted,

Hozzá kiálts, Ő hallja jól!

Meggyógyít Ő és megtisztítja élted,

Hozzá kiálts, Ő hallja jól!

5.  

Vár rád, hogy Őt keresve szíved, elméd,

Őt megtaláld, Őt megtaláld.

Megismered dicsőségét, kegyelmét,

Csak Őt imádd, csak Őt imádd!

Megismered dicsőségét, kegyelmét,

Csak Őt imádd, csak Őt imádd!

 

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése